Πλουμή - Παραγιουδάκης

Δράσεις ευαισθητοποίησης στο Αρκαλοχώρι για τον καρκίνο του μαστού


Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί διεθνώς ως μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.


Είναι μια ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, να στηριχθούν οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού και να τονιστεί πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο να αναπτυχθεί η συνείδηση και να ενισχυθεί η γνώση γύρω από αυτήν την κρίσιμη υγειονομική πρόκληση, ο τομέας "Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας" του Επαγγελματικού Λυκείου Αρκαλοχωρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου πραγματοποίησαν σχετική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία στο σχολικό οργανισμό από τις μαίες του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου, Κρυσταλλία Αρχοντάκη και Φιλία Γιαλιτάκη και ακολούθησε ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας. Οι μαθητές του τομέα Υγεία της Γ’ Λυκείου μαζί με τις εκπαιδευτικούς Φρόσω Κεφαλά, Χαρούλα Λυδάκη και Γεωργία Μακράκη και τη μαία του Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου Κρυσταλλία Αρχοντάκη συνομίλησαν με πολίτες, διένειμαν ενημερωτικό υλικό και το σήμα πρόληψης καρκίνου του μαστού, την δημιουργία του οποίου είχαν επιμεληθεί οι μαθήτριες και μαθητές του ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου.



Ακολούθως επισκέφθηκαν το Δημοτικό Κατάστημα Αρκαλοχωρίου και παρουσία του Δημάρχου Μινωα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου, Αντιδημάρχων και του προσωπικού του Δήμου, έδωσαν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού ενώ εστίασαν και στο γεγονός ότι ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια που επηρεάζει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, πολλοί εκ των οποίων αγνοούν ότι είναι επίσης ευαίσθητοι στην ασθένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 1 στις 7 γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο σε κάποιο σημείο της ζωής της. Ο καρκίνος του μαστού, είναι θεραπεύσιμος, εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει έγκαιρα, το ποσοστό ίασης ξεπερνά πολλές φορές το 97%.

Στη διάρκεια των δράσεων που έγιναν, υπογραμμίστηκε πόσο σημαντικό είναι να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις, δικαιολογίες και αναβολές, συστηματικός έλεγχος, ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα) και συχνή αυτοεξέταση.