Πλουμή - Παραγιουδάκης

Επί τάπητος οι εκτεταμένες ζημιές στα ελαιόδεντρα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας


Το ζήτημα των εκτεταμένων ζημιών που έχει προκαλέσει η ξηρασία στα ελαιόδεντρα και την παραγωγή γενικότερα, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Αρκαλοχωρίου.


Παρουσία της Αντιδημάρχου Όλγας Δραμουντάνη, των Αντιδημάρχων Γιώργου Παπαδόπουλου και Στέφανου Ψυλλάκη καθώς και του Ειδικού Συμβούλου Κώστα Σπυριδάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Ηρακλείου Γιάννης Ζηδιανάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ποιότητας Ζωής Υπαίθρου στην Π. Ε. Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης και ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρωνας Χειλετζάκης, βρέθηκαν στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στο πλαίσιο των συναντήσεων από την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΑ για το φαινόμενο της λειψυδρίας και την αποτίμηση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ξήρανση των ελαιοδένδρων, λόγω ανομβρίας.

Υπήρξε ενημέρωση για τον συντονισμό που πρέπει να υπάρξει ώστε να αναζητηθούν τρόποι να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. Με δεδομένο ότι οι αποζημιώσεις αυτές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ αναζητείται άλλος τρόπος αποζημίωσης των παραγωγών, είτε μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε μέσω της ΕΕ.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα ζητήματα διαχείρισης του νερού άρδευσης σε σχέση με την αγροτική παραγωγή σε περιόδους ανομβρίας, με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μία μεθοδική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καυτού αυτού προβλήματος σε κεντρικό επίπεδο, με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης να είναι μονόδρομος για τις καλλιέργειες και τους παραγωγούς.