Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου


Με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού που διοργάνωσε o Δήμος Ηρακλείου στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης στον Άγιο Μηνά, από την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Εθελοντισμού με τη διοικητική υποστήριξη από το Τμήμα Πολιτισμού – Εθελοντισμού με την συμμετοχή 26 εθελοντικών ομάδων και συλλόγων και στόχο τη διάδοση της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και τη γνωριμία τους με το κοινό. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκαν ειδικές παρουσιάσεις και ομιλίες από όλες τις εθελοντικές ομάδες ενώ υπήρξε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τις εκδηλώσεις υποστήριξαν εθελοντικά:










Η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου με την Αρχιμουσικό Δέσποινα Σκανδαλάκη, που απέδωσε τραγούδια γνωστών συνθετών.

Το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου Κρήτης.

Η Ομάδα «ΑΜΟΘΕΝ» (Μαρουλίτα).

Οι Μουσικές Σχολές «Χάρης Σαρρής» με τη «RockBand».

Η Χορευτική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Κνωσσού.

Οι καλλιτέχνες:

Βούλα Στρατάκη με τους συνεργάτες της Μανο Γιατρομανωλάκη στην κιθάρα και το τραγούδι, Μάνο Αντωναίο, στο βιολί, Νίκο Τσακουντάκη, στο μπάσο και Λουκά Ντελή στα τύμπανα.

Βούλα Τσινέλη με τους συνεργάτες της Δημήτρη Καρβέλη στην κιθάρα και Νίκο Κωνσταντάκη στο μπουζούκι.

Αχιλλέας Δραμουντάνης με το «Αναγεννησιακό Κρητικό Σχολειό ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», όπου έπαιξαν οι μαθητές της Σχολής Κουτρουμπάς Μαρίνος (λύρα), Μπαστουνάς Μιχάλης (λαούτο), Μαρκογιαννάκης Φίλλιπος (μαντολίνο), συνοδεία των δασκάλων Τρευλάκη Ιωάννη και Στρατήγη Γρηγόρη.

Σιλαέρτ Τούθ (Γιαννόκωστας) από τη Σερβία με τη συνοδεία των δασκάλων Αχιλλέα Δραμουντάνη και Τρευλάκη Ιωάννη.

Το συγκρότημα του Αχιλλέα Δραμουντάνη και Γιώργη Βρέντζου.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώθηκε επίσης ανοικτή εκδήλωση και δράση διασύνδεσης της Εθελοντικής Ομάδας του Κυνοκομείου Ηρακλείου και σε όλη τη διάρκεια του 3ημέρου, η ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου έκανε ζωντανή βιωματική δράση με θέμα «Ασφαλής Οδήγηση - Χρήση γυαλιών προσομοίωσης Μέθης».



Υπενθυμίζεται ότι κατά την έναρξη του Φεστιβάλ, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός είχε ευχαριστήσει τους εθελοντές για τη σημαντική και ανιδιοτελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την διάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού. Επίσης, έχοντας και ο ίδιος υπηρετήσει εθελοντικά για 30 περίπου χρόνια οργανισμούς που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και τη βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, επισημαίνοντας ότι ο εθελοντισμός δεν χρειάζεται ομπρέλα και καθοδήγηση για να λειτουργήσει, καθώς και ότι ο Δήμος σέβεται την αυτονομία και την ανεξαρτησία της κάθε οργάνωσης, είχε τονίσει: «Αυτή η δράση γίνεται για να μας φέρει όλους μαζί, για να γνωριστούμε. Και είναι μια γνωριμία αλλά είναι μαζί και μία αναγνώριση, είναι μία αναγνώριση της δράσης όλων των εθελοντών που βρίσκονται εδώ, που έχουν διαδρομές, που έρχεται από ένα βάθος χρόνου και πηγαίνει μπροστά. Και έχει βέβαια και το χαρακτηριστικό ότι ξοδεύουμε τον εαυτό μας για το καλό και είναι αρκετά απλό. Αλλά αυτό το απλό έχει και ένα μεγάλο βάθος και μπορεί να χρωματίσει ολόκληρες ζωές, όχι μόνο τις δικές μας ζωές που κάνουμε αυτό που κάνουμε, αλλά ιδιαίτερα τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Είναι κάτι συνεπώς το οποίο μπορεί να διαδοθεί και γι’ αυτή τη διάδοση βρισκόμαστε εδώ. Για να γνωριστούμε. Είναι ένα αντάμωμα δηλαδή και για να σκεφτούμε και μαζί πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν στη συνέχεια. Αυτή η συνάντηση δεν έχει το χαρακτήρα της δημιουργίας μια ομπρέλας για τον εθελοντισμό και αυτό είναι κάτι το οποίο το υπηρετούμε από κοινού με την Αντιδήμαρχο. Δεν χρειάζεται ομπρέλα ο εθελοντισμός, γιατί οι εθελοντές δεν φοβούνται τη βροχή. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ο σεβασμός στην αυτονομία, την αυτενέργεια και την ανεξαρτησία της κάθε οργάνωσης, της κάθε ομάδας, στη δυνατότητα να σχεδιάζει να πραγματοποιεί. Και ο Δήμος τι έχει να κάνει; Ο Δήμος δεν έχει να δημιουργήσει ένα επιστέγασμα ή με οποιοδήποτε τρόπο να καθοδηγήσει γιατί η αυτενέργεια των ανθρώπων είναι το πιο πολύτιμο πράγμα. Ο Δήμος μπορεί να δώσει ένα πεδίο, μπορεί να δώσει πλατφόρμες μπορεί να αποτελεί ένα σημείο της ελεύθερής μας βούλησης. Αυτή η ελεύθερη βούληση είναι που μας καθοδηγεί και σήμερα μας έχει φέρει εδώ. Και θα μας πάει ελπίζω πολύ μακριά.».




Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού Φιλαρέτη Δαφέρμου - Χρονάκη δήλωσε σχετικά: «Με απόλυτο σεβασμό στον άνθρωπο και πίστη στις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσφοράς, προχωρήσαμε στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Εθελοντισμού. Στις μέρες μας, όπου τα προβλήματα γιγαντώνονται και οι ανθρώπινες σχέσεις χαρακτηρίζονται από πνεύμα ατομικισμού και αδιαφορίας, ο Εθελοντισμός αποκτά ιδιαίτερη αξία. Είναι κατάθεση ψυχής, στάση ζωής, πράξη αλτρουισμού και κοινωνικής ευαισθησίας! Παρά όμως τη δυναμική που ο εθελοντισμός παρουσιάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ελληνική κοινωνία υπάρχει ακόμα δρόμος για την εμπέδωση της εθελοντικής συνείδησης. Με αφορμή αυτό και στόχο προφανή, μα και επιτακτικό, την ανάγκη καλλιέργειας του Εθελοντισμού, οργανώνουμε το Φεστιβάλ για να γνωστοποιήσουμε την παρουσία και το ρόλο των Εθελοντικών μας Ομάδων, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να αποκτήσουν εθελοντική κουλτούρα προτάσσοντας το «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «ΕΓΩ». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι με το δυναμικό παρόν που έδωσαν οι Εθελοντικές ομάδες, θα αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η αξία του Εθελοντισμού ως κορυφαία έκφραση Αγάπης προς το συνάνθρωπο και ενδυνάμωσης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας, επισημαίνοντας: «Παράλληλα τον ενθαρρύνουμε και θα τον τονώνουμε ηθικά δηλώνοντάς του με τον τρόπο μας: «Δεν είσαι μόνος σου. Είμαστε εδώ για σένα και είμαστε πολλοί. Πιάσε τα χέρια μας να σε βοηθήσουμε να προχωρήσεις!».



Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μαζί με την Αντιδήμαρχο Εθελοντισμού Φιλαρέτη Δαφέρμου - Χρονάκη, που είχε την ευθύνη της όλης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, οι Αντιδήμαρχοι Στέλλα Αρχοντάκη, Νίκος Γιαλιτάκης, Γιάννα Καλονάκη, Ρένα Παπαδάκη, Αντώνης Περισυνάκης, Γιάννης Τσαπάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Κώστας Βαρβεράκης και η Αντιπρόεδρος Μάρα Παναγιωτάκη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Γιάννης Σμπώκος, ο Ειδικός Σύμβουλος Σπύρος Δοκιανάκης και πολλά στελέχη του Δήμου καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ζάχαρης Ευάγγελος.