Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ενημέρωση από τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου για τη μελλοντική λειτουργία των οικισμών προσωρινής διαβίωσης


Σε ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης προχώρησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Νίκου Μπελενιώτη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαδόπουλου, του Προέδρου της Επιτροπής Οικιστικής Ανάπτυξης Γιάννη Συμιανάκη, των Αντιδημάρχων Όλγας Δραμουντάνη, Στέφανου Ψυλλάκη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Αρκαλοχωρίου Γιώργου Μαλεδάκη και άλλων στελεχών της Δημοτικής Αρχής.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Στόχος της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, ήταν να γνωστοποιηθεί στους διαμένοντες στους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης, η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίαση του στις 26 Αυγούστου 2024, σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία των οικισμών προσωρινής διαβίωσης .



Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου απευθυνόμενος στους σεισμόπληκτους δημότες που διαμένουν εκεί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η Δημοτική Αρχή δεσμεύεται να διεκδικήσει από το κράτος την εξόφληση των μέχρι τώρα οφειλών για ηλεκτρικό ρεύμα ενώ θα συνεχίσει να διεκδικεί την εξόφληση των οφειλών ή θα βρει τρόπους η ίδια να πληρωθούν, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι σεισμόπληκτοι" και αμέσως μετά αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά πλειοψηφία είχε αποφασίσει για:

1. Την εγκατάσταση μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε οικίσκο έως 10 Νοεμβρίου 2024, όπως προβλέφθηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 305/2021 (αριθ. Πρωτ.18172/01-12-2021, Α.Δ.Α.: 6Π94ΩΚ6-0Σ9) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που θα προμηθευτεί ο Δήμος με ευθύνη της διεύθυνσης οικονομικών- τμήμα προμηθειών και θα τοποθετηθούν με ευθύνη του τμήματος ηλεκτροφωτισμού.

2. Την υποχρέωση του κάθε σεισμόπληκτου προκειμένου να συνεχίσει να διαμένει στον οικίσκο, να έχει καταθέσει φάκελο και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, έως την προκαθορισμένη προθεσμία 27 Σεπτεμβρίου 2024 ή άλλης και να προσκομίσει έως 10 Νοεμβρίου 2024, βεβαίωση πληρότητας φακέλου για την αποκατάσταση του κτιρίου τους ή πορείας του φακέλου τους, του ΤΑΕΦΚ.

3. Την άμεση παράδοση του οικίσκου μετά την αποκατάσταση της οικίας τους ή την διαμονή τους σε άλλη οικία με ενοικίαση.

4. Την άμεση παράδοση του οικίσκου από όσους διαμένουν σε αυτούς χωρίς να έχουν κριθεί δικαιούχοι

5. Να παραδώσουν τους οικίσκους έως 10 Νοεμβρίου 2024 οι λεγόμενοι ενοικιαστές, που έχουν παραλάβει έγγραφο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας 17/01/2023 της προηγούμενης δημοτικής αρχής και να αναγνωριστεί το δικαίωμα κατ΄ εξαίρεση προσωρινής παραμονής, μόνο σε όσους:

α) έχουν αναπηρία άνω του 67% και εισόδημα από άλλες πηγές πλην των αναπηρικών επιδομάτων, κάτω από 6.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους β) να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη που τους ενοικίαζε το σπίτι κατά τον σεισμό, ότι θα συνεχίσει η μίσθωση μετά την αποκατάσταση του, βεβαίωση του ΤΑΕΦΚ ότι έχει υποβληθεί φάκελος με πλήρη δικαιολογητικά για το συγκεκριμένο σπίτι και εφόσον το εισόδημα των ενοικιαστών δεν υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας τους.

6. Οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση προσωρινή διαμονή των παραπάνω, κατατίθεται στον προϊστάμενο του αυτοτελούς τμήματος κοινωνικής προστασίας, παιδείας και αθλητισμού και κρίνονται από την επιτροπή λειτουργίας των οικισμών προσωρινής διαβίωσης των σεισμόπληκτων.

7. Σε όσες από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν υπάρξει ανταπόκριση των φιλοξενουμένων στους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης, η αρμόδια επιτροπή, που έχει την ευθύνη

διαχείρισης των οικίσκων, μπορεί να ζητά με απόφαση από την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, την διακοπή της ηλεκτρικής παροχής, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποτροπής.

8. Στο διάστημα της παραμονής των σεισμόπληκτων στους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης, αυτοί οφείλουν να τηρούν τους κανόνες για την καλή λειτουργία των οικισμών.

Να έχουν καλή συμπεριφορά μεταξύ τους και να τηρούν τους γραφτούς και άγραφτους κανόνες καλής γειτονίας, να τηρούν τα ισχύοντα ωράρια κοινής ησυχίας, να κάνουν ορθή χρήση των κοινόχρηστων χώρων και να μην αφήνουν τα οχήματα τους σε θέσεις που δεν είναι καθορισμένες για παρκάρισμα ή σε θέσεις που δυσκολεύουν την διέλευση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος. Να φροντίζουν για την καθαριότητα και του εξωτερικού χώρου. Να συμβάλουν με την συμπεριφορά τους στην εύρυθμη λειτουργία, αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση των σεισμοπλήκτων διαμενόντων στους οικισμούς προσωρινής διαβίωσης.