Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων Σκινιανών ηρώων, των αναπήρων και όσων αγωνίστηκαν για την Πατρίδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου- Β. Κεγκέρογλου: «Χρέος μας η θυσία τους να μη ξεχαστεί ποτέ»


Στην εκδήλωση με τίτλο «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Σκινιανών ηρώων και μαρτύρων αίμα», παρευρέθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337


Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από εκλεκτούς ομιλητές. Τον Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μινώα Πεδιάδας Γιώργο Καλογεράκη, τη φιλόλογο Κατερίνα Σολακάκη – Προεστάκη, τον συντ. λιμενικό Κωστή Μαρκατάτο, τον φιλόλογο Ιωάννη Γαλανάκη, τη δασκάλα Μαρία Γαλανάκη και τον π. Μιχαήλ Παπαιωάννου, Εφημέριο της Ενορίας.




Ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου εξήρε την προσπάθεια να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία του χωριού Σκινιά και να σκιαγραφηθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας του, σχετικές με τα θύματα που θυσιάστηκαν κατά την δύσκολη αυτή περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αυτό να συνδυαστεί με την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για την πιλοτική διδασκαλία της τοπικής ιστορίας, στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων. Αυτό θα τους βοηθήσει – όπως ανέφερε- να αποκτήσουν μια θετική μελλοντική στάση απέναντι στο μάθημα της Ιστορίας, να αναπτύξουν τη φαντασία τους και να κατανοήσουν μέσα από το χθες, το σήμερα και το αύριο του τόπου τους.

Σε ότι αφορά την εκδήλωση ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

"Το χωριό Σκινιάς συμμετείχε με πολλούς μαχητές στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και το διάστημα της τετράχρονης κατοχής 1941-1944 ανέπτυξε μεγάλη αντιστασιακή δράση. Τιμάμε τη μνήμη των πεσόντων Σκινιανών ηρώων, των αναπήρων και όσων αγωνίστηκαν για την Πατρίδα στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκύβουμε το κεφάλι ευλαβικά και υψώνουμε τη φωνή μας προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε η στάση όσων αγωνίστηκαν και η θυσία των εννέα παληκαριών του χωριού να μην ξεχαστεί ποτέ αλλά να καθοδηγεί όλους μας και δη τους νέους».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, Βουλευτών, Αντιδημάρχων, αιρετών, εκπροσώπων της Εκκλησίας κ.α. στο Πνευματικό Κέντρο Σκινιά, με πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Αντωνίου Σκινιά και με τη στήριξη και συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.