Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου Ηθικής Τάξεως στο ΙΤΕ


Ο χαιρετισμός Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού στην απονομή του Βραβείου Ηθικής Τάξεως στο ΙΤΕ:


Το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως» του Δήμου Ηρακλείου δόθηκε για πρώτη φορά το 2003 στον Στυλιανό Αλεξίου και στον Φώτη Καφάτο, κατόπιν: στα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού, το 2006, και επί της δικής μας θητείας: το 2016, στον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Θεοχάρη Δετοράκη, και το 2017 στον κ. Γρηγόρη Σηφάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η ομόθυμη αποδοχή των επιλογών αυτών από σύσσωμη την κοινωνία του Ηρακλείου, και γενικότερα της Κρήτης, προσέδωσε κύρος στο Βραβείο, και δημιούργησε την υποχρέωση να συνεχιστεί ο θεσμός αυτός στο ίδιο υψηλό επίπεδο.

Εφέτος το «Βραβείο Ηθικής Τάξεως», απονέμεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Η βράβευση αυτή τιμά πρωτίστως την ίδια την πόλη μας, που έχει το μεγάλο προνόμιο να διαθέτει στους κόλπους της ένα ερευνητικό Ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας. Συνάμα, δικαιώνει και πάλι τις προσδοκίες όλων μας: για δημόσια αναγνώριση της αριστείας, της προσφοράς, και της αξιοσύνης εκείνων των προσώπων και των φορέων, που έδωσαν και συνεχίζουν να δημιουργούν: γόνιμο και διαχρονικό έργο στην επιστήμη και στον πολιτισμό του τόπου μας.

Η Κρήτη, έπειτα από τα επώδυνα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, είχε την αγαθή τύχη της ίδρυσης ενός σπουδαίου Πανεπιστημίου, η αρτιότητα του οποίου οφείλεται κυρίως στις μεγάλες προσωπικότητες, στους επιστήμονες που συνέβαλαν στο σωστό ξεκίνημα και στην πληρότητα των υποδομών του. Σε αυτό το πεδίο ιδρύθηκε και μεγαλούργησε το ΙΤΕ.

Από τότε, εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως χώρος διαρκούς δημιουργικότητας και καινοτομίας, συμβάλλει καθοριστικά, σε ζητήματα αναρίθμητων τομέων αιχμής της κοινωνίας, προετοιμάζει μεθοδικά, και με ανοιχτούς ορίζοντες, μια ουσιαστική ανάπτυξη για τον τόπο μας. Συνάμα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, απευθύνεται, με ενάργεια και ευνοϊκές προοπτικές, στους νέους επιστήμονες (όλοι γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύσκολα χρόνια η Ελλάδα έχασε μεγάλο τμήμα των ικανότερων νέων πτυχιούχων της φορείς σταθερότητας όπως το ΙΤΕ αποτελούν διαρκή φάρο ελπίδας). Αλλά και o ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου έχει πολλαπλώς ωφεληθεί από τις τεχνολογικές εφαρμογές και τις ποικίλες σύγχρονες δράσεις του ΙΤΕ.

Η επιστήμη ακολουθεί τις ανάγκες και τους ρυθμούς της κάθε εποχής, ενώ η τεχνολογία συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και οι δύο αυτοί χώροι αναπτύχθηκαν πάντα αρμονικά, με τα πλέον εμπνευσμένα και έμπρακτα αποτελέσματα. Και αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος του, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε μία ευρύτατη κλίμακα ερευνητικών δράσεων, έχει αναγνωριστεί οικουμενικά από τις εγκυρότερες αποτιμήσεις. Κ ίδιος

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μοναδικό παράδειγμα των πραγματικών δυνατοτήτων μας. Μια συλλογική επιστημονική προσπάθεια, που υπερέβη τα μεγάλα εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας, των ατελέσφορων πρακτικών και αγκυλώσεων στην δημόσια διοίκηση της χώρας μας, παρουσιάζοντας εδώ και δεκαετίες ένα σύνολο ερευνών, δράσεων και υψηλών επιτευγμάτων, των οποίων τελικός αποδέκτης ήταν η κοινωνία. Συνέβαλε έτσι πολλαπλώς στην ανάτασή της, στην ηθική της συγκρότηση, στην συμμετοχή της στο μελλοντικό οικουμενικό περιβάλλον, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης στην, αναμφίβολα, δύσκολη εποχή μας.

Εύχομαι στο ΙΤΕ και σε όλα τα μέλη του: καλή δύναμη και γόνιμη πορεία σε κάθε τομέα της έρευνας, σε κάθε δραστηριότητα.