Πλουμή - Παραγιουδάκης

Πάρκο Γεωργιάδη - Ώρα μηδέν


Γράφει ο Μανόλης Φούμης

Κατευθείαν to the point: Η κίνηση του Δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού να επισκεφτεί το πάρκο Γεωργιάδη και να μιλήσει με Φυλές και αλλήλους, ήταν εξαιρετική.
Έδειξε πρόθυμος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου. Να μιλήσει "επί τόπου" που λένε και στα ρεπορτάζ, να εξηγήσει, να διευκρινίσει, να δώσει για μια ακόμα φορά τις προσωπικές του δεσμεύσεις για ένα έργο ανάπλασης που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει.

Παρά όμως την καλή διάθεση του Δημάρχου και των συνεργατών του, για να γίνει διάλογος απαιτούνται τουλάχιστον δυο πλευρές πρόθυμες να συζητήσουν. Όταν μερίδα της πλευράς των Φυλών, απαντάει με μπινελίκια και συνθήματα σε ό,τι ακούει και δεν της αρέσει, τότε κάνουμε χαβαλέ, κάνουμε σαματά, σπάμε πλάκα ή ό,τι άλλο θέλετε, διάλογο πάντως, δεν κάνουμε. Κι αυτό έγινε σήμερα στο πάρκο.
Τα 20-30 άτομα που ήταν εκεί από τις "Φυλές του Πάρκου" έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρονται μόνο για τα δένδρα, τα πουλάκια και τα λουλούδια του πάρκου. Έχουν βρει ένα σημείο σύγκρουσης - και όχι αντιπαράθεσης - και μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν την Ρομπεν-ική τους διάθεση. Να "πολεμήσουν το σύστημα". Να "πλακωθούν με τους μπάτσους". Να δώσουν θέμα και θέαμα στα social media. Το ιδανικό για αυτούς δηλαδή σύμφωνα με την δική τους κοσμοθεωρεία, είτε κάποιος μπορεί να το καταλάβει είτε όχι.

Η Δημοτική Αρχή από την άλλη, δηλαδή ο Βασίλης Λαμπρινός, προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και αποδεικνύει ότι ακούει. Και πολύ καλά το κάνει. Ήρθε όμως η ώρα να γίνει η ομελέτα. Και όπως ξέρουμε όλοι, για να γίνει ομελέτα, πρέπει να σπάσουν αυγά: Να ξεκινήσει το έργο και το τοπικό "κράτος", ο Δήμος δηλαδή, να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχασε πολλά χρόνια πριν: Από τότε που η πλατεία Ελευθερίας από άσφαλτος έγινε μάρμαρο.
Θα το καταφέρει αυτό; Θα δείξει... προσωπικά, νομίζω πως ναι.

Ps 1: Πλάκα - πλάκα όμως, μου άρεσε η σημερινή διαδικασία. Ήταν σαν να μπήκα στην χρονομηχανή και να γύρισα 25 χρόνια πίσω, στο φοιτητικό αμφιθέατρο. Μ' έναν κάπως... μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας συμμετεχόντων.

Ps 2: Τη Δευτέρα, συζητείται η προσφυγή 26 πολιτών κατά των εργασιών στο πάρκο. Αν γίνει δεκτή, τα πάντα παγώνουν. Αν απορριφθεί, να υποθέσουμε ότι το έργο θα ξεκινήσει, χωρίς αντιδράσεις;