Πλουμή - Παραγιουδάκης

Στάχτη και το ηθικό πλεονέκτημα...


Γράφει ο Blogger

Και κάπως έτσι Αλέξη, μέσα στις φλόγες, τη μαυρίλα και τον θρήνο, εξαερώθηκε και το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ήταν το τελευταίο που είχε μείνει. Ήταν αυτό που έδειχνε να την κρατάει ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Που σε συνδυασμό με μια τεχνητή ευφορία στα τέλη Αυγούστου, θα έδινε την ώθηση για μια αξιοπρεπή μάχη. Τώρα έγινε στάχτη, μέρος από τα ερείπια, τη μαυρίλα και το θυμό που κατέκλυσε τους Έλληνες απανταχού.

Δεν γίνεται Αλέξη να λες απλά και μόνο "αναλαμβάνω την ευθύνη". Αυτή την έχεις ούτως ή άλλως. Δεν περιμένουμε να παραιτηθείς εσύ, αλλά γιατί δεν έκανες δεκτή την παραίτηση του Τόσκα; Ή καλύτερα, γιατί δεν τη ζήτησες πρώτος εσύ; Όπως και όποιων άλλων συνεργατών σου αποδείχτηκε στην πράξη ότι α-πέ-τυ-χαν!
Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν στη συνέντευξη - παρωδία (όπως και κάθε δικαιολογία σε αυτές τις στιγμές) είναι άχρηστες. Πέντε λέξεις χρειάζονται: "Λυπάμαι πολύ, ζητάω συγνώμη, παραιτούμαι"! Αυτό έπρεπε να είχαν πει οι συνεργάτες σου, όχι μόνο ως ένδειξη ευθιξίας, αλλά ως ένδειξη ανθρωπιάς! Κι αφού δεν το είπαν, πολύ δε περισσότερο αφού προχώρησαν στο άλλο άκρο, αυτό του "όλα καλά τα κάναμε", είχες υποχρέωση να τους καθαιρέσεις. Με τρόπο παραδειγματικό. Το ότι σε λίγες ώρες, είχαν κινήσει γη και ουρανό για να συγκεντρώσουν στοιχεία από δορυφόρους, τη NASA, τους εξωγήινους κλπ, για να αποδείξουν ότι ήταν εμπρησμός, το αφήνω ασχολίαστο...

Δεν είναι ασύμμετρη απειλή Αλέξη. Δεν είναι υβριδικός πόλεμος. Είναι η μαλακία που μας δέρνει. Και που συμπληρώνει το DNA μας, μαζί με την ανθρωπιά, το ρουσφέτι, την αυταπάρνηση, τον ωχαδερφισμό, το φιλότιμο, την αρπαχτή, την έγνοια, την παρανομία, όλα αυτά που μας συνοδεύουν εδώ και χρόνια. Αυτή που μας κάνει από τη μια ήρωες κι από την άλλη ανθρωπάκια. Η ποινή όμως αυτή, η τύχη που είχαν οι 88 μέχρι στιγμής νεκροί, είναι πολύ βαριά. Ασήκωτη... Και όση ευθύνη και να έχει αυτός που κάηκε στο αυθαίρετό του, το σπίτι που και η δική σου κυβέρνηση νομιμοποίησε (το είπε και ο Σταθάκης, "μόνο δυο οικοδομικά τετράγωνα εγώ, τα άλλα οι προηγούμενοι") δεν στέκεσαι πάνω από το καρβουνιασμένο πτώμα του να του πεις "κι εσύ έχεις ευθύνη".

Σε κάθε περίπτωση Αλέξη, νομίζω πως έχασες το τελευταίο σου εφόδιο: Την ηθική. Η οποία δεν μετράται μόνο στο να μην κλέβεις. Μετριέται και με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την άσκηση της εξουσίας. Η αλαζονεία και η έπαρση, να ξέρεις, είναι οι χειρότεροι εχθροί της!
Κι αν από την πλευρά της Ν.Δ. δεν κάνουν καμιά χοντρή γκάφα - πράγμα που δεν νομίζω έτσι όπως βλέπω τις πρώτες τους κινήσεις - η "καθαρή έξοδος" δεν θα σώσει την παρτίδα. Ούτε τα επιδόματα θα απαλύνουν τον πόνο. Γιατί τα συναισθήματα, που δέθηκαν με τις δικές σου εικόνες και τις εικόνες των αλαζόνων συνεργατών σου, είναι πολύ ισχυρά. Ίσως και ανεξίτηλα.


ΥΓ 1: Για τον δε εταίρο σου, η σωστή απόφαση του να βρεθεί επί τόπου, μετετράπη σε μπούμερανγκ με τις απίστευτα ηλίθιες δηλώσεις και τους διαπληκτισμούς του με τους πυρόπληκτους. Κάτι που μόνο αυτός μπορούσε να καταφέρει...

ΥΓ 2: Χρησιμοποιείς ατάκες του Καραμανλή. Πρόσεξέ το αυτό.

ΥΓ 3: Ένα μεγάλο εύγε, τι μεγάλο, ΤΕΡΑΣΤΙΟ, αξίζει στους Ήρωες πυροσβέστες, αστυνομικούς, διασώστες και εθελοντές, στους άνδρες και τις γυναίκες που έπαιξαν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα στις φωτιές. Όπως και σε αυτούς που συνεχίζουν την προσφορά την "επόμενη μέρα" και που θα τη συνεχίσουν για πολύ καιρό ακόμα.