Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ποιός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης;


Με βάση την μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η οικονομία στο κόστος θέρμανσης με αντλίες θερμότητας (κλιματιστικά) αγγίζει το 80% έναντι συμβατικών μορφών θέρμανσης. 

Τα κλιματιστικά συστήματα DC Inverter είναι τα μόνα συστήματα θέρμανσης που έχουν βαθμό απόδοσης COP μεγαλύτερο από 4, σε αντίθεση με τους λέβητες που ο βαθμός απόδοσης τους δεν ξεπερνά το 0.9. 
Αυτό σημαίνει ότι οι αντλίες θερμότητας, για κάθε 1kw που καταναλώνουν, αποδίδουν περισσότερα από 4 KW θερμικής ενέργειας, σε αντίθεση με τους λέβητες που για κάθε 1kw που καταναλώνουν, αποδίδουν λιγότερο από 1kw θερμικής ενέργειας. 

Για παράδειγμα μία σύγχρονη κατοικία 100 m2 απαιτεί για την ετήσια θέρμανση της την κατανάλωση περίπου 560 € ηλεκτρικού ρεύματος με την χρήση κλιματιστικών. Για την ίδια κατοικία το κόστος θέρμανσης με συμβατικούς τρόπους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 2200 € (λέβητας πετρελαίου). 

Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της σχετικής έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές: Di Babbo Climatecnica, Δημοκρατίας 97, Ηράκλειο, τ.: 2810238966, www.climatecnica.gr