Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κως: Δύο νεκροί, πάνω από εκατό τραυματίες και τεράστιες καταστροφές από τα φονικά 6,4 ρίχτερ


- Τουλάχιστον δυο νεκροί από τον φονικό σεισμό - 4 σοβαρά τραυματίες - Μεταφέρονται στην Αθήνα
- Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησα - Τσουνάμι σχεδόν ενός μέτρου 
- Η θάλασσα βγήκε στην στεριά ενώ συντρίμμια από κτίρια είναι σχεδόν παντού
- Δεν μπορεί να δέσει κανένα πλοίο στο λιμάνι - Λειτουργικό το αεροδρόμιο
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΔΕΙΤΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ








Αντιμέτωπη με μία τραγωδία βρίσκεται η Κως. Ο φονικός σεισμός των 6,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής (21.07.2017) στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δυο ανθρώπους και άφησε πίσω του πάνω από 100 τραυματίες - ευτυχώς οι περισσότεροι ελαφρά - και πολλές ζημιές. Ο σεισμός ήταν τόσο δυνατός που πολλά από τα περιστατικά τραυματισμών προέκυψαν λόγω του πανικού. 

Το πιο δύσκολο πρωινό του καλοκαιριού ξημέρωσε σήμερα για τους κατοίκους της Κω που μετρούν τις πληγές τους μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε δευτερόλεπτα μετά τη 01:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής τα Δωδεκάνησα. Ο τραγικός απολογισμός; Δύο νεκροί, τουλάχιστον εκατό τραυματίες -οι τρεις σοβαρά- και πολλές ζημιές. 

Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής σε μπαρ.

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε κι ένα μικρό «τσουνάμι» -περίπου 70 εκατοστών σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη- που είχε σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στο λιμάνι του νησιού, το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros δεν μπόρεσε να καρταπλεύσει στο νησί και σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο, Τήλο, Σύμη, Ρόδο και Καστελόριζο.
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, και είχε εστιακό βάθος γύρω στα 10 χλμ.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία - Πανικός στους δρόμους
Λίγα λεπτά μετά τα φονικά 6,4 Ρίχτερ -σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου- ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Μάλιστα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας.

Αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Στην Κω βρίσκεται και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας με επικεφαλής τον Ευθύμιο Λέκκα.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Στο νησί μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.








Τεράστιες οι ζημιές κυρίως στα παλιά κτίρια
Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού. Ζημιές υπέστη και η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο.

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.



click newsit.gr - protothema.gr - ΑΠΕ - ΑΜΕ