Πύλη Βιτούρι

Πύλη Βιτούρι
Παραδοσιακές γεύσεις της Κρητικής διατροφής σ' έναν ιδιαίτερο, ιστορικό χώρο με παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και συνοδευτική ζωντανή μουσική. Χίλια Καλωσορίσατε!

Ο τεμαχιστής θα δώσει τη λύση για τη χωματερή


Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στον ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων ο τεμαχιστής ογκωδών αντικειμένων που βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης. Ο τεμαχιστής έρχεται να δώσει λύση στη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων τα οποία σήμερα επιβαρύνουν σε όγκο και βάρος τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ενώ στο εξής θα μπορούν να ανακυκλώνονται.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο αυτοκινούμενο, αυτόνομο μηχάνημα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να τεμαχίζει μεγάλα αντικείμενα οποιασδήποτε σύστασης και διάστασης με σκοπό να μειωθεί ο όγκος τους και να είναι πιο αποτελεσματική και ορθή η συμπίεσή τους στο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Τα ογκώδη απορρίμματα όπως στρώματα, έπιπλα, ποδήλατα, ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία σήμερα συγκεντρώνονται παράνομα στις αυτοσχέδιες χωματερές των δρόμων θα τεμαχίζονται και θα προωθούνται προς το κύτταρο.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χάρης Μαμουλάκης, “εντελώς πρόσφατα βρεθήκαμε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όταν χρειάστηκε να παραλάβουμε όλα 240 στρώματα από το ΠΑΓΝΗ που προχώρησε στην αντικατάσταση τους με νέα. Εάν είχαμε τον τεμαχιστή, θα μπορούσαμε όλο αυτό το υλικό να το ανακυκλώσουμε και να το αξιοποιήσουμε εκ νέου. Προκειμένου όμως να μην οδηγηθούν στον ΧΥΤΑ, επιλέξαμε να τα προωθήσουμε για για τεμαχισμό στον ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας στη Χερσόνησο, γεγονός που στοίχισε αρκετά χρήματα σε μεταφορικά έξοδα. Με την απόκτηση του σημαντικού αυτού μηχανήματος δίνουμε οριστική λύση σε τέτοιας μορφής ζητήματα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι συλλέγονται καθημερινά 70 περίπου στρώματα από τις αυτοσχέδιες, παράνομες χωματερές των κάδων μαζί με τεράστιες ποσότητες ογκωδών αντικειμένων.

Προσπαθούμε να θεμελιώσουμε στην πράξη την αντίληψη ότι τίποτα δεν πάει χαμένο”, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ, και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα ανά διαστήματα ο τεμαχιστής να τοποθετείται για ένα χρονικό διάστημα στα πράσινα σημεία των Δήμων της Κρήτης, ώστε να γίνεται ακόμα αποδοτικότερη η χρήση του, μειώνοντας τον όγκο των προς μεταφορά απορριμμάτων.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να γίνει συνεργασία με το κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών ώστε να περνούν πρώτα από κει και να ανακτώνται ανακυκλώσιμα υλικά όπως αλουμίνιο, σίδερο, πλαστικό. Ο ίδιος καταλήγει τονίζοντας ότι η απόκτηση του τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του Ενιαίου Συνδέσμου στην αντιμετώπιση των απορριμμάτων. Το κόστος του φτανει στο ποσό των 400.000 ευρώ, ωστόσο η απόσβεση θα γίνει άμεσα από τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει η ενεργοποίηση του στο ΧΥΤΑ, που θα δέχεται πολύ μικρότερη επιβάρυνση σε όγκο και βάρος απορριμμάτων.


Της Λίλιαν Δαφερμάκη - click patris.gr