Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο "Ιππότης των θαλασσών" στο λιμάνι της Σούδας (photos)


Στο λιμάνι της Σούδας «έδεσε» λίγο μετά τις 10 σήμερα το πρωί, ο «Ιππότης των Θαλασσών», το εντυπωσιακό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο του Μεξικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το σκάφος ARM “CUAUHTEMOC” (όπως είναι το όνομά του στα Ισπανικά) ξεκίνησε από το Μεξικό στις 3 Φεβρουαρίου, πέρασε από την Βοστώνη, διέσχισε τον Ατλαντικό και έφτασε στη Βαρκελώνη, στην Ρώμη και από ‘κει στα Χανιά έχοντας ήδη σταματήσει σε 15 λιμάνια, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού ταξιδιού που πραγματοποιεί με την επωνυμία: “Centenario de la Constitucion 2017”.

Θα παραμείνει στα Χανιά για πέντε ημέρες κι έπειτα, θα συνεχίσει τον περίπλου της γης, περνώντας από την Αίγυπτο, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, τη Σαγκάη, την Κορέα, την Ιαπωνία, τη Χαβάη και το Λος Αντζελες, για να επιστρέψει στο Μεξικό στις 21 Νοεμβρίου.

Το ταξίδι αυτό γίνεται για την επέτειο των 100 χρόνων από την καθιέρωση του Συντάγματος στο Μεξικό και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 χρόνων από τη ναυπήγηση του πλοίου. Στο ιστιοφόρο επιβαίνουν 237 άτομα, από τα οποία περίπου 45 είναι δόκιμοι ναύτες που πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους, για τους οποίους αυτό είναι το πρώτο ταξίδι. Στους επιβάτες συμπεριλαμβάνονται ακόμη κάποιοι «επισκέπτες» από Ουρουγουάη, Περού, Αργεντινή, Χιλή, Εκουαδόρ και Ιταλία.

Το zarpanews.gr βρέθηκε στον «Ιππότη των Θαλασσών» και μίλησε με εκπρόσωπο του πλοίου για την επίσκεψή τους στην Κρήτη. «Θέλουμε να πάρουμε λίγο από το ναυτικό πνεύμα των Ελλήνων. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες είναι καλοί και ευγενικοί άνθρωποι» μας είπε. ‘Οσο για το τι γνωρίζουν οι Μεξικανοί για την Κρήτη, απαντά: «Τις ελιές και το λάδι, τις παραλίες, την ιστορία και τον πολιτισμό».

Ανοικτό στο κοινό
Το πρωί ο Δήμος Χανίων διοργάνωσε ειδική τελετή για την υποδοχή του πλοίου. Η Φιλαρμονική του Δήμου με τους μαθητές της από το Μουσικό Εργαστήρι της Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – ΚΑΜ υποδέχτηκαν το πλήρωμα με μελωδίες του Χατζηδάκι και του Μαρκόπολου ενώ παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε ο παραδοσιακός Σύλλογος “Ο Φάρος”, με τους μουσικούς Βασίλη Αρβελάκη στη λύρα και Αρτέμη Πεντάρη στο λαγούτο να «ξεσηκώνουν» τους Μεξικανούς.

«Ενθουσιασμένος» δήλωσε ο Μεξικανός πρέσβης Daniel Hernandez – Joseph.
Κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Σούδας το κοινό θα μπορεί να το επισκεφθεί τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

17 Μαΐου: 11.00 – 16.00
18 Μαΐου: 10.00 – 20.00
19 Μαΐου: 10.00 – 20.00
20 Μαΐου: 10.00 – 20.00
21 Μαΐου: 10.00 – 20.00