Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το κύκνειο άσμα του Στάθη Ψάλτη στον Καζαντζάκης του Γ. Σμαραγδή (video)


Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι το Στάθη Ψάλτη που άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

H εξόδιος ακολουθία θα γίνει δημοσία δαπάνη από τον Δήμο Ζωγράφου, στο Κοιμητήριο της περιοχής.
Ο δημοφιλής ηθοποιός νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" σχεδόν επί ένα μήνα, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Χριστίνα Ψάλτη και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.


Με τον Σμαραγδή η τελευταία του ταινία

Τελευταία ταινία του Στάθη Ψάλτη ήταν ο "Καζαντζάκης" του δικού μας Γιάννη Σμαραγδή. Ο ηθοποιός έδωσε σάρκα και οστά στο χαρακτήρα του ηγουμένου της Μονής Σινά, στην ταινία που θα βγει στους κινηματογράφους το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ο μεγάλος Κρητικός σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής καλεσμένος στην εκπομπή Αντιθέσεις της ΚΡΗΤH - TV, μιλώντας στις 9 Δεκεμβρίου του 2016 για την ταινία του, στο Γιώργο Σαχίνη, χρησιμοποίησε λόγια σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης για τον Στάθη Ψάλτη και το πόσο καλά είχε αποδώσει το ρόλο του ηγουμένου βοηθώντας τον κρητικό συγγραφέα στο Όρος Σινά να βρει το δρόμο για να κατανοήσει τον Ιησού.

Ο κ. Σμαραγδής είχε δηλώσει τότε: «Χρησιμοποιώ μεγάλους κωμικούς, κόντρα στους ρόλους που τους έχει συνηθίσει το κοινό. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μια ειδική αποστολή , να κάνουν τους άλλους να γελάνε. Να του ανοίξουν τη βαλβίδα της ψυχής τους που είναι τόσο δύσκολο. Οι κωμικοί έχουν πάθη ή είναι στα όρια της κατάθλιψης γιατί σηκώνουν μεγάλο βάρος, το να κάνουν τους άλλους να γελάσουν. Αλλά έχουν περισσότερο «φως» και τους παίρνω για αυτό το «φως» που έχουν.
Είναι τεράστια πρόσωπα και για αυτό έχω και τεράστιο σεβασμό στο πρόσωπο τους όπως στο Στάθη Ψάλτη. Μόνο αυτό θα σας πω. Παίζουμε τη σκηνή και τελειώνει . Και είμαι στο μόνιτορ και δεν το έχω καταλάβει και αρχίζω να κλαίω .Πάμε στο μοντάζ και φωνάζω ανθρώπους που δεν ήταν εκεί και μένουν άφωνοι . Πραγματικά όσοι δουν τη σκηνή με τον Ψάλτη θα καταλάβουν όλα όσα αναφέρω εδώ."

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή Αντιθέσεις.