Ουζερί του Τερζάκη

Τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για μαθητές λυκείου από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου «Αρετούσα»


Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου «Αρετούσα» οργανώνει τριήμερο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Λυκείου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που προσκλήθηκε για το σκοπό αυτό.
Το Πρόγραμμα, με τίτλο «Κάντο σωστά», θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 3 έως την Τετάρτη 5 Απριλίου τ.έ., στο 1ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου στην Κηπούπολη και απευθύνεται σε μαθητές της Β΄ τάξεως Λυκείου.

Η εκπαίδευση θα γίνει σε δύο ομάδες των 100 μαθητών κάθε μέρα και θα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση-ομιλία από εισηγητές του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» διάρκειας δύο διδακτικών ωρών και στη συνέχεια πρακτική άσκηση με χρήση προσομοιωτών και βιωματικών δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου διάρκειας επίσης δύο ωρών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν με βάση τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς για θέματα πρόληψης των τροχαίων, σύμφωνα με τα πρότυπα που δημιουργήθηκαν από το ΙΟΑΣ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος AVENUE for Traffic Safety.

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό με ιδρυτικά μέλη του Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιχειρηματικούς Φορείς, Ελεγκτική Εταιρεία και φυσικά πρόσωπα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ) και Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ (UN Consultative Status) για θέματα οδικής ασφάλειας. Έχει δε τιμηθεί με το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κύριος σκοπός του Ινστιτούτου είναι η υποστήριξη και προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα τα οποία προάγουν την οδική ασφάλεια, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη μελέτη, έρευνα, ενημέρωση και εκπαίδευση, στοχεύοντας κατ΄εξοχήν στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτού, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία από τον προσομοιωτή ανατροπής αυτοκινήτου, τον προσομοιωτή πρόσκρουσης, τη ζυγαριά συσχέτισης βάρους-ταχύτητας και τα γυαλιά προσομοίωσης μέθης και να υιοθετήσουν σωστές πρακτικές οδηγικής συμπεριφοράς.
Το πρόγραμμα των εκπαιδεύσεων αυτών έχει καταρτισθεί με την ευγενική συνεργασία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, το οποίο ο Όμιλός μας ευχαριστεί από καρδιάς.

Ευχαριστούμε θερμά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», που μας εμπιστεύεται ως συνεργάτες του σε διάφορες δράσεις του.
Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για τη χορηγία της, τις Μινωικές Γραμμές για την υποστήριξή τους στη μεταφορά του προσωπικού και του εξοπλισμού στο Ηράκλειο, το ξενοδοχείο Άτριον , καθώς και τις καλλιτέχνιδες Ελένη Σφακιανάκη, Ρένα Τουτουντζάκη και Πάτρα Φαρσάρη για προσφορά των εσόδων συναυλίας τους για το σκοπό αυτό.

Ο Όμιλός μας ευελπιστεί , με τη δράση αυτή, να συμβάλει στην ενημέρωση των μαθητών, ώστε να καλλιεργηθούν οι κατάλληλες αντιλήψεις στους νέους μας, για τη μείωση της μάστιγας των τροχαίων ατυχημάτων στον τόπο μας.