Πλουμή - Παραγιουδάκης

Για ποιο λόγο τελικά ο 12χρονος Μιχάλης πήγε στο Άγιο Όρος;


Η ιστορία του μικρού 12χρονου Μιχάλη, «καλόγερου», ρουμανικής καταγωγής, γεννημένου στην Κρήτη και προσωρινού κατοίκου Ρώμης προτού εγκατασταθεί στο Άγιον Όρος, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ο μικρός Μιχάλης βρίσκεται πράγματι από τον Σεπτέμβριο στο Άγιον Όρος. Όχι όμως για να μονάσει, και μάλιστα με «δική του ιδέα», αλλά για να παρακολουθήσει, όπως άλλα 80 παιδιά, μαθήματα στην περίφημη Αθωνιάδα Σχολή ή Αθωνιάδα Ακαδημία στις Καρυές, από την οποία αποφοίτησαν μορφές του έθνους, από τον Ρήγα Φεραίο και τον Αδαμάντιο Κοραή έως τον Κοσμά τον Αιτωλό και τον Ιωάννη Πέζαρο. «Ο Μιχάλης παρακολουθεί μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στη σχολή μας, όπου θα συνεχίσει στο γυμνάσιο και το λύκειο, όπως όλα τα παιδιά», λέει στην «Καθημερινή» ο διευθυντής της σχολής Δημήτριος Δημάκης.

«Ήρθε κανονικά με τη συναίνεση των γονέων του και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες όπως όλοι οι μαθητές. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αφού ολοκληρώσει τις σπουδές του εδώ, θα μπορεί να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις και να γίνει καθηγητής, γιατρός, πυρηνικός επιστήμονας. Βεβαίως, αν το θέλει, μπορεί να γίνει και μοναχός, όπως και κάθε άλλος μαθητής. Η σχολή μας δεν βγάζει καλόγερους, είναι ένα κανονικό σχολείο, όπως όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, ακολουθεί το σχολικό πρόγραμμα του υπουργείου, έχει και οικοτροφείο που μένουν τα παιδιά. Οι δάσκαλοι δεν είναι μοναχοί και γενικά ιερωμένοι, είναι διορισμένοι κανονικά από το υπουργείο καθηγητές».

Η Αθωνιάδα Σχολή είναι σήμερα το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα -ιδρύθηκε το 1749- και από αυτήν έχουν αποφοιτήσει χιλιάδες μαθητές, παιδιά φτωχών οικογενειών κυρίως, τα οποία εξελίχθηκαν σε επιστήμονες και στελέχη της δημόσιας ζωής. Η καθημερινότητα του μικρού Μιχάλη κυλάει στις Καρυές όπως όλων των άλλων συμμαθητών του.

«Υπάρχει γήπεδο μπάσκετ, παίζουν ποδόσφαιρο στις ελεύθερες ώρες, έχουν κινηματογραφική λέσχη, μαθαίνουν βυζαντινή μουσική, βυζαντινή αγιογραφία, στις διακοπές πηγαίνουν στα σπίτια τους. Η Αθωνιάδα είναι το μόνο μέρος στο Αγιον Ορος όπου επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος», τονίζει ο κ. Δημάκης και εξηγεί ότι «φορούν ράσο παραδοσιακά στη σχολή, όπως παλιά έξω οι ποδιές και τα καπέλα, χωρίς να σημαίνει ότι θα γίνουν μοναχοί. Εξάλλου, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας απαγορεύεται να καρεί μοναχός κάποιος κάτω των 18 ετών».




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΝΙΑΔΟΣ ΣΧΟΛΗΣ

Τέλος δίνει με ανακοίνωσή της η Εφορεία της Αθωνιάδος Σχολής στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που κάνουν τον γύρω του κόσμου, σχετικά με 12χρονο μαθητή της Αθωνιάδος.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο 12χρονος έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος, προκαλώντας επίσης γράφοντας ότι δεν κάνει ότι άλλα παιδιά της ηλικίας του.




Διαβάστε την ανακοίνωση παρακάτω:

Όσον αφορά στο θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με μαθητή της Αθωνιάδος Σχολής, περί υποτιθέμενης μοναχικής ιδιότητος αυτού, ο ισχυρισμός είναι παντελώς ανυπόστατος.

Η Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία είναι ελληνικό Δημόσιο σχολείο- γυμνάσιο και λύκειο- ευρισκόμενο στην χερσόνησο του Αγίου Όρους- Άθω, υπαγόμενο στο Υπουργείο Παιδείας του Ελληνικού Κράτους και συγκεκριμένα στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Ο εν λόγω μαθητής φοιτά στο Τμήμα Υποδοχής (Ένταξης), δηλ. στο τμήμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με προοπτική να συνεχίσει στις τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου και βρίσκεται στην Αθωνιάδα με τη συγκατάθεση των γονέων του.

Η μοναδική ιδιότητα που φέρει είναι αυτή του μαθητού.