Πλουμή - Παραγιουδάκης

Όλο το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας


Κέφι, ξενοιασιά και ξεφάντωμα υπόσχεται το πρόγραμμα και των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Α.Π.) σε συνεργασία με πολιτιστικούς και εμπορικούς συλλόγους καθώς και φορέων της περιοχής.
Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του ΔΟΠΑΠ. Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από σατυρικά μουσικά και θεατρικά δρώμενα, καθώς και ομιλία για τη σχέση της Αποκριάς με τη Διονυσιακή λατρεία.

Ακόμη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, η ιστοσελίδα των αποκριάτικων εκδηλώσεων www.apokriades.gr, απ' όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, αλλά και να δηλώσουν συμμετοχή στην αποκριάτικη παρέλαση Αρκαλοχωρίου στις 22 Φεβρουαρίου 2015.
Το Πρόγραμμα των Αποκριάτικων Εκδηλώσεων έχει ως εξής:

9 -10-11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015


Ντελάλισμα
Ακούσατε... ακούσατε !!!
Έλληνες μικροί μεγάλοι
κι εσείς, κι όλοι οι άλλοι,
ήρθε ο καιρός και πάλι
να ακούστε το Ντελάλη!

Στου χωριού σας τα σοκάκια
με φωνάρες και ναζάκια
με ντουντούκες και σουραύλια
σας καλεί στα καρναβάλια!

Στα χωριά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας θα γίνει ενημέρωση για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο... ντελάληδες σε δράση...


ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τσικνοπέμπτη με το ΚΑΠΗ Καστελλίου
Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Σάλλας» Καστέλλι
Ώρα έναρξης : 10.00 π.μ.

Παραδοσιακά τσικνίσματα και κοπή της βασιλόπιτας από τα μέλη του ΚΑΠΗ

Τσικνοπέμπτη με το Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου
και Νηπιαγωγείου Καστελλίου
Αίθουσα Πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου
Ώρα έναρξης 17.00 μ.μ.

Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Καστελλίου διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους μουσική βραδιά με πολλές εκπλήξεις. Τους μικρούς μαθητές αλλά και τους μεγάλους περιμένουν πολλές εκπλήξεις !!!

Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι
Συνδιοργάνωση: Εμπορικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου,
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου
Ώρα έναρξης : 18.00 μ.μ.

Με αποκριάτικη διάθεση και κέφι στήνουμε ψησταριές σε όλο το μήκος της πόλης και προσφέρουμε νόστιμους μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες με δυνατή αποκριάτικη μουσική!!
Στην πλατεία Ελευθερίας θα παρουσιαστούν χοροθεατρικά αποκριάτικα δρώμενα από το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ), το Θεατρικό εργαστήρι Μαχαιράς και Σχολή χορού <Χοροέκφραση> .

Τσικνοπέμπτη στο Θραψανό
Πλατεία Θραψανού
Ώρα έναρξης 19.00 μ.μ.

Τσικνίσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην κεντρική πλατεία του χωριού και παράλληλα αποκριάτικο πάρτι για παιδιά.

12, 21 & 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Έκθεση αποκριάτικης στολής
Αρκαλοχώρι: Πρώην Παγκρήτια Τράπεζα
Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαλοχωρίου

Μαζεύουμε αποκριάτικες στολές για κάθε ηλικία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού
Αρκαλοχώρι, Πλατεία Ελευθερίας
Ώρα εκκίνησης 10.00 π.μ.

Το κυνήγι του Κρυμμένου θησαυρού στο Αρκαλοχώρι, επανέρχεται. Μικροί, μεγάλοι στην πλατεία ψάχνουν να λύσουν γρίφους. Όλη η αλήθεια κρύβεται στο παζάρι; Η γνώση της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου θα δώσουν προβάδισμα στο νικητή.

Σ'αγαπώ... μασκαρεμένος
Μουσικό πάρτι στο Διαβαϊδέ
Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Διαβαϊδέ
Ώρα έναρξης 19.00μ.μ.

Το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, ημέρα των ερωτευμένων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβαϊδέ, καλεί όλους τους ερωτευμένους να μασκαρευτούν και να προσέλθουν στο «μαγικό» χορευτικό πάρτι στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Τους περιμένουν πολλές εκπλήξεις...

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κυνήγι θησαυρού
Σκινιάς,
Ώρα εκκίνησης 10:00 π.μ.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Σκινιά Κυνήγι θησαυρού την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 10π.μ. Θα διαβούμε σοκάκια του χωριού, θα θυμηθούμε οι παλιότεροι και θα μάθουμε οι νεότεροι για παλιές αθιβολές και ξεχασμένες γειτονιές , θα ...γυμναστούμε, θα .....σπαζοκεφαλιάσουμε και προπάντων θα γελάσουμε....
Το κυνήγι γίνεται υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ενώ τη διοργάνωση έχει αναλάβει τμήμα της περυσινής νικήτριας ομάδας με το όνομα: «Απαλομαμούνες».

ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κουζουλοσφαίριση
Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ Αρκαλοχωρίου.
Συνδιοργάνωση : Α.Σ.Α. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
Ώρα έναρξης 17.00μ.μ

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Μπάσκετ Αρκαλοχωρίου θα διεξαχθούν αγώνες κουζουλοσφαίρισης. Την έλεθρα διοργανώνει ο Σύλλογος Αγλακιχτών «Οιι Ατζούμπαλοι», υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Θεοκούζουλων Μασκαράδων Κρήτης(Ο.Θ.Μ.Κ.).
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό μπορούν να πάρουν μέρος και οι κακομούντρουλοι, με κλαρώνια αλλά δίχως καρτσόνια και με τις φανέλες τους αξανάκωλα.
Θα εφαρμοστεί αυστηρά το σύστημα των «7 ΟΥ» (κουτουρού και τσουρούκ μουρούκ) όπου επιβάλλονται τα κάτωθι: ανερουβαλιές, παραουριές, παρακατσέματα, αχιουρέδες, ξεχεντρώματα, ατζοπατήματα, ξενινιάτα και ξετζενώματα. Ως γνωστόν απαγορεύονται χαλαρά οι ανεποδαρές, τα γροθίδια, τα ξεσκουλίσματα, οι κατσουκανιές και γενικώς όλα τα γίβεντα, τα οποία θα σφυρίζει ο καταξιωμένος διαιτητής κύριος Ντιχαλόβεργας.
Στα time-out θα χορευτακίζουν οι ζουμερές μαζορέτες « Θεές οι Χάτσες!».
Τα χλαμπατσίμπανα και τα γέλια στις κερκίδες δικά σας!
Σε τουτηνά την έλεθρα
θα 'ναι πολλά κοπέλια
αρσενικά και θηλυκά
να σκάσομε στα γέλια!

Κοπέλια που κατέχουνε
τη μπάλα να πετούνε
κι όλα στην «Αναγέννηση»
πάνε να αθληθούνε!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αποκριάτικη καντάδα και μουζόματα στα γραφικά στενά της Παναγιάς Πεδιάδος
Παναγιά Πεδιάδος.
Ώρα έναρξης: 18.00μ.μ.

Τσι Αποκρές χορεύουμε
πίνουμε και γελούμε
και στα σοκάκια του χωριού
θα νυχτοτραγουδούμε...
Στην Κρήτη, η καντάδα συνδέεται άμεσα με τη μαντινάδα. Η μαντινάδα είναι ο τρόπος έκφρασης συναισθημάτων(έρωτα, χαράς, λύπης).
Η καρδιά της παράδοσης κτυπάει στα στενοσόκακα και στην πλατεία της Παναγιάς. Καλλιτέχνες από το χωριό θα διασκεδάσουν χωριανούς και επισκέπτες με καντάδα προσαρμοσμένη στο κλίμα των ημερών....
Η ελευθερία έκφρασης και η κουζουλάδα θα έχουν την τιμητική τους. Θα προσφερθεί άφθονο κρασί, ρακί για όλους και παραδοσιακά κεράσματα από τις νοικοκυρές του χωριού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

4ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού στο Καστέλλι
Προαύλιο Πολιτιστικού Κέντρου «Μιχάλης Σάλλας»
Ώρα εκκίνησης 10.30 π.μ.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας, ο Δ.Ο.Π.Α.Π., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου και η Τοπική Κοινότητα Καστελλίου, διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. Θα πραγματοποιηθεί στις πλατείες και τις γειτονιές του Καστελλίου.
Μικροί και μεγάλοι, ελάτε να ξεκλειδώσουμε το σεντούκι της ιστορίας του Καστελλίου και πρώτοι να φτάσουμε στο θησαυρό !!!

Λαμπαδηδρομία στο Καστέλλι
Πλατεία Ελευθερίας
Ώρα εκκίνησης 7.00 μ.μ.

Μασκαράδες με δάδες αναμμένες θα γυρίσουν τα σοκκάκια και τους δρόμους του Καστελλίου. Η πομπή της αποκριάς αναβιώνει ένα πανάρχαιο έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

..... το εσπέρας της 25ης Μαρτίου μαθηταί του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου και λαός μετέβησαν εις το Δημαρχείον οπόθεν έκαστος έλαβεν ανά μίαν λαμπάδα και είτα πάντες ομού των σημαιών ηγουμένων, και του ακουράστου
κ. Σαμπαθιανάκη μετά των μαθητών του ψαλλόντων διάφορα ηρωικά άσματα, ο λαός περιήλθε τα κεντρικώτερα μέρη της κωμοπόλεως, περί δε την 10 1/2 ώραν μ.μ. εν αδιαπτώτω ενθουσιασμώ απεχωρίσθη έκαστος εις τα ίδια......(εφημερίδα ΙΔΗ Ηρακλείου, 25 Μαρτίου 1910)

Η πομπή καταλήγει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καστελλίου. Εκεί τους περιμένει μουσική, χορός, κρασί και ξεφάντωνα μέχρι το πρωί.
Συνδιοργάνωση : Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλίου, Δήμος Μινώα Πεδιάδας, Δ.Ο.Π.Α.Π., Τοπική Κοινότητα Καστελλίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΕΒΡΟΥΡΙΟΥ 2015

Σκινιανό καρναβάλι 2015
Ώρα έναρξης: 14:00 μ.μ.

Πιστοί στην παράδοσή μας εδώ και δεκαετίες, θα πραγματοποιήσουμε και φέτος καρναβάλι στο Σκινιά. Πηγή έμπνευσης η απλή καθημερινότητα πολιτική και μη που κουβαλάμε στη ράχη μας αλλά και η παράδοση που χρόνια τώρα ,ευτυχώς, προικίζει τα σεντούκια της ψυχής μας.
Η αποκριάτικη παρέλασή μας στηρίζεται στον αυθορμητισμό , στον αυτοσχεδιασμό το χιούμορ αλλά και τον αυτοσαρκασμό. Η συμμετοχή δεν έχει όριο ηλικίας.
Καρνάβαλο εμείς δεν έχουμε, γιατί έχουμε τη δική μας σταρ, την «Καμήλα», που πρωταγωνιστεί πάντα στις καρναβαλικές μας εκδηλώσεις και που είναι σχεδόν αιωνόβια αν και στα μάτια μας φαντάζει πάντα αιώνια έφηβος.
Η αποκριάτικη παρέλασή μας θα ξεκινήσει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 2.μ.μ. στον κεντρικό δρόμο του Σκινιά και τη διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος. Με το πέρας της παρέλασης θα ακολουθήσουν μουσικές και άλλων ειδών εκπλήξεις.
Ελάτε για μια ανάταση ψυχής κόντρα στην ύφεση που βιώνουμε.

Καρναβάλι Αρκαλοχωρίου 2015
Ώρα έναρξης : 15.30μ.μ.

Μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση μασκαράδων στον κεντρικό δρόμο του Αρκαλοχωρίου... πάρτε μέρος και εσείς... χορός, μάσκαρες, γέλιο, τραγούδι και πολλές εκπλήξεις ....για να αποΔΡΑΣΟΥΜΕ όλοι μαζί, μια παρέα.
Μετά το καρναβάλι θα ξεφαντώσουμε με το συγκρότημα των ''Αlan dalon''.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Κούλουμα και Απαλέθια στον Καραβάδω
Ώρα έναρξης : 10:00 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβάδου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργανώνει τα κούλουμα τη Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015 στην είσοδο του χωριού.
Σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε στο χωριό μας, τον Καραβάδω, τα κούλουμα με παραδοσιακούς άφθονους σαρακοστιανούς μεζέδες, άφθονο κρασί και πάνω απ' όλα να παίξουμε το παλιό παραδοσιακό παιχνίδι «απαλέθια».

Κούλουμα στην Τουρλωτή
Ώρα έναρξης : 10.00 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει τα παραδοσιακά κούλουμα.
Θα προσφερθούν άφθονα σαρακοστιανά εδέσματα.

Κούλουμα στο Λευκοχώρι
Ώρα έναρξης : 10:00 π.μ.
Τη Δευτέρα, από το πρωί, στο δασάκι Λευκοχωρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκοχωρίου, Θα πετάει χαρταετούς και θα προσφέρει φασολάδα και άλλα νόστιμα σαρακοστιανά εδέσματα.

Κούλουμα στους Ζωφόρους
Ώρα έναρξης : 10:00 π.μ.

Όπως κάθε χρόνο διασκεδάζουμε στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου από το πρωί με παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά και άφθονο κρασί... με Μασκαράδες, μαυροτσικαλιάσματα και την καθιερωμένη βόλτα στο χωριό.

2ο εργαστήρι χαρταετού και Κούλουμα στο Σμάρι
Ώρα έναρξης : 10.30 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμαρίου θα διοργανώσει το 2ο εργαστήρι χαρταετού και τα κούλουμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμαρίου. Ώρα έναρξης εργαστηρίου 10.30 (με δωρεάν τα υλικά κατασκευής) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Κούλουμα. Θα προσφερθούν η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα του Νίκου Δελιδάκη.

Η γιορτή των γερόντων - Τα παλέθια στο Διαβαϊδέ
Ώρα έναρξης : 11.00 π.μ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διαβαϊδέ αναβιώνει από το 1984 το πανάρχαιο έθιμο των «αμάδων», ένα παιγνίδι που παίζανε αποκλειστικά και μόνον οι ηλικιωμένοι Διαβαδιανοί. Ονομάζεται και «Γιορτή των Γερόντων ή απαλέθια».
......οι παππούδες και οι πατεράδες μας επαίζανε τα παλέθια. Τη Καθαρή Δευτέρα. Μόνο οι γέροι του χωριού. Τότες είχαμε σέβος στους μεγάλους. Όχι όπως είναι εδά. Που μιλεί ο πατέρας στο κοπέλι κι αυτό δε του δίνει σημασία. Κι επειδή επαίζανε τα παλέθια οι γερόντοι ελέγαμε τη μέρα αυτή και μέρα τω γεροντήδων...(Κωστής Χουλάκης ή Καψιλίδης, Μάιος 1983)

Στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Διαβαϊδέ σας περιμένουν πλούσια εδέσματα, μουσική, κρασί και χορός καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καρναβάλι και κούλουμα στο Θραψανό
Ώρα έναρξης : 1.00 μ.μ.

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Θραψανού διοργανώνει και φέτος το καθιερωμένο Θραψανιώτικο καρναβάλι και τα κούλουμα στην κεντρική πλατεία του χωριού. Θα προσφερθούν δωρεάν η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα σε όλους.
Χορός και διασκέδαση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Κούλουμα στους Αποστόλους
Ώρα έναρξης : 13.00 μ.μ.

Γιορτάζουμε τα κούλουμα στο χωριό μας και διασκεδάζουμε με τον Αντώνη Μαλλιωτάκη.

Κούλουμα στο Νιπιδιτό
Ώρα έναρξης : 14.00 μ.μ.

Όλοι θα ντυθούμε «Μασκάρες» και θα σας παρουσιάσουμε την επικαιρότητα με ένα πολύ χιουμοριστικό τρόπο βασισμένο σε δεκαπεντασύλλαβο. Το γέλιο θα τρέχει από τα μπατζάκια σας.
Θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα.