Ουζερί του Τερζάκη

Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής 2026 (Taxonomy Recognition Day - TRD) Ονόμασέ το για να το σώσεις! #NameItToSaveIt


Σάββατο 23 Μαΐου 2026, ώρα 11:00-14:00

Δράση ανοιχτή στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο, στην Έκθεση του ΜΦΙΚ-ΠΚ

Για 3η συνεχή χρονιά, το Σάββατο 23 Μαΐου 2026, από τις 11:00 έως τις 14:00 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης-Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΜΦΙΚ-ΠΚ) (https://www.nhmc.uoc.gr/) θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής (Taxonomy Recognition Day-TRD), με παράλληλες δράσεις για το ευρύ κοινό, για μικρούς και μεγάλους, σε όλο τον εκθεσιακό του χώρο στην παραλιακή Ηρακλείου (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου-Κόλπος Δερματά).




Οι επιστήμονες του ΜΦΙΚ-ΠΚ, με τη βοήθεια φοιτητών και φοιτητριών του Παν/μίου Κρήτης, αλλά και εθελοντών/εθελοντριών, θα παρουσιάσουν με βιωματικό τρόπο μέρος της έρευνάς τους εξηγώντας τη σημασία της Ταξινομικής Επιστήμης στην καθημερινή μας ζωή, και ευαισθητοποιώντας το κοινό για τη μοναδικότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

1. Μετανάστευση και δακτυλίωση πουλιών

2. Αρπακτικά και πτωματοφάγα πουλιά της Κρήτης

3. Ενδημισμός και ενδημικά/στενοενδημικά είδη

4. Δηλητηριώδη αρθρόποδα, επικίνδυνα για τον άνθρωπο

5. Δηλητηριώδη φυτά, επικίνδυνα για τον άνθρωπο

6. Αναγνωρίζουμε ζώα, όπως οι Ταξινόμοι

7. Οι μικροί κάτοικοι των ρεμάτων μαρτυρούν την υγεία τους

8. Ξενικά και Εισβλητικά είδη

9. Βιοακουστική: η γλώσσα των μυγαλών

10. Τι αποκαλύπτουν τα εμέσματα της λευκής κουκουβάγιας Tyto alba

11. Έντομα της Κρήτης

12. Σαλιγκάρια της Ελλάδας

13. Αμφίβια της Ελλάδας

14. Καταρρίπτοντας τους μύθους για τα ερπετά

15. Ζουρίδες: Οι Άγνωστοι Γείτονες της Πόλης

16. Ταξινομώντας απολιθώματα

17. Μια σταγόνα νερό στο μικροσκόπιο (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DxHub)

18. Επιστήμη των Πολιτών και χρήση της εφαρμογής iNaturalist για αναγνώριση ειδών μέσω εικόνας και/ή ήχου

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κατασκευές εμπνευσμένες από τις παραπάνω θεματικές.

Παράλληλα, ζητάμε από όλες και όλους να πάρουν ενεργά μέρος στην κίνηση #NameItToSaveIt (ονόμασέ το για το προστατέψεις), ώστε να συμβάλλουν στο να αναδειχθεί η Ταξινομική Επιστήμη. Πώς μπορείτε να συμμετέχετε;

1. Τραβήξτε μια φωτογραφία ενός φυτού, ζώου, μύκητα, μικροβίου ή άλλου οργανισμού που σας συναρπάζει.

2. Βρείτε την επιστημονική του ονομασία (ή ζητήστε βοήθεια - οι επιστήμονες του ΜΦΙΚ-ΠΚ είναι διαθέσιμοι/-ες για αυτό!).

3. Μοιραστείτε το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #NameItToSaveIt.


Κάθε ανάρτηση είναι μια φωνή για τη βιοποικιλότητα. Ας κάνουμε αυτή την Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής πιο ηχηρή από ποτέ!

Όλες οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Αναγνώρισης της Ταξινομικής, διοργανώνονται τα τελευταία τρία χρόνια από μια πανευρωπαϊκή κοινοπραξία Μουσείων Φυσικής Ιστορίας, Ερευνητικών Ινστιτούτων, Βοτανικών Κήπων και άλλων Ταξινομικών Εγκαταστάσεων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος TETTRIs (https://tettris.eu/). Από τα Κανάρια Νησιά έως τη Νορβηγία και από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα, περισσότερα από 30 ιδρύματα συγκεντρώνονται για να ρίξουν το φως της δημοσιότητας στην Ταξινομική - το θεμέλιο της έρευνας για τη βιοποικιλότητα και τη διατήρησή της. Οι εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη θα έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο της Ταξινομικής στον κόσμο μας και συγκεκριμένα στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, την ιατρική, στη διατήρηση και διαχείριση ειδών και οικοσυστημάτων, καθώς και στη χάραξη πολιτικής. Χωρίς την Ταξινομική, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως, να προστατέψουμε ή να αποκαταστήσουμε τη βιοποικιλότητα που μας συντηρεί όλους.

Σήμερα ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Κάθε είδος έχει μια ιστορία, αλλά χωρίς όνομα, αυτή η ιστορία μπορεί να μην ειπωθεί ποτέ. Η ονομασία ενός είδους είναι το πρώτο βήμα για την προστασία του. Ωστόσο, «η Ταξινομική δεν είναι μόνο η ονομασία ειδών. Αφορά κυρίως την κατανόηση και την προστασία του πλέγματος της ζωής», λέει ο Michael Magee, Επικεφαλής Επικοινωνίας για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα TETTRIs. «Με τα είδη να εξαφανίζονται με πρωτοφανείς ρυθμούς, το έργο των Ταξινόμων είναι, περισσότερο από ποτέ, αναγκαίο και επιτακτικό. Εάν δεν τα ονομάσουμε, δεν μπορούμε να τα σώσουμε».

Η Ημέρα Αναγνώρισης της Επιστήμης της Ταξινομικής στοχεύει στο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την επιστήμη που ονοματίζει, ταξινομεί και προστατεύει τη ζωή στη Γη.