Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μια Γέφυρα Πολιτισμού και Φιλοξενίας: Κρητικό γλέντι στο Ξενοδοχείο Fodele Beach σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού Φόδελε


Μια αξέχαστη βραδιά γνήσιας κρητικής παράδοσης και φιλοξενίας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/10 στο ξενοδοχείο Fodele Beach & Water Park Holiday Resort, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Φόδελε. Το γλέντι, που συνδύασε μουσική, χορό και παραδοσιακά εδέσματα, προσέφερε στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια κληρονομιά της Κρήτης, αλλά και να ζήσουν από κοντά τη ζωντάνια και τη θέρμη των τοπικών εθίμων.


ΚΟΣΜΗΜΑ Πλουμή - Παραγιουδάκης. Σε κάθε όμορφη στιγμή, δίπλα σας με αγάπη! Ηράκλειο οδός 1821 & Κόσμων γωνία, τ.2810333337




Η βραδιά ξεκίνησε με τους ήχους της λύρας και του λαούτου, καθώς τοπικοί μουσικοί από το συγκρότημα του Στέλιου Παπουτσάκη ανέβηκαν στη σκηνή και γέμισαν την ατμόσφαιρα με παραδοσιακές κρητικές μελωδίες. Οι επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ζωντανή μουσική που ξύπνησε μνήμες στους ντόπιους και εντυπωσίασε τους τουρίστες. Με την έναρξη των χορών, η πλατεία του ξενοδοχείου μετατράπηκε σε ένα πολύχρωμο γλέντι. Χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, εκτέλεσαν με δεξιοτεχνία κρητικούς χορούς, καλώντας στη συνέχεια τους επισκέπτες να συμμετάσχουν. Οι τουρίστες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, ακολουθώντας τα βήματα με τη βοήθεια των ντόπιων και νιώθοντας κομμάτι της κρητικής κουλτούρας.

Καθώς η μουσική και οι χοροί συνεχίζονταν, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις, προετοιμασμένες από τον σεφ του ξενοδοχείου, σε συνεργασία με τις γλυκύτατες γυναίκες του χωριού. Η ρακή έρεε άφθονη από το ρακοκάζανο του Βαγγέλη Χατζηγιαννάκη που είχε στηθεί την πλατεία. Οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου τυροκομούσαν βγάζοντας το δικό τους φρέσκο τυρί ενώ κυριαρχούσαν εδέσματα όπως ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, γαμοπίλαφο, πιταράκια, και αρνί αντικριστό. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και Κρητικά οινοποιία όπως Οινοποιείο Στραταριδάκη και Silva Daskalaki Winery, που προσφέραν γευστική δοκιμή οίνου στους επισκέπτες από τους αμπελώνες τους.






Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν απλώς μια βραδιά ψυχαγωγίας, αλλά και μια ευκαιρία για ανταλλαγή πολιτισμών. Μέσα από την παραδοσιακή μουσική, τους χορούς και τις γεύσεις, οι επισκέπτες γνώρισαν την αυθεντική πλευρά της Κρήτης, ενώ παράλληλα οι ντόπιοι αισθάνθηκαν περηφάνια για τον πολιτιστικό τους θησαυρό.

Η συνεργασία του ξενοδοχείου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ανέδειξε την αξία της τοπικής κληρονομιάς και έδειξε πως η παραδοσιακή κρητική φιλοξενία μπορεί να ενσωματωθεί αρμονικά στην τουριστική εμπειρία.



Παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση ήταν φυσικά τόσο από το δήμο Μαλεβιζίου οι κύριοι Κωνσταντίνος Μπέζος, Διευθυντής του γραφείου του Δημάρχου και Ευάγγελος Παρασύρης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και αντί Δημάρχου όσο και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φόδελε Λάμπης Παντερής με όλο το συμβούλιο της κοινότητας.





Σχέδια για το Μέλλον

Το κρητικό γλέντι στο Fodele Beach & Water Park Holiday Resort άφησε σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ οι επισκέπτες εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν σε παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον. Οι δεσμοί που δημιουργήθηκαν μεταξύ των επισκεπτών και της τοπικής κοινότητας μέσω αυτής της εκδήλωσης είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς ο τουρισμός και η παράδοση μπορούν να συνυπάρξουν με τρόπο που ωφελεί όλους.

Μετά την επιτυχία της εκδήλωσης, το ξενοδοχείο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος σχεδιάζουν ήδη περισσότερες δράσεις, όπως μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής, περιηγήσεις στα πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, καθώς και γλέντια για κάθε εποχή του χρόνου.