Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την Κυκλική Οικονομία στη Βουλή από τον Χάρη Μαμουλάκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την συνυπογραφή 41 Βουλευτών

Ενημέρωση για το ποια είναι η πορεία υλοποίησης του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία 2021-2025 ζητάει με την κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Σωκράτη Φάμελλου και 40 ακόμη Βουλευτών.






«Η μεταστροφή από το κυρίαρχο μοντέλο παραγωγής - κατανάλωσης σε αυτό της βιώσιμης και αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων, συνιστά αναγκαιότητα και όραμα που θα πρέπει να πραγματωθεί με ταχύ βηματισμό» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής μετάβασης προς μία ουδέτερη κλιματικά κοινωνία και οικονομία, ενώ ταυτόχρονα είναι στοιχείο βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό και ζητάμε ενημέρωση σχετικά με το εάν έχουν υλοποιηθεί όλες οι δράσεις που προβλέπονται για τα έτη 2021, 2022, εάν όχι, ποιες δεν έχουν υλοποιηθεί, καθώς και ποιος είναι ο βαθμός ωρίμανσης των δράσεων των επόμενων χρονικών περιόδων.».



Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το 2018 το πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής για την κυκλική οικονομία ως κομβικό στοιχείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, δημοσιοποίησε το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης 2018-2019, υλοποιήθηκε το 1ο Forum για την Κυκλική Οικονομία και ενημερώθηκε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε.. Το Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το νέο σχέδιο για την κυκλική οικονομία με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Έτσι, η ΝΔ, το Νοέμβριο του 2021, με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, προέβη σε αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 4ετούς διάρκειας 2021-2025, χωρίς όμως να έχει αναλάβει καμία δράση υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής που είχε συναποφασιστεί με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς το 2019. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει 71 δράσεις που αφορούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και κατανέμονται σε πέντε βασικούς άξονες: 1. βιώσιμη παραγωγή και βιομηχανική πολιτική, 2. βιώσιμη κατανάλωση, 3. λιγότερα απόβλητα με μεγαλύτερη αξία, 4. οριζόντιες δράσεις, και 5. συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα.