Πλουμή - Παραγιουδάκης

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας» στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου

Μία ακόμη επίκαιρη εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το «Συμπόσιο Πολιτισμού», με θέμα: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας», στις 30 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Τετάρτη, στις 7:00μ.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.




Ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, βαθύς γνώστης των διεθνών ζητημάτων και των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αλλά και του πολύπλοκου αλληλοεπηρεασμού τους και ο Διπλωμάτης και διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Α.Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ο τελευταίος έχει μελετήσει την Τουρκική κοινωνία και το κράτος της γειτονικής χώρας, γνωρίζει άγνωστες και σημαντικές πτυχές της λειτουργίας της.

Το Τουρκικό κράτος έχει μία σύνθετη εξωτερική επιθετική πολιτική με εισβολές στο Ιράκ, τη Συρία, διείσδυση στην Λιβύη και σε άλλες Αφρικανικές χώρες, έντονη στρατιωτική διπλωματία, σχέση παράλληλα με Ουκρανία και Ρωσία, ενώ πολιτικοί του αξιωματούχοι, με επικεφαλής τον κ. Ερντογάν, απειλούν πως θα έρθουν νύχτα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, με τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας, το Τουρκικό κράτος, καταπιέζει εκτός από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τις μειονότητες και τις εθνότητες στο εσωτερικό του κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, το casus belli, οι παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου πάνω από τα νησιά του Αιγαίου με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα οχήματα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, η άποψη Τούρκων πολιτικών παραγόντων, πως δεν τους χωράνε τα σύνορά τους, συνιστούν απειλές. Τι θα γίνει με τα 12 μίλια; Πώς οι διεθνείς εξελίξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία μαζί με την πλήρη υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Η εξόρυξη των υδρογονανθράκων ως ποιο βαθμό συντελεί στην Τουρκική επιθετικότητα; Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια στην Λιβύη και ο τρόπος που έγινε; Γιατί δεν υπάρχει συγκροτημένη πολυδιάστατη εθνική στρατηγική, όπως και διάλογος με τους φορείς των εθνοτήτων και μειονοτήτων της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα ανιχνευθούν στην εκδήλωση – συζήτηση του «Συμποσίου Πολιτισμού».