Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο 10λογος των μέτρων κατά Covid-19 στο Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»


Το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», υπαίθριος και ασφαλής χώρος γνωριμίας με την κρητική φύση, τέχνη και παράδοση, θα επαναλειτουργήσει την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες τεχνικές και υγειονομικές προσαρμογές, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ΕΟΔΥ και του ΥΠΠΟΑ. 



--> Ψάχνεις το ιδανικό κλιματιστικό για τις δικές σου ανάγκες; Στην Di Babbo Climatecnica σε περιμένουν τα καλύτερα μοντέλα των κορυφαίων εταιρειών!


Θα τηρηθούν τα δέκα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας, με στόχο να συνεχίσει το Μουσείο να προσφέρει μία ευχάριστη και υψηλής ποιότητας μουσειακή εμπειρία με προτεραιότητα την ασφάλεια τόσο του προσωπικού όσο και των επισκεπτών του.





Συγκεκριμένα: 

1. Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, που μπορεί να παρευρίσκεται στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου ορίζεται αθροιστικά στα 145 άτομα, ενώ στους στεγασμένους χώρους του αθροιστικά στα 85 άτομα. Επίσης, υπάρχει σήμανση του μέγιστου αριθμού επισκεπτών ανά αίθουσα. 

2. Στον χώρο υποδοχής έχουν σημανθεί στο δάπεδο οι θέσεις εξυπηρέτησης και αναμονής των επισκεπτών, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για συνδρομή στην ιχνηλάτηση προς αποφυγή της διασποράς σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στην περιοχή. 

3. Για την τήρηση των ενδεδειγμένων φυσικών αποστάσεων, οι επισκέπτες οφείλουν αφενός να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού και αφετέρου να χρησιμοποιούν τις θέσεις αναμονής με καθίσματα σε διάφορα σημεία του Μουσείου. Επίσης, έχουν προβλεφθεί διαδρομές μονής κατεύθυνσης καθώς και διαχωρισμός εισόδου – εξόδου των επισκεπτών.

4. Στα σημεία άμεσης εξυπηρέτησης των επισκεπτών –εκδοτήριο, καφενείο, πωλητήριο– έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα.

5. Η χρήση προστατευτικού καλύμματος προσώπου (μάσκα ή προσωπίδα) είναι υποχρεωτική για όλους όσοι κινούνται στους στεγασμένους χώρους του Μουσείου. Το Μουσείο παρέχει προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης σε όσους επισκέπτες δεν διαθέτουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνσή τους.

6. Κατά την είσοδο και έξοδο των επισκεπτών, καθώς και στο καφενείο – πωλητήριο έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό χεριών για την προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού. 

7. Το Μουσείο πραγματοποιεί ειδικές απολυμάνσεις των χώρων του σε τακτά διαστήματα. Το προσωπικό του Μουσείου έχει επίσης εντείνει τις εργασίες καθαριότητας των χώρων, -με χρήση ειδικών απολυμαντικών και ατμοκαθαριστή- με ιδιαίτερη μέριμνα στα σημεία αφής (κουπαστές, κουμπιά, συσκευές ακουστικής ξενάγησης) και στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών, ενώ για την ασφαλή χρήση των συσκευών ακουστικής ξενάγησης συμπληρωματικά έχει προμηθευτεί ειδικά σακουλάκια μίας χρήσης. 

8. Το Μουσείο εφαρμόζει τον φυσικό αερισμό στους εσωτερικούς του χώρους, ενώ εντός του εκθετηρίου λειτουργεί ιονιστής για την κατακράτηση του μικροβιακού φορτίου.

9. Στο καφενείο εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής και τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων. 

10. Το Σχέδιο Δράσης σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού από τον επιφορτισμένο για το σκοπό αυτό συντονιστή αποτελούν τα κομβικά σημεία για την ασφαλή λειτουργία του Μουσείου.