Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Έρχονται κι άλλες πτωχεύσεις T.O’s στη Βρετανία, ενόψη ανανεώσεων ATOL


Κορυφαίο στέλεχος ελεγκτικού – λογιστικού οίκου, με εξειδίκευση στην τουριστική βιομηχανία, προειδοποίησε για περισσότερες πτωχεύσεις τουριστικών οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενόψη της λήξης της προθεσμίας ανανέωσης της ταξιδιωτικής ασφάλισης Atol, που πρέπει να γίνει έως τις 25 Οκτωβρίου. 


Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (CAA) μετέβαλε την προθεσμία για την ανανέωση του Atol από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου, μετά την κατάρρευση του Thomas Cook, για να δώσει στην υπηρεσία, αλλά και στον κλάδο, πρόσθετο χρόνο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. 
Ο Επικεφαλής του τμήματος Ταξιδιωτικής Βιομηχανίας στην οικονομική συμβουλευτική εταιρεία White Hart Associates, Chris Photi επαίνεσε τον επικεφαλής της CAA, Michael Budge, για την απόφαση, αλλά δήλωσε: «Το μέλλον θα δείξει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω πτωχεύσεις. Αυτό είναι πολύ λυπηρό, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες επιχειρήσεις που θα πτωχεύσουν, στον απόηχο της χρεωκοπίας της Thomas Cook και μάλιστα αυτήν την εβδομάδα». Και συνέχισε: «»Γιατί αυτό; Η CAA μετέθεσε την ανανέωση της ταξιδιωτικής άδειας – ασφάλισης ATOL, λόγω της αναταραχής με την Thomas Cook. Εξαιρετική ιδέα όσον αφορά τον Michael Budge, που έκανε αρκετά νωρίς τη διαδικασία. Αλλά θα υπάρξουν προβλήματα με τις εταιρείες που προσπαθούν να ανανεώσουν τώρα την άδεια». 


Το υψηλόβαθμο στέλεχος μίλησε την εκδήλωση Travel Weekly’s Future of Travel Selling την περασμένη εβδομάδα, και δήλωσε ότι το Ταμείο Ασφάλισης της CAA, είχε σχεδιαστεί για να καλύψει πτωχεύσεις ύψους £ 250 εκατ. το 2008, και τώρα απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες, ζητώντας ευθέως πλην σαφώς από την CAA, να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. 

Προέβλεψε δε ότι το τελικό συνολικό κόστος θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 480 εκατομμύρια λίρες, ενώ εκτίμησε ότι και το κόστος του Atol, ενδέχεται να αυξηθεί.



click money-tourism.gr