Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ο Γρηγόρης Πασπάτης στο iraklioblog.gr: "Σε αυτές τις εκλογές, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης"



Τον Γρηγόρη Πασπάτη τον γνωρίζουμε αρκετά καλά τόσο ως γιατρό, όσο και ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου την τελευταία 5ετία. Είναι παράδειγμα ενεργού πολίτη, δραστήριου και επιτυχημένου επιστήμονα, γενικότερα ενός ανθρώπου που νοιάζεται για τον συνάνθρωπο και τα κοινά.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, συμμετέχει ξανά ως υποψήφιος με τη Ν.Δ. - ήταν άλλωστε μόλις 2ος στις εκλογές του 2015 - με ισχυρές πιθανότητες εκλογής.


Διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε:


Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ηςΙουλίου και έπειτα από μια σειρά περιοδειών που πραγματοποιήσατε, ποιο είναι το κλίμα που βλέπετε να επικρατεί στο νομό Ηρακλείου για τη Ν.Δ.; 

Θα έλεγα ότι είναι εξαιρετικά θετικό, για τα δεδομένα μιας περιοχής με τα χαρακτηριστικά του Ηρακλείου, βέβαια. Θετικό όχι μόνο για την ΝΔ, αλλά και για το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα περισσότερο. Οι πολίτες δείχνουν να έχουν ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα και η ΝΔ είναι σήμερα ο πιο αξιόπιστος πολιτικός φορέας για αυτή την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται. 



Προέρχεστε από μια νικηφόρα «μάχη» στο δήμο Ηρακλείου – με πολλούς να χρεώνουν σε μεγάλο βαθμό σε εσάς το θετικό αποτέλεσμα – έχετε τις έτσι κι αλλιώς αυξημένες ιατρικές υποχρεώσεις σας στο Βενιζέλειο, μπήκατε και στην μάχη των εθνικών εκλογών. Πόσο εύκολο είναι να συνδυαστούν όλα τα παραπάνω; Επαρκεί το 24ωρο; 


Καθόλου εύκολο, πιστέψτε με, κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να αποφασίσει κανείς ποια κομμάτια της δραστηριότητάς του θα πρέπει να αφήσει για να μπορέσει να αφοσιωθεί στα υπόλοιπα. Το σίγουρο είναι ότι από πολύ νέος έχω μάθει να εργάζομαι πολύ και να προσφέρω, οπότε και η πολιτική μου δράση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Δεν μπορώ να μην ασχολούμαι, όταν πιστεύω ότι κάτι μπορώ να προσφέρω. Αυτό μένει να το κρίνουν οι πολίτες φυσικά. 



Ποια κρίνετε ως τα 3 κυριότερα προβλήματα του νομού Ηρακλείου, που θα πρέπει να τοποθετηθούν στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ηςΙουλίου η Ν.Δ.; 


Πρώτα και κύρια, το ζήτημα των υποδομών, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο και μια σειρά ήσσονες υποδομές είναι βασική αναγκαιότητα για το Ηράκλειο. 
Δεύτερον, πιστεύω ότι χρειάζεται ξεχωριστή μέριμνα για μια νέα στρατηγική ανάπτυξης που θα εμπλέκει την δυναμική του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή μας και ενίσχυση των εξαγωγικών επιχειρήσεων. 
Και τρίτον, χρειάζεται, πιστεύω, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών που διαθέτει ο τόπος μας, τόσο σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία, όσο και στα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, που μπορούν με ευέλικτη διαχείριση να γίνουν και αυτά σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός.


Και οι δικές σας, προσωπικές προτεραιότητες, εφόσον λάβετε την εντολή να εκπροσωπήσετε τους πολίτες του νομού στο Εθνικό Κοινοβούλιο; 

Οι πολίτες του νομού, όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, έχουν προτεραιότητα να νιώσουν ξανά αισθήματα ελπίδας και ασφάλειας, τις βεβαιότητες μιας πολιτικής και οικονομικής κανονικότητας. Περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για την παραγωγική γενιά και για να μπορούν να ξαναγυρίσουν κάποια από τα τόσο αξιόλογα παιδιά μας που αναγκάστηκαν να φύγουν στο εξωτερικό. Εκεί θα ρίξω το βάρος, στο να ενισχυθούν οι πολιτικές που θα μας φέρουν πιο σύντομα σε αυτό το επίπεδο. 


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια άνετη επικράτηση της Ν.Δ. και ισχυρή πιθανότητα αυτοδυναμίας. Υπάρχει όμως και η ανησυχία ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει εφησυχασμό και αύξηση της αποχής. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα στον ψηφοφόρο που δεν έχει σκοπό να προσέλθει στην κάλπη; 

Καταρχάς, να πούμε ότι και με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, η αποχή δεν δικαιολογείται, εφόσον κάποιος είναι σε θέση να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία. Κανένας δεν πρέπει να μένει αμέτοχος, να εκχωρεί στους άλλους το δικαίωμα που έχει να αποφασίζει για το μέλλον του. Ειδικά σε αυτές τις εκλογές, που θεωρώ ότι είναι κρίσιμες και ιστορικές εκλογές, γιατί διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις μιας νέας μεταπολίτευσης, έχουμε υποχρέωση όλοι να είμαστε παρόντες. Καλώ λοιπόν κάθε συμπολίτη να μη μείνει αμέτοχος, αλλά να συμμετάσχει στη γιορτή της δημοκρατίας ασχέτως τι ψηφίζει.