Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Σεμινάρια για την ιστορία της τέχνης της δύσης, από την Δρ Έφη Φουντουλάκη


Σε τέσσερις σεμιναριακούς κύκλους παρουσιάζεται, σε θεματικές συνέχειες, η Ιστορία της Τέχνης της Δύσης (από την εποχή του Μεσαίωνα ως τον 20ό αιώνα) από την Δρ Έφη Φουντουλάκη.

Κύριος σκοπός των σεμιναρίων είναι η εξοικείωση του ματιού με μια πολλαπλή "ανάγνωση" και ερμηνεία του έργου τέχνης. Η τέχνη εξετάζεται στο κοινωνικό και ιστορικό της συγκείμενο, αλλά επίσης προσεγγίζεται τόσο θεωρητικά όσο και ως περιπέτεια της μορφής.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και το Magazino του Σαββάτου με τον Μανόλη Φούμη, η καθηγήτρια και εισηγήτρια των σεμιναρίων Δρ Έφη Φουντουλάκη, μίλησε για το τι είναι η ιστορία της τέχνης, τι αναλύεται και πως προσεγγίζεται σε αυτούς τους σεμιναριακούς κύκλους, ποιοι μπορούν να τους παρακολουθήσουν, αλλά και γιατί αξίζει κάποιος να μυηθεί στα μυστικά της ιστορίας της τέχνης.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη:

Ο 1ος σεμιναριακός κύκλος με τίτλο "Πολλαπλές ερμηνείες του έργου τέχνης: αποκρυπτογράφηση καλλιτεχνικών κωδίκων και κατανόηση των τεχνοτροπιών – Αναγέννηση και Μανιερισμός" μόλις ολοκληρώθηκε, με τον επόμενο κύκλο να ανοίγει τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου. 
Θέμα του, "Τέχνη και πολιτική: η εποχή του Μπαρόκ" και θα πραγματοποιηθεί σε 12 μαθήματα, στις ημερομηνίες: 25/2/2019, 4/3/2019, 18/3/2019, 25/3/2019, 1/4/2019, 8/4/2019, 15/4/2019, 6/5/2019, 13/5/2019, 20/5/2019, 27/5/2019, 3/6/2019 και 10/6/2019. 

Στον νέο σεμιναριακό κύκλο, επιχειρείται η προσέγγιση και ερμηνεία του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το οποίο τοποθετείται χρονολογικά στην εποχή της μετάβασης από τον Μανιερισμό στο Μπαρόκ.
Μετά τις εγγενείς αδυναμίες του Μανιερισμού να ανταποκριθεί κυρίως στα αιτήματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο πλαίσιο της Αντιμεταρρύθμισης, γεννιέται η τέχνη του Μπαρόκ. Εξετάζεται η πολυμορφία της τέχνης αυτής στη Δυτική Ευρώπη (Καθολικό Μπαρόκ, Κλασικό Μπαρόκ, Ολλανδικό Μπαρόκ), καθώς και το πώς η τέχνη αυτή τροφοδότησε, με τον καλύτερο τρόπο, τα όνειρα κύρους της εξουσίας και την ανάγκη της να επιβληθεί.

Η περίοδος του Μπαρόκ εξετάζεται βεβαίως στο κοινωνικό και ιστορικό της συγκείμενο, αλλά επίσης προσεγγίζεται ως περιπέτεια της μορφής και άρα ως ανανέωση του διαλόγου με την τέχνη του παρελθόντος.

Η Δρ. Έφη Φουντουλάκη
Η Έφη Φουντουλάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950. Σπούδασε Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 1988 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Paris I – Panthéon – Sorbonne, ως υπότροφος του γαλλικού κράτους.
Ήταν μέλος της τριμελούς οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης και του διεθνούς συνεδρίου για τα 450 χρόνια από τη γέννηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ηράκλειο, 1990). Δίδαξε το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 1999 έως το 2018 δίδαξε ως Επίκουρος καθηγήτρια στο Πάντειον Πανεπιστήμιο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), στο προπτυχιακό και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Έχει δημοσιεύσει μια μελέτη για το έργο του Θωμά Φανουράκη στο βιβλίο Θ. Φ. : Ζωγραφική (εκδ. Δήμος Ηρακλείου, 2002) και είναι συγγραφέας του βιβλίου Επαναφορά στον Greco (1η έκδοση: 1998, Βικελαία Βιβλιοθήκη Δήμου Ηρακλείου, Κρήτη, 2η έκδοση: 2005, Νεφέλη, Αθήνα).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 6973308101, ή στο Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Ηρακλείου ΨΥΧ.Η., Αυλώνος 8 και στην ηλεκτρονική δ/νση: www.psychi.gr