Πλουμή - Παραγιουδάκης

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο 2ο φόρουμ για τα «Έξυπνα Νησιά»


Το 2ο Forum για τα «Έξυπνα Νησιά» με συμμετοχή δεκάδων νησιωτικών αρχών και φορέων από 10 και πλέον Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί η πρόοδος της πρωτοβουλίας, η εξειδίκευση των θέσεων πολιτικής, η διαμόρφωση συγκεκριμένων αξόνων για την “απανθρακοποίηση” των νησιών και τις νησιωτικές οικονομίες χαμηλού άνθρακα, η καινοτομία, η ενεργειακή διακυβέρνηση και η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, η διαχείριση απορριμμάτων – ενέργειας και νερού, τα έξυπνα δίκτυα, η αποθήκευση ενέργειας, η κοινωνική αποδοχή και αλληλεγγύη, η ψηφιακή οικονομία καθώς και η διαμόρφωση αξόνων για την αξιοποίηση των διαθεσίμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχε και χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Θαλάσσιας και Νησιωτικής Πολιτικής Ν. Σαντορινιός. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι και άλλων Ελληνικών Υπουργείων, ενώ σχετικές παρουσιάσεις έγιναν από εκπροσώπους των Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκών Δικτύων για την Ενέργεια και το Περιβάλλον και από την Συνέλευση Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν ο Γιώργος Αλεξάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα και ο Νίκος Ζωγραφάκης Προϊστάμενος του Ενεργειακού Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Forum που έγινε επίσης στην Αθήνα του Ιούνιο 2016, και της επίσημης υπογραφής της Διακήρυξης για τα «Έξυπνα Νησιά» που έγινε στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2017 και αποβλέπει στην αξιοποίηση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» της οποίας το επίσημο εναρκτήριο Forum έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017 στα Χανιά.