Πλουμή - Παραγιουδάκης

Χρηματοδότηση 2,6 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ 2014-2020 για την Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική υποστήριξη και την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες της Κρήτης


Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη χρηματοδοτείται με 2,6 εκ. ευρώ από το ΕΠ Κρήτη 2014-2020 το έργο «Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις Σχολικές Μονάδες της Κρήτης».

Στόχος είναι στηριχθούν μαθητές και μαθήτριες με αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν στα σχολεία της Κρήτης και αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν την προσαρμογή τους και την ικανότητα μάθησης στο σχολικό τους περιβάλλον.

Οι μαθητές και μαθήτριες θα βοηθηθούν ώστε να συμμετέχουν κανονικά στη σχολική διαδικασία και να μην υστερούν έναντι των συμμαθητών τους. Για να γίνει αυτό εξειδικευμένοι εκπαιδευτικοί (για κωφάλαλους, για άτομα με προβλήματα όρασης κ.λ.π.) θα υποστηρίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ενώ θα προσληφθεί και εξειδικευμένο βοηθητικό προσωπικό που θα υποστηρίζει τις μετακινήσεις που χρειάζονται τα παιδιά που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν προκειμένου να φοιτήσουν απρόσκοπτα στο σχολείο τους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και θα υλοποιηθεί την τρέχουσα τριετία, δηλαδή τα σχολικά έτη 2018-2019, 2019-2020 και 2020-2021. Στην σημερινή υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη στη Περιφέρεια, παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης, και η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρόκειται για την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού προγράμματος στην Κρήτη, γιατί τα παιδιά με αναπηρία ή με άλλα προβλήματα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία. Πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μέσα από τη συνεργασία που έχουμε και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης εγκρίθηκαν 2,6 εκ. ευρώ για τρία χρόνια για να πάνε όλα τα παιδιά που έχουν αναπηρία ή οποιαδήποτε άλλα προβλήματα στα σχολεία. Εμείς θέλουμε την ισότητα για όλους και για όλες και συνεχώς εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Γιώργος Τερζάκης αναφερόμενος στην σημαντικότητα υλοποίησης του έργου και ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, για την συνεργασία δήλωσε: «Είναι μια σημαντική ημέρα σήμερα για την δημόσια εκπαίδευση, καθώς υπογράφηκε το επόμενο τριετές πρόγραμμα που θα υποστηρίξει τα παιδιά των γενικών σχολείων τα οποία έχουν ειδικές ανάγκες όσον αφορά τη νοσηλεία τους είτε την υποστήριξη για να μπορούν να συμμετέχουν στο σχολείο. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε τα συγχαρητήρια και στην Περιφέρεια Κρήτης, για να υποστηριχθούν όλα αυτά τα παιδιά, και να υποστηριχθούν εγκαίρως. Τα παιδιά που υποστηρίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχουν σχέση με την υποστήριξη τους σχετικά με την συμμετοχή στο σχολείο. Ο χαρακτηρισμός ειδικό βοηθητικό προσωπικό ανταποκρίνεται στις περιπτώσεις των παιδιών που είτε έχουν κινητικά προβλήματα είτε άλλου είδους προβλήματα και τα δυσκολεύουν για να φτάσουν στο σχολείο και να βοηθηθούν κατά τη διάρκεια της μέρας».