Πλουμή - Παραγιουδάκης

Θα πούμε το νερό νεράκι... Μόνη λύση για το Ηράκλειο, η αφαλάτωση του Αλμυρού


Το νερό νεράκι αναμένεται να πούμε στο Ηράκλειο το ερχόμενο καλοκαίρι.


Το θέμα της λειψυδρίας κυριάρχησε στην σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης με τους Δημάρχους του νησιού να περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση, μιλώντας για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων 4 δεκαετιών!

Η αποτυχία του τεράστιου έργου του Αποσελέμη (που κόστισε κάτι παραπάνω από 230 εκ. ευρώ) γίνεται πλέον κατανοητή και στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του, άλλα φράγματα είναι στεγνά ή στα όριά τους και οι παραδοσιακές γεωτρήσεις έχουν πλέον εξαντλήσει τη δυναμική τους.

Στη συζήτηση όπως ήταν φυσικό, ήρθε για πολλοστή φορά το θέμα της αφαλάτωσης των νερών του Αλμυρού ποταμού. Μια λύση που εφαρμόζεται στο Δήμο Μαλεβιζίου τα τελευταία 4 χρόνια με μια μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής 2.500 κυβικών πόσιμου ανά ημέρα (και μια ακόμα σε διαγωνιστική διαδικασία, για άλλα 3.000 κυβικά νερού / ημέρα) και άριστα αποτελέσματα.
Ο Αλμυρός, είναι ουσιαστικά και η μόνη λύση για να μην διψάσει το Ηράκλειο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι από τον Αλμυρό ποταμό χύνονται στη θάλασσα καθημερινά, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 1 εκ. κυβικά νερού!!!!

Τα συμφέροντα βέβαια και εδώ είναι πολλά - κι απ' ότι δείχνουν τα πράγματα ισχυρά - γι' αυτό και παρά το ότι το θέμα μιας μονάδας αφαλάτωσης από τους Δήμους Μαλεβιζίου και Ηρακλείου - με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Κρήτης - συζητείται αρκετά χρόνια, τα βήματα που γίνονται είναι βασανιστικά αργά. Εις βάρος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Ηρακλείου βέβαια...