Πλουμή - Παραγιουδάκης

Καιρός: «Διαβολοβδομάδα»! Ψυχρή εισβολή με κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου!


- Χαλάει ο καιρός από απόψε το βράδυ με τον υδράργυρο να πέφτει απότομα! 
- Ποιες περιοχές θα επηρεάσει το κύμα ψύχους που μας έρχεται από τη βορειοανατολική Ευρώπη 
- Δύσκολη εβδομάδα 
- Ο καιρός θα χαλάει σταδιακά μέχρι να έρθει η Πέμπτη που θα είναι η πιο "παγωμένη" ημέρα 
- Μετά την Παρασκευή θα υποχωρήσει το "κύμα" ψύχους 
- Αναλυτική πρόγνωση από τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο για όλες τις ημέρες

Καιρός για… κουβέρτες και μπουφάν! Ο χειμώνας είναι, πλέον, εδώ για τα καλά και τα πράγματα θα είναι δύσκολα καθόλη την διάρκεια της εβδομάδας. Πολύ κρύο, χιονοπτώσεις και κατά τόπους παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί σε περιοχές της χώρας όπου ο καιρός θα… δοκιμάσει τους κατοίκους.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, με ανάρτησή του στο Facebook κάνει αναλυτική πρόγνωση για ολόκληρη την εβδομάδα. Όπως λέει, το «κύμα» ψύχους που έρχεται από την βορειοανατολική Ευρώπη θα «χτυπήσει» από το βράδυ της Δευτέρας, 22.01.2018.
Ο υδράργυρος σταδιακά θα κατρακυλήσει, μέχρι την Πέμπτη, μέρα που θα αναμένεται να αποδειχθεί η πιο δύσκολη. Σταδιακή βελτίωση από την Παρασκευή αλλά μέχρι τότε… προετοιμαστείτε!

Χειμωνιάτικος ο καιρός από απόψε το βράδυ!

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος:

«ΕΡΧΕΤΑΙ ΞΗΡΟ ΚΡΥΟ ΜΕ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

Όπως ακριβώς σας είχα ενημερώσει και πριν από 5-6 μέρες, από σήμερα το βράδυ -κυρίως- και στη συνέχεια, θα λάβει χώρα μία ψυχρή εισβολή, δηλαδή μία μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από την βορειοανατολική Ευρώπη, με αποτέλεσμα μέχρι και την Παρασκευή -τις πρώτες πρωινές ώρες τουλάχιστον- η θερμοκρασία να παρουσιάσει μεγάλη πτώση.
Όμως θα επιμείνω στην αρχική μου εκτίμηση ότι οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικού χαρακτήρα, δηλαδή πολύ επιλεκτικές και κατά βάση σύντομου χρονικού διαστήματος. Δοθέντος ότι θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας για τους πολίτες της χώρας μας, παρά μόνο για το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και έτσι στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδος ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΠΡΩΙ) ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ

Καθαρά χειμωνιάτικες θα είναι οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, ωστόσο όχι απαγορευτικές ή επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα το πρωινό της Πέμπτης θα είναι το πιο κρύο πρωινό των επόμενων ημερών με τον υδράργυρο στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος να μην μπορεί να ξεπεράσει τους 0-1 °C, όπως το ίδιο θα συμβεί και στις περισσότερες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδος. Θα υπάρξουν δε τμήματα της ορεινής δυτικής η ανατολικής Μακεδονίας όπου η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Πέμπτης θα κατρακυλήσει στους -8 με -9°C.

Χιόνια

ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Οι χιονοπτώσεις των επόμενων ημερών, όπως σας προείπα, θα είναι επιλεκτικές και θα επηρεάσουν κυρίως τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα και πιθανότητα τις νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας -κυρίως την Κρήτη- ή και κάποια ορεινά τμήματα των δυτικών και βόρειων Κυκλάδων. 


Καιρός – Τρίτη: Η πρώτη μέρα των τοπικών χιονοπτώσεων

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε περιοχές της νότιας Χαλκιδικής πάνω από τα 450 μέτρα. Προς το βράδυ στα ανατολικά τμήματα της Λάρισας και της Μαγνησίας πάνω από τα 600 μέτρα. Σε περιοχές της Εύβοιας και της Αττικοβοιωτίας αλλά και της Φθιώτιδας πάνω από τα 650 μέτρα. Επίσης από το βράδυ σε τμήματα της κεντρο-νότιας Πελοποννήσου πάνω από τα 650 με 700 μέτρα ενδεικτικά. Επίσης θα χιονίσει πολύ τοπικά στα ορεινά της Κρήτης πάνω από τα 1.100 μέτρα. Όπως αντιλαμβάνεστε, στις υπόλοιπες αντίστοιχες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, θα σημειώνεται χιονόνερο η και ασθενείς τοπικές βροχές (αν μιλάμε για τις πεδινές ή ημιπεδινές περιοχές).

Καιρός – Τετάρτη: Περισσότερες οι τοπικές χιονοπτώσεις σε ακόμη χαμηλότερα υψόμετρα

Την Τετάρτη, αμέσως μετά την αλλαγή της ημέρας και πριν ακόμα ξημερώσει, τοπικές χιονοπτώσεις ασθενούς έως και μέτριας έντασης θα εκδηλώνονται σε περιοχές της Θεσσαλίας ακόμα και σε πάρα πολύ χαμηλά υψόμετρα (άνω των 100 με 150 μέτρων). Δηλαδή σχεδόν σε πεδινές περιοχές, πάνω από τα 600 με 700 μέτρα θα χιονίζει κατά περιόδους σε τμήματα της κεντρικής Στερεάς (μέχρι και το όριο της Φωκίδας με την Αιτωλοακαρνανία από τα δυτικά και της Φθιώτιδας με την Βοιωτία από τα ανατολικά) και πάνω από τα 500 μέτρα σε περιοχές της βορειοανατολικής Πελοποννήσου.

Στην υπόλοιπη κεντροανατολική Πελοπόννησο, οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν ορεινές περιοχές οι οποίες θα έχουν υψόμετρο περίπου άνω των 700 με 750 μέτρων. Στα ορεινά των δυτικών Κυκλάδων ίσως εκδηλωθούν λίγες τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 500 μέτρα. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι λίγο πιο πυκνές σε σχέσεις με τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος που προανέφερα και θα απασχολούν ορεινές περιοχές πάνω από τα 800 με 850 περίπου μέτρα ενδεικτικά.

Βοριάδες 8-9 μποφόρ την Τετάρτη – Πιθανότητα ακύρωσης πτήσεων ή θαλάσσιων δρομολογίων

Οι άνεμοι την Τετάρτη θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο δεν φαίνεται ότι θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες διότι θα πνέουν με ένταση έως και 6 μποφόρ (ή το πολύ 7 τοπικά) ενώ στο Αιγαίο το βόρειο και βορειοανατολικό ρεύμα κατά διαστήματα θα αγγίζει τα 8-9 μποφόρ σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές. Την Τετάρτη λοιπόν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για ακυρώσεις θαλάσσιων δρομολογίων λόγω των πολύ ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων. Καλό θα ήταν -την Τετάρτη- πριν επιχειρήσετε να ταξιδέψετε ειδικά με μικρά πλοία να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες λιμενικές αρχές. 


Καιρός – Πέμπτη: Εξασθενούν οι χιονοπτώσεις αλλά το κρύο και ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός

Την Πέμπτη θα σταματήσουν οι τοπικές χιονοπτώσεις που θα απασχολήσουν τις περιοχές που αναλύσαμε προηγουμένως. Θα συνεχίζει όμως να χιονίζει κατά διαστήματα μόνο σε περιοχές της Κρήτης ενδεικτικά πάνω από τα 650 μέτρα. Οι άνεμοι ειδικά στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι με εντάσεις που σε αρκετές περιοχές θα αγγίζουν ακόμα και τα 8 μποφόρ τοπικά.

Καιρός – Παρασκευή: Τέλος ψυχρής εισβολής

Ακόμη και το πρωινό της Παρασκευής θα είναι ιδιαιτέρως κρύο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας αφού θα υπάρξουν δεκάδες ορεινές και ημιορεινές περιοχές όπου υδράργυρος θα υποχωρήσει στους τους -3 με -4°C. Κατά τα άλλα δεν αναμένονται φαινόμενα στη χώρα, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι αρκετά μεγάλα και από το μεσημέρι της Παρασκευής και στη συνέχεια σταδιακά θα αρχίσει η θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο για τις περισσότερες περιοχές.

Ο ήλιος θα είναι λαμπερός… αλλά με δόντια

Σε όποιες περιοχές δεν σημειωθούν τοπικές βροχές ή τοπικές χιονοπτώσεις, δηλαδή στα περισσότερα τμήματα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι και το ύψος των Δωδεκανήσων, τα διαστήματα με ηλιοφάνεια θα είναι πολύ μεγάλα κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ψυχρής εισβολής. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος θα είναι λαμπερός αλλά θα έχει δόντια. Παρ’ όλα αυτά η θερμοκρασίες όπως σας προείπα δεν θα είναι απαγορευτικές. Ναι μεν θα κάνει κρύο, όμως θα είναι ανεκτό.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ;;;
Ο καιρός την Τρίτη

Νεφώσεις με κατά διαστήματα τοπικές βροχές. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά πάνω από τα 650-700 μέτρα. Το βράδυ της Τρίτης, οι τοπικές και εξασθενημένες κατά βάση χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν πάνω από τα 550-600 μέτρα ενδεικτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 9°C. Οι άνεμοι στις γύρω θαλάσσιες περιοχές θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ένταση 3-5 και πρόσκαιρα 6 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

Ο καιρός την Τετάρτη

Μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης και μέσα στη νύχτα προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολήσουν περιοχές υψομέτρου ακόμη και άνω των 450-500 μέτρων. Τα φαινόμενα όμως κατά βάση δεν θα είναι αξιόλογα. Μέσα στη μέρα, ίσως οι τοπικές χιονοπτώσεις απασχολήσουν περιοχές της ανατολικής και βορειοανατολικής Αττικής πάνω από τα 300-350 μέτρα. Αν συμβεί αυτό θα είναι για λίγη ώρα και τοπικά. Παρόλο που οι θερμοκρασίες θα είναι ικανοποιητικές για τοπικές χιονοπτώσεις στο νομό ακόμη και πάνω από τα 300 μέτρα, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερη υποστήριξη από υγρασία. Δυστυχώς αλλά χάνουμε μια καλή ευκαιρία εμείς οι Αθηναίοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7-8°C, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στον Σαρωνικό και 5-7 και τοπικά 8 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

Ο καιρός την Πέμπτη

Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας στα παραθαλάσσια και πεδινά, χιονόνερο από τα 150-250 μέτρα ενδεικτικά και ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις πάνω από τα 250-300 μέτρα. Όμως η πιθανότητα είναι μικρή και ασφαλώς μιλάμε για πολύ πολύ τοπικού χαρακτήρα φαινόμενα, τόσο ως προς τις ασθενείς βροχές, όσο και ως προς τις εξασθενημένες χιονοπτώσεις ή νιφαδοπτώσεις (μυγάκια). Μεγάλα ανοίγματα του ουρανού από το απόγευμα και στη συνέχεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9°C και οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί με ένταση 4-6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ στο νότιο Ευβοϊκό, με τάση εξασθένησης από το βράδυ. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα βόρεια του νομού, θα είναι κατά 2-3 °C χαμηλότερες.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΜΑΣ ΚΡΥΒΕΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, ο καιρός είναι ένας ζωντανός οργανισμός και άρα ένα χαοτικό φαινόμενο. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τη 2η ή 3η ημέρα -από την πρόγνωση- μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις, τόσο ως προς τη θετική εξέλιξη για τους χιονόφιλους όσο και ως προς την αρνητική για την περίπτωση της Αττικής. Για παράδειγμα, στροφή του ανέμου κατά μία με δύο μοίρες σε σχέση με τις διευθύνσεις που έχουν υπολογιστεί, μπορεί να προκαλέσει τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και ικανοποιητικές σε συγκεκριμένες περιοχές η ακόμα και να μην υπάρξουν πουθενά φαινόμενα τοπικών βροχοπτώσεων ή αντίστοιχα χιονοπτώσεων.

Εκτιμώ όμως ότι η εξέλιξη για την Αττική θα είναι αυτή που σας περιέγραψα προηγουμένως. Εκτός και αν ο βορειοανατολικός άνεμος «ενεργοποιήσει» λίγο παραπάνω τις νεφώσεις που θα έρχονται από την περιοχή της Εύβοιας προς την Αττική με μεγαλύτερα ποσά υγρασίας, κάτι το οποίο, προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα λάβει χώρα…»


click newsit.gr