Το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζεται την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου με μια μοναδική συναυλία των «Χειμερινών Κολυμβητών» στην Ακτή Καρτερού.
Παρασκευή 01.09.2017, Δημοτική πλαζ Καρτερού, 20:30 μ.μ.
“Παρά θιν’ αλός” - Χειμερινοί Κολυμβητές.
Το ιστορικό συγκρότημα, με τις πολλές δισκογραφικές επιτυχίες, συνεχίζει να συχνάζει στα μικρά καφέ όλης της Ελλάδας και να συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Δεκαετίες τώρα τους γνωρίζουμε και τους ακολουθούμε, από το πάρκο στη Μυροβόλο και όπου αλλού μας ταξιδεύουν, με τις φωνές, τη μουσική και τους πρωτότυπους στίχους τους. Τραγούδια ερωτικά, όπως η Αρζεντίνα, σατιρικά, όπως Οι Δακοκτόνοι, μελοποιημένος Σαίξπηρ σε μετάφραση Βασίλη Ρώτα, μα και τραγούδια νοσταλγικά περιλαμβάνονται σε ένα ρεπερτόριο που, όσο κι΄ αν προσπαθήσει κανείς, δεν θα καταφέρει να το κατατάξει στις συνηθισμένες νόρμες. Το “περίεργο” αυτό συγκρότημα έρχεται και στη Δημοτική πλάζ του Καρτερού, για …Βουτιές με το κεφάλι.
Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», που θα μας διασκεδάσουν παρά θιν’ αλός, χωρίς πρόγραμμα, είναι :
Αργύρης Μπακιρτζής, φωνή.
Μπάμπης Παπαδόπουλος, κιθάρα.
Θοδωρής Ρέλλος, κλαρίνο, σαξόφωνο.
Μιχάλης Σιγανίδης, κοντραμπάσο, φωνή.
Κώστας Σιδέρης, μεσομπούζουκο, φωνή.
Το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Σεπτεμβρίου με τον «Καπετάν Μιχάλη» και την μουσική παράσταση «Ala Turka Ala Greka».
“Καπετάν Μιχάλης”.
Σάββατο 2/9/2017, Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», 20:30 μ.μ.
Αγκουσεμένος, με τα κορακάτα κατσαρωτά γένια του, με τα τσόχινα σαλβάρια του, με τα μαύρα στιβάνια του, αργός, αλαφροπάτης, ο Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη ζωντανεύει σκηνές και πρόσωπα από το Μεγάλο Κάστρο της εποχής της Τουρκοκρατίας. Στη θρυλική μορφή του ήρωα, ο μεγάλος κρητικός συγγραφέας περιγράφει το ήθος και την περίπλοκη ιδιοσυγκρασία του Κρητικού που ζει σε συνθήκες σκλαβιάς και που μόνον μια σκέψη έχει στο μυαλό του. Άμα λευτερωθεί η Κρήτη θα γελάσω, λέει, και κουβαλάει με πλήρη συνείδηση το βαρύ πένθος του, σαν ένα φορτίο που του επιβάλλεται από έναν ισχυρό, άγραφο κώδικα τιμής.
Ο Νίκος Καζαντζάκης ολοκλήρωσε τον Καπετάν Μιχάλη το 1950. Την ίδια χρονιά, γράφει στον Πρεβελάκη : [] Είμαι βυθισμένος, ποτέ δεν είχα τόση ένταση και τόση αντοχή. Το ‘χω ζήσει βαθιά, τέτοιος ήταν ο πατέρας μου, αυτός ήταν ο παππούς μου, έτσι θα ‘θελα κι εγώ, ο καλαμαράς ο Κοσμάς, να πεθάνω για μια μεγάλη Ιδέα. Κι’ απάνω απ΄όλα, τέτοια είναι η Κρήτη…και τέτοια τα πάθη της… Ένα θεατρικό αναλόγιο λοιπόν, βασισμένο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και τον ξεσηκωμό του 1889, είκοσι τρία χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μαζί με τα αυθεντικά κείμενα από το βιβλίο, θα ακούσουμε από τον Μιχάλη Σταυρακάκη και τραγούδια ηρωικά και πένθιμα, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου και τραγουδιούνται ακόμα στην Κρήτη
Στον ρόλο του αφηγητή - συγγραφέα ο Τάκης Χρυσικάκος.
«Ala Turka Ala Greka».
Κυριακή 3/9/2017, Κηποθέατρο «Μ. Χατζιδάκις», 20:30 μ.μ. .
Από τις μουσικές και θεατρικές σκηνές της Πόλης έρχεται στο Ηράκλειο μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Τραγούδια με κοινή αφετηρία τη μακροχρόνια συνύπαρξη Τούρκων, Ελλήνων, Βαλκάνιων, θα μας τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή της η Zekiye Yrekli. Η ίδια και οι εξαίρετοι μουσικοί που τη συνοδεύουν, έχουν βάλει στοίχημα να κατακτήσουν ένα κοινό πολυεθνικό, μα και απαιτητικό. Η παράσταση μάς μεταφέρει στη μαγεία ενός Καφέ Σαντάν, με πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Θα απολαύσουμε τραγούδια γνωστά, σε μελωδίες οικείες και στίχους που έχουμε σιγομουρμουρίσει. Σήμερα όμως θα τα ακούσουμε και σε μια άλλη γλώσσα, ξένη, από τόπους άλλους, οι κάτοικοι των οποίων νοιώθουν την ίδια έκπληξη, ακούγοντας την ίδια μελωδία, να τραγουδιέται στα ελληνικά. Αυτό είναι το μεγαλείο της μουσικής. Δεν έχει πατρίδα, ή καλύτερα, πατρίδα της είναι όλη η γη.