Πλουμή - Παραγιουδάκης

Εντυπωσιάζει η έκθεση ξυλογλυπτικής του παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη στη Κασταμονίτσα


Εντυπωσιάζουν τα έργα ξυλογλυτπικής του γλύπτη-ξυλογλύπτη-Ακαδημαϊκού, παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη και μαθητών-συνεργατών του στη Κασταμονίτσα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. 
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Ποιητικής Γλυπτικής - Ξυλογλυπτικής και Αμφιδεξιότητας» έγιναν με επιτυχία παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη, φορέων, κατοίκων του χωριού, της ευρύτερης περιοχής αλλά και επισκεπτών. Οργανωτής της έκθεσης είναι ο Μορφωτικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Κασταμονίτσας σε συνεργασία με την Ενορία Αγίας Κυριακής Κασταμονίτσας και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.





Η έκθεση λειτουργεί στην αίθουσα «Κωστή Μανουσάκη» και παρουσιάζονται έργα από ξύλο, πέτρα, μάρμαρο και μέταλλο. Παράλληλα με την έκθεση στον ίδιο χώρο ο παπά-Μανόλης Καλαιτζάκης θα λειτουργήσει ως το τέλος του Αυγούστου εργαστήριο γλυπτικής - ξυλογλυπτικής στο οποίο μπορούν να εκπαιδεύονται δωρεάν – παραδίδοντας μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, θα υπάρχουν πάγκοι, όπου ειδικοί θα δείχνουν πως ένας κορμός, ένα κούτσουρο ή μια πέτρα μετατρέπονται-μεταμορφώνονται σε έργα Τέχνης. Επίσης στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν παραδοσιακοί χειρόμυλοι του αείμνηστου Στυλιανού Καλαϊτζάκη, (1915-2011), στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να αλέσουν σιτάρι και κριθάρι ενώ στον αύλειο χώρο της έκθεσης θα παίζεται το αμφιδέξιο παιγνίδι «ξυλομπάλα», «ανακάλυψη» του παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη.



« Εντυπωσιάζουν τα έργα του συγχωριανού μας Ιερέα και των συνεργατών του και δίνουν ερεθίσματα σε μικρούς και μεγάλους για δημιουργία και ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους νέους καλλιτέχνες αλλά και αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη, τα δωρεάν μαθήματα και το εργαστήριο που θα λειτουργήσει ο παπά-Μανόλης όλο τον Αύγουστο » δήλωσαν το βράδυ των εγκαινίων ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης και οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης. Την βραδιά των εγκαινίων για το έργο και την προσωπικότητα του παπά-Μανόλη Καλαιτζάκη μίλησε ο εκπαιδευτικός Λεωνίδας Διλαβεράκης ενώ την όλη εκδήλωση πλαισίωσε μουσικοχορευτικά το «Πρόσχορδο» των αδελφών Καλαϊτζάκη. Όλοι οι παρευρισκόμενοι θεσμικοί, εκπρόσωποι έδωσαν συγχαρητήρια αλλά και ευχές στον παπα-Μανόλη για το έργο και την προσφορά του. Η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 31 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από 10:00π.μ. έως 13:00μ.μ. και από 18:00μ.μ. έως 21:00μ.μ.