Σαββάκης

«Γιορτές Ρόκκας» 2017 στη Κίσσαμο


Την 5η επετειακή τους διοργάνωση, εορτάζουν φέτος οι «Γιορτές Ρόκκας», μια συνάντηση της κοινωνίας και του πολιτισμού που πραγματοποιείται στα χωριά Ρόκκας και Κεράς στη Κίσσαμο Χανίων, από 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2017. Πρόκειται για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 60 και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που αγγίζει συνολικά τους 15.000, οι Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής. H μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση των: Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας. • Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς • Περιφέρεια Κρήτης • Περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. • Δήμος Κισάμου • Δημος Πλατανιά • Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. • Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. 


Εκδηλώσεις 2017

24 Ιουλίου- 7 Αυγούστου

Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι να δημιουργηθεί μια εστία καλλιτεχνικών δράσεων που θα λειτουργήσει σαν εφαλτήριο ερέθισμα για την αναζωπύρωση της κινητικότητας στον τόπο. Περισσότερα κίνητρα στους θεατές για να έρθουν και να ανακαλύψουν. Περισσότερος χώρος σε καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τα έργα τους. Περισσότερες ευκαιρίες στους ντόπιους για να συμμετάσχουν ενεργά και να διαμορφώσουν το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής τους.Αυξάνοντας τη διάρκεια των Γιορτών Ρόκκας σε δυο εβδομάδες κι εντάσσοντας μέσα στα ίδια τα χωριά ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, η περιοχή μετατρέπεται σε σύγχρονη σκηνή για μουσική, εικαστικά, θέατρο κι άλλες τέχνες. Ο ταξιδιώτης γίνεται θεατής και το αντίστροφο, αφού κάθε γωνιά στη διαδρομή φιλοξενεί και διαφορετική δράση προσκαλώντας το κοινό να ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας 2017, θα κορυφωθεί με μια φαντασμαγορική εκδήλωση, την νύχτα της πανσελήνου του Αυγούστου. Μια μεγάλη εξέδρα στην ακρόπολη του χωριού Ρόκκα, θα φιλοξενήσει μια μοναδική συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη, με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου.

ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αμέτρητες μέρες προετοιμασίας

15.000 θεατές

4.000 followers στα social media

40 χωριανοί

5 χρόνια διοργάνωσης

2 χωριά

1 Αυγουστιάτικη πανσέληνος
Δευτέρα 24 Ιουλίου/ Πλατεία Ρόκκας / Μουσική

20:00

/ Έκθεση τοπικών προϊόντων/Ομιλίες21:00

/Τελετή Έναρξης

Θεώνη Κουτσουνάκη - Σκηνοθεσία

Τζωρτζίνα Σόλο - Σκηνικά

Νίκος Μιχελιδάκης – Μουσική

Με τη συμμετοχή παιδιών της περιοχής/Μουσική έναρξη με παραδοσιακά τραγούδια

Τζωρτζίνα Τσοντάκη (φωνή)

Νίκος Σταματάκης (λαούτο)

Δημήτρης Κολλιντζας (κανονακι)

Άκης Πιτσανης (βιολι/νευ)

Στέλιος Οικονομακης (κρουστα).21:30

/Μουσική βραδιά με τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιώργη. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής κι ο Γιάννης Πολυχρονάκης.

Ο Ψαραντώνης κι ο Ψαρογιώργης, οι δυο αυτοί κορυφαίοι μουσικοί παγκόσμιας εμβέλειας συμπράττουν επί σκηνής σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή για την Κρήτη και τη μουσική της. Ερμηνεύουν με τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο τους, δικές τους συνθέσεις και επιλογές από την μουσική παράδοση. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστά και ο Γιάννης Πολυχρονάκης στο κόντρα μπάσο.

23:30

/ Στο τέλος της βραδιάς ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα διοργανώσει παρατήρηση του νέου φεγγαριού και τ’ουρανού με τηλεσκόπια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.


Τετάρτη 26 Ιουλίου / Κερά / Θέατρο

19:00

/ Δράσεις για παιδιά με τη ΝΕολαία ΚΙσάμου

Η ΝΕολαία ΚΙσάμου αναλαμβάνει στις Γιορτές Ρόκκας να δημιουργήσει ένα απόγευμα γεμάτο δράσεις και παιχνίδια για τα παιδιά με τη συμβολή νέων εκπαιδευτικών. Απευθύνεται σε παιδιά μέχρι 12 χρονών και δεν είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.20:30

/ Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Διεύθυνση Χορωδίας: Γεωργία Νικολουδάκη

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνών και επιστημών. Αναπτύσσει επίσης έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή.21:00

/ Θέατρο για παιδιά

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση

[Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ]

Το κλασικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στη γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια. Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα έργο που εύκολα γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο συγγραφέας συμπλέκει έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον αληθινό κόσμο. Νεράιδες και ξωτικά συνομιλούν με τους ανθρώπους της καθημερινής ζωής και τα μπερδέματα δεν αργούν να συμβούν…

Συντελεστές:

Συγγραφέας: William Shakespeare

Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος

Κοστούμια/ Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου

Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου

Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
Δευτέρα 31 Ιουλίου / Πλατεία Ρόκκας / Μουσική

20:00

/ Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στα γραφικά στενά της Ρόκκας21:00

/ Το χωριό τραγουδάει παρέα με τους «Καθ’ ώδων»

Οι Καθ’ωδών είναι μια μικτή μουσική παρέα, που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2015, από τον Χανιώτη μουσικό Ιωάννη Γιαννακάκη, με έδρα το -κατ’ ευγενική παραχώρηση φιλοξενίας- κτίριο του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Χανίων. Σήμερα η μουσική παρέα αριθμεί 54 ενήλικα μέλη, τραγουδιστές και μουσικούς (κατά συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης) και 6 ανήλικα μέλη. Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι προαπαιτούμενο, αντίθετα με την αγάπη για τη μουσική, τη διάθεση για συνεργασία και το όραμα για πολιτιστική προσφορά στο σύνολο μουσικούς (κατά συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης) και 6 ανήλικα μέλη. Η ονομασία «καθ’ ωδών» προέκυψε ως μία φυσική σύνθεση των στοιχείων την υπαίθριας μουσικής δράσης στην οποία στοχεύουν αλλά και του ομαδικού τραγουδιού το οποίο υπηρετούν. Στις Γιορτές Ρόκκας θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του δίσκου «Ο Δρόμος» των Μίμη Πλέσσα -Λευτέρη Παπαδόπουλου.


Τετάρτη 2 Αυγούστου / Κερά / Θέατρο

/Έκθεση τοπικών προϊόντων

21:00

/ Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει την παράσταση «Το Δέντρο του Οιδίποδα». Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

[Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ]

Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Οι ηθοποιοί για ένα μεγάλο μέρος της παράστασης αιωρούνται σε πανιά, καταβροχθίζουν άπληστα τον εναέριο χώρο του θεάτρου. Πίσω από αυτές τις εναέριες δράσεις κρύβεται μια απλή αρχή: ο τραγικός ήρωας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα στα χέρια των θεών... Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης, ως μουσικός επί σκηνής, σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου.

Ένας 7μελής χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ' έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ' αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα.

*Ο Κωνσταντίνος Μπιμπής, για την ερμηνεία του Οιδίποδα και του φύλακα στην παράσταση, τιμήθηκε με το Βραβείο Χόρν 2017.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Κείμενο: Ομάδα Ιδέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή

Μουσική Σύνθεση: Κ. Γάκης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Εικαστική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα

Δ/νσηΠαραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παραγωγή: K2L Άλφα . Ιδέα Ε.Ε

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ανθή Φουντά.
Σάββατο 5 Αυγούστου / Ρόκκα & Κερά / Εικαστικά

9:00

/ Οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας και στο χωριό της Κεράς.21:00

/ Παρουσίαση - έκθεση των έργων των εργαστηρίων για παιδιά.

/Έκθεση Γλυπτών και Στεφάνων από τα εργαστήρια Λιθοξόων και Κοσμήματος./Ομιλία της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.