Πλουμή - Παραγιουδάκης

Το Pride επιστρέφει τον Ιούνιο στο Ηράκλειο


Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή του 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο το διήμερο 30 Ιουνίου-1 Ιουλίου.

Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους διοργανωτές γνωστοποιείται ότι το φεστιβάλ θα λάβει χώρα στο πάρκο Γεωργιάδη, στον ίδιο δηλαδή χώρο όπου είχε γίνει πρόπερσι το 1ο Pride Κρήτης.

Εξάλλου, το καλοκαίρι του 2016 το φεστιβάλ είχε πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο. Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι τόσο πέρυσι, όσο και πρόπερσι η διεξαγωγή του Pride Κρήτης είχε να αντιμετωπίσει αρκετά προσκόμματα.

Αυτό γίνεται εμφανές διαβάζοντας την ανακοίνωση που εκδόθηκε ενόψει του 3ου Pride, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «(...) μετά τις συγκρούσεις μας με τις δημοτικές Αρχές, οι οποίες αφενός στο Ηράκλειο κωλυσιέργησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης, αφετέρου στο Ρέθυμνο ήταν ξεκάθαρα απέναντί μας στη διεκδίκηση της ύπαρξής μας στο δημόσιο χώρο, για τρίτη συνεχή χρονιά αγωνιζόμαστε για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ (...)».




«Πορεία στους δρόμους»

«Εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε το LGBTQI+ Pride Κρήτης - Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, μετά τις συγκρούσεις μας με τις δημοτικές Αρχές, οι οποίες αφενός στο Ηράκλειο κωλυσιέργησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης, αφετέρου στο Ρέθυμνο ήταν ξεκάθαρα απέναντί μας στη διεκδίκηση της ύπαρξης μας στο δημόσιο χώρο. Για τρίτη συνεχή χρονιά αγωνιζόμαστε για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη του Ηρακλείου, στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες από μέλη LGBTQI+ οργανώσεων, ενημερωτικά περίπτερα και άλλες δράσεις. Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και το Σάββατο 1/7 θα γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης», αναφέρεται αρχικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τους διοργανωτές.

«Απέναντι σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν η πατριαρχία και η έμφυλη βία, μαχόμαστε και διεκδικούμε ισότητα και ορατότητα για κάθε καταπιεσμένη ταυτότητα που ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της κανονικότητας. Μαχόμαστε ενάντια σε πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσοφοβία, αμφιφοβία, αναπηροφοβία, ηλικιοφοβία, χοντροφοβία, σεξισμό, ρατσισμό, καπιταλισμό και φασισμό, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις».




Οριζόντια... οργάνωση

«Ως συντονιστικό του 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης διαλέγουμε το δρόμο της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, μακριά από χορηγίες ή αιγίδες, που μόνο σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν την κοινότητα, κερδίζοντας πολιτική υπεραξία, είτε οικονομικά οφέλη, αποδυναμώνοντας έτσι τους αγώνες του LGBTQI+ κινήματος.

»Ως καταπιεσμένες/να/νοι τασσόμαστε απέναντι στην κανονικότητα, που συγκροτείται από ιεραρχίες, εφόσον αντιλαμβανόμαστε πως από αυτές προκύπτουν διαιρέσεις και διακρίσεις, διανέμονται προνόμια, δημιουργούνται ανισότητες, ελέγχονται οι επιθυμίες και τα σώματα, φυσικοποιούνται και διαχωρίζονται σε κανονικά και μη.

»Γι' αυτό επιλέγουμε να οργανωνόμαστε με οριζόντιες διαδικασίες, για να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας», αναφέρεται επιπρόσθετα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό του 3oυ Pride Κρήτης.




Η ΙΣΤΟΡΙΑ

* 2015: Το 1ο Pride πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στα τέλη Ιουνίου του 2015, στο πάρκο Γεωργιάδη. Η διεξαγωγή του φεστιβάλ είχε ανακοινωθεί αρκετό διάστημα νωρίτερα από τους διοργανωτές μέσω διαδικτύου. Λίγες, ωστόσο, ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ, ο Δήμος Ηρακλείου είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Ηρακλείου δεν είναι ομοφοβικός και σέβεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης. Το "Φεστιβάλ Υπερηφάνειας" ζήτησε προ μηνών την άδεια για τη χρήση ενός δημοτικού χώρου και πριν του παρασχεθεί αυτή ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν έχει ανάμειξη στις επικείμενες εκδηλώσεις».

Τελικά, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά, χωρίς προβλήματα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, που διατράνωσε την αντίθεσή του στην ομοφοβία.

* 2016: Το 2ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο. Σε αυτό είχαν δημιουργηθεί περισσότερες αντιδράσεις, οι οποίες λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα τη διεξαγωγή του 2ου Pride Κρήτης. Η "κρίση" μεταξύ του Δήμου Ρεθύμνου και των εκπροσώπων της LGBTQI κοινότητας της Κρήτης, με φόντο την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου της πόλης για τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Pride, εκτονώθηκε τελικά κατά τη διάρκεια Δημοτικού Συμβουλίου και διά στόματος του ίδιου του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, το Μάιο του 2016.

Είχε προηγηθεί η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων σε Ρέθυμνο, αλλά και Ηράκλειο, υπέρ της πραγματοποίησης του 2ου Pride, λόγω της αρχικής άρνησης της δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει το Δημοτικό Κήπο για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Και πέρυσι, πάντως, οι εκδηλώσεις του Pride πραγματοποιήθηκαν εντέλει με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.


Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος - click neakriti.gr