Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ιατρικό, φυτικό peeling: Μη επεμβατική ανανέωση προσώπου


Γράφει ο Γιώργος Επιτροπάκης, ιατρός δερματολόγος

Το peeling είναι μια θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση και λείανση της υφής του δέρματος- κυρίως του προσώπου- μέσω της απομάκρυνσης των κατεστραμμένων εξωτερικών του στιβάδων.
Με αυτόν τον τρόπο βοηθά άτομα που έχουν ρυτίδες, κηλίδες, πανάδες, ουλές ακμής ή μη και χρωματική ανομοιογένεια στο δέρμα. Το χημικό peeling από μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες επεμβατικές ή μη αισθητικού τύπου αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη αλλά και αποτελεσματική επιλογή για την ανανέωση και εξυγίανση του ταλαιπωρημένου δέρματος.




Τρεις είναι οι κατηγορίες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στο peeling:

Τα αλφα-υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ) (γλυκολικό, γαλακτικό οξύ, οξέα φρούτων) είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες peeling. Αυτός ο τύπος peeling δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν το χρόνο να αναρρώσουν από ένα peeling με φαινόλες ή TCA.
Το τριχλωρικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για peeling μεσαίου βάθους.
Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα που χρησιμοποιείται για βαθύ peeling.
Με το peeling:
Μειώνονται οι ρυτίδες του προσώπου και τονώνεται το δέρμα.
Αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα που δίνουν στο δέρμα κουρασμένη όψη.
Βελτιώνεται το χρώμα του δέρματος δίνοντάς του τη φυσιολογική του φρεσκάδα.
Αυξάνεται η ελαστίνη και το κολλαγόνο.
Η αντιβακτηριακή του δράση αποτρέπει την εμφάνιση εξανθημάτων.

BOTOX-DYSPORT:

Η Αλλαντική τοξίνη τύπου Α είναι μία πρωτεΐνη, η οποία παράγεται από το κλωστηρίδιο Botulinum και έχει γίνει γνωστή στον κόσμο, ως BOTOX. Eίναι αναμφισβήτητα ό,τι καλύτερο διαθέτει σήμερα η δερματολογία για την εξαφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπο. Κυκλοφορεί σε δύο (2 ) συσκευασίες: σαν Botox (Allergan) και σαν Dysport (Ipsen).Η αλλαντική τοξίνη (botox και dysport) παράγεται από τον μικροοργανισμό Cl. botulinum.
Το botox μέσω της αναστολής της απελευθέρωσης της ακετυλοχολίνης διακόπτει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μυς και προκαλεί χαλάρωση και μείωση της κινητικότητας σε αυτούς.
Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς μύες του προσώπου. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ. Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Για παράδειγμα, ο σφιγκτήρας των βλεφάρων συσπάται για να κλείσει το βλέφαρο. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί τις ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, που είναι κοινώς γνωστές ως «πόδι της χήνας». Με το botox , στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.
Η πρωτεΐνη του Botox-Dysport ηρεμεί-χαλαρώνει συγκεκριμένους μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα, λόγω της μη σύσπασής των, να εξαλείφονται οι ρυτίδες του προσώπου.
Οι πιο συνηθισμένες ρυτίδες, οι οποίες εξαλείφονται, είναι:
το πόδι της χήνας ή οι ρυτίδες γύρω από τα μάτια
οι ρυτίδες στο μέτωπο
οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια
οι κάθετες ρυτίδες στο στόμα και κυρίως στο άνω χείλος (ρυτίδες του καπνιστή).
Το Botox-Dysport έχει δράση όχι μόνο στις λεπτές αλλά και στις πιο βαθιές ρυτίδες του προσώπου.


MESOLIFT (ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ):

Το Mesolift (μεσοθεραπεία προσώπου) εφαρμόζεται με την έγχυση στο μεσόδερμα πολυβιταμινούχου, συσφικτικού και αναπλαστικού σκευάσματος.
Δηλαδή, η έγχυση γίνεται μεταξύ επιδερμίδος και χορίου μέσα στη βασική στοιβάδα της επιδερμίδας (όπου γίνεται η ανανέωση των επιδερμιδικών κυττάρων), αλλά και στο χόριο (όπου βρίσκονται οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης)
Θεωρείται ως η καλύτερη μέθοδος της αισθητικής δερματολογίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, της δερματικής χαλάρωσης και των ρυτίδων του προσώπου αλλά και άλλων αισθητικών προβλημάτων.
Στόχος της μεσοθεραπείας προσώπου είναι να μεταφέρει κάτω από την επιδερμίδα συγκεκριμένες ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που κάνουν αντιγήρανση, συγκρατούν νερό κάτω από το δέρμα μας και το διατηρούν φρέσκο, ενυδατωμένο και νεανικό.
Οι δράσεις της μεσοθεραπείας είναι:
Βαθιά ενυδάτωση
Αντιγήρανση με μείωση των ρυτίδων
Πρόληψη εμφάνισης καινούριων ρυτίδων
Βελτίωση μαύρων κύκλων και ρυτίδων ματιών
Φωτεινότητα και υγιή όψη στο δέρμα
Ήπια συσφικτική δράση με ειδικά διαλύματα σύσφιξης.

Η επιλογή της κατάλληλης φόρμουλας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται πρωτίστως από τις ανάγκες του εκάστοτε προσώπου, την αντοχή του, τις επιθυμίες του ασθενούς η τελική όμως απόφαση λαμβάνεται από έναν έμπειρο Ειδικό Ιατρό Δερματολόγο.


**ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ -ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΔΑΕ- Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΔΕ- Ελληνικής Εταιρείας ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 59-- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΗΛ 2810222195--6973232734