Πλουμή - Παραγιουδάκης

Τελετή μνήμης στη «Στοά Μακάσι»


Τελετή-εκδήλωση μνήμης για τους πατριώτες Κρητικούς που αιχμαλωτίστηκαν στη Στοά «Μακάσι» στις 15 Ιουνίου 1943 από τους γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο που υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο κάτω από τον Προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και κατατέθηκαν στεφάνια από τους: Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκο Ξυλούρη, Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, εκπροσώπους Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών κομμάτων, Ενώσεων Αποστράτων, Αντιστασιακών Οργανώσεων, ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων. 





O Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης σε δήλωση του αμέσως με την τελετή μνήμης στο χώρο της Ενετικής Πύλης «Μακάσι» ανέφερε:

«Ιστορική ημέρα σήμερα, και με την επετειακή εκδήλωση, ο ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης στον τόπο θυσίας στη Στοά Μακάσι, για τους πατριώτες που θυσιάστηκαν και προασπίστηκαν με την αντίσταση τους, την ελευθερία την ανεξαρτησία της πατρίδας. Σπουδαία ιδανικά, μεγάλες αξίες η ελευθερία , η ανεξαρτησία, που σήμερα παρά ποτέ είναι επίκαιρα. Αιωνία η μνήμη των πατριωτών που θυσιάστηκαν για εμάς για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη πατρίδα, χρέος που πρέπει πάντα να προασπιζόμαστε».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε:

«Η Στοά Μακάσι, χώρος φυλακίσεως συμπατριωτών μας κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, ήταν και αφετηρία τραγικών γεγονότων, τα οποία προκάλεσαν τον θάνατο εκατοντάδων Κρητικών. Σχεδόν 300 εξ αυτών θα οδηγηθούν, το 1943, σε Ναζιστικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, από τα οποία ελάχιστοι διασώθηκαν. Άλλοι 400, τον Ιούνιο του 1944, κατά την μεταφορά τους από τις Χιτλερικές δυνάμεις με το πλοίο «Δαναΐς», με προορισμό στρατόπεδα εγκλεισμού στην κατεχόμενη Ευρώπη, έχασαν την ζωή τους, όταν βυθίστηκε το πλοίο της ομηρίας τους. Η Στοά Μακάσι, αποτελεί τόπο Τιμής και Μνήμης της αντιστασιακής δράσης των αγωνιζομένων Κρητικών για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από τους Γερμανούς Κατακτητές. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία».