Ουζερί του Τερζάκη

Στην Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της "Παραμυθίας" (video)


Την θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Παραμυθίας» υποδέχτηκε το Σάββατο η Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, τοιχογραφία του 14ου αι. είναι θησαυρισμένη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Σήμερα βρίσκεται σε παρεκκλήσιο πλησίον του καθολικού, ενώ άλλοτε βρισκόταν στη δεξιά άκρη του εξωνάρθηκα.

Παλιά υπήρχε η συνήθεια, βγαίνοντας οι πατέρες από το Καθολικό να ασπάζονται την εικόνα και ο Ηγούμενος να παραδίδει τα κλειδιά στον θυρωρό για να ανοίξει.
Η παράδοση αναφέρει ότι μια μέρα, στα βυζνατινά ακόμη χρόνια, δίνοντας ο ηγούμενος τα κλειδιά στο θυρωρό, άκουσε τα εξής λόγια από την εικόνα: «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές». Η φωνή επανέλαβε για δεύτερη φορά τα ίδια λόγια.
Στρέφοντας το βλέμμα του ο ηγούμενος προς τα εκεί είδε το θείο βρέφος να απλώνει το χέρι του για να σκεπάσει το στόμα της μητέρας του λέγοντας:«Μη, Μητέρα μου, μην τους το λες. Άφησε τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα».
Τότε η Κυρία Θεοτόκος με μεγάλη μητρική παρρησία προς τον μονογενή Υιόν της, σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του, έκλινε λίγο προς τα δεξιά το θείο της πρόσωπο και επανέλαβε πιο έντονα : «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές».
Οι μοναχοί αμέσως έτρεξαν στα τείχη και πράγματι διαπίστωσαν ότι πειρατές είχαν περικυκλώσει τη μονή και περίμεναν το άνοιγμα της πύλης για να τη λεηλατήσουν. Εξαιτίας όμως της θαυματουργικής επέμβασης της Θεοτόκου, η μονή σώθηκε.


Την θαυματουργή εικόνα συνοδεύει ο Hγούμενος της I.M. Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Video evaggelos stavrakakis