Ουζερί του Τερζάκη

Μία πρωτότυπη πινακίδα στην είσοδο των Δικαστηρίων (photo)


Αγανακτισμένος από τις συνεχείς καταστροφές του δικαστικού μεγάρου, ένας Ηρακλειώτης, αποφάσισε με μία πρωτότυπη επιγραφή, στην είσοδο του κτιρίου, να δώσει χρήσιμες πληροφορίες σε όσους σκέφτονται να ξαναχρησιμοποιήσουν μπογιές ή άλλα "μέσα" προκειμένου να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν, καταστρέφοντας το ιστορικό κτίριο.. Το μήνυμα που στέλνει είναι: "δεν θα εισακουστούμε με καταστροφή αλλά με δημιουργία".Γράφει η επιγραφή:

Θύρωμα (πύλη) της εκκλησίας της μονής του Αγίου Φραγκίσκου του Χάνδακα. Η μαρμάρινη ετούτη πύλη, ήταν δώρο στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, από τον Κρητικό Πέτρο Φίλαργο ο οποίος ήταν τρόφιμος της Μονής και στα 1409 ανακηρύχθηκε Πάπας της Ρώμης (ο μόνος Κρητικός Πάπας) με το όνομα Αλέξανδρος Ε'. Αυτός την έστειλε δώρο από τη Ρώμη στο Ηράκλειο (Χάνδακα), κομμάτι-κομμάτι και την συναρμολόγησαν εδώ. Τοποθετήθηκε σαν πύλη των σημερινών δικαστηρίων, στα τέλη του 19ου αιώνα.
Άκου, λάθος σύμβολο καταστρέφεις αγαπητέ συμπολίτη. Ετούτη η Πύλη μεταφέρθηκε εδώ για να ομορφύνει την πόλη και να μας θυμίζει ποιοί είμαστε. Για να τη δει στο παρελθόν ο παππούς σου, σήμερα εσύ κι ο πατέρας σου, κι αύριο ο γιος σου. Δεν φταίει σε τίποτα και δεν αντιπροσωπεύει καμία αρχή με την οποία εσύ διαφωνείς.
Μην την καταστρέφεις. Όταν την κτυπάς, κτυπάς τον εαυτό σου. Αν θες να αντιδράς, να πεις και να βρεις το δίκιο σου, αντέδρασε αλλού κι όχι εδώ, στην ιστορία μας. Εγώ, έβαλα τον μπέτη μου μπροστά και σου μίλησα. Ήθελα να σου το πω και κάμε ό,τι θες. Bάψε την, χάλασε την Πύλη, το οίκημα, κατέστρεψε κι αυτό το κείμενο να μην υπάρχει. Να ξέρεις όμως, ότι καταστρέφεις κι εμένα κι εσένα και τα "πιστεύω" μας. Και στα "πιστεύω" μας, πρέπει το 2017, να είμαστε μαζί για να εισακουστούμε. Δεν θα εισακουστούμε με καταστροφή αλλά με δημιουργία.
Σ.Β. Ενας πολίτης αυτής της πόλης. Δηλαδή εσύ, εγώ, ο άλλος, δηλαδή, όλοι μαςclick ekriti.gr