Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Νέα καταγραφή των ετοιμόρροπων κτιρίων και μετά ... μπουλντόζες


Το θέμα των ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτιρίων του Ηρακλείου, τα οποία απειλούν τους δημότες και τους επισκέπτες, κυριάρχησε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στον απόηχο της κατάρρευσης του τοιχίου στο -λεγόμενο- δουκικό ανάκτορο, επί του ΟΤ33, που προκάλεσε πανικό στο κέντρο της πόλης.

Η δημοτική αρχή, ρίχνει τις ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Ρασούλης, ενημερώνοντας το Σώμα, δήλωσε ότι "η υπηρεσία του πολλές φορές νοιώθει πως είναι με δεμένα τα χέρια", αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα όπου οι χρονοβόρες διαδικασίες αποτελούν τροχοπέδη στην διάσωση των κτισμάτων και κατ επέκταση στην προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου και των αρμοδίων υπηρεσιών, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικαιροποιηθούν οι λίστες που υπάρχουν με τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο, με τη συνδρομή μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΑΚ. Στη συνέχεια, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το πως θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Ηρακλείου το μείζον αυτό ζήτημα.

Η Δημοτική Αρχή, εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία, σε σχέση με την αστική ευθύνη που υπάρχει, όπου αφού ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που κριθούν επικίνδυνα και τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο Δήμος Ηρακλείου θα προχωρήσει στις κατεδαφίσεις που θα κριθούν αναγκαίες, στέλνοντας τον... λογαριασμό στους ιδιοκτήτες που θα αδιαφορήσουν.

Τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Μαρίνος Παττακός, στάθηκαν στην έγκαιρη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ευχαριστώντας το προσωπικό που έλαβε μέρος στην αντιμετώπιση της χθεσινής κατάρρευσης.


Γιώργος Λαμπράκης - click ekriti.gr