Πλουμή - Παραγιουδάκης

Έρχεται "Μαγιάτικος" Καύσωνας, θα "ψηθεί" η Κρήτη


Έρχεται πρόωρος καύσωνας στην "καρδιά" του Μάη από το επόμενο σαββατοκύριακο, με απρόβλεπτες διαθέσεις και με πολλούς... αστερίσκους.

Πρώτον, γιατί είναι ακόμα νωρίς για μια ασφαλή πρόγνωση και, δεύτερον, γιατί πολλοί παράγοντες μπορεί να αλλάξουν τους κανόνες του... καιρικού παιχνιδιού.

Τα προγνωστικά μοντέλα πάντως "βλέπουν" να έρχονται θερμές αέριες μάζες από την Αφρική από τις 13 Μαΐου και να στήνουν... πάρτι πάνω από την περιοχή μας. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτοί που θα "ψηθούν" περισσότερο είναι οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, όμως η εισβολή των θερμών αερίων μαζών από τη συνήθη... ύποπτη Αφρική δε θα μας αφήσει έξω από το... παιχνίδι.

Το σκηνικό θα αρχίσει να θυμίζει για τα καλά καλοκαίρι από τις 13 του μήνα, όταν ο υδράργυρος - με τα υπάρχοντα στοιχεία των προγνωστικών καιρικών μοντέλων - θα "φορτώσει" στους 20 βαθμούς Κελσίου στα 1.500 μέτρα, κάτι που «μεταφράζεται», όπως μας εξήγησε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, σε επιπλέον 14 με 15 βαθμούς στην επιφάνεια της θάλασσας. Σύνολο 34-35 βαθμούς Κελσίου, όχι απλά πάνω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα, αλλά θερμοκρασίες που θυμίζουν την "καρδιά" του καλοκαιριού.

Και εκεί αρχίζουν να μπαίνουν οι παράμετροι που μπορεί να οδηγήσουν στον πρώτο καύσωνα της χρονιάς.

Αρχικά και αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί, αν επικρατήσουν καταβάτες άνεμοι στο νησί μας, είτε νότιοι είτε στις... παραλλαγές τους, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στην Κρήτη κατά περιοχή επιπλέον 5-6 βαθμούς Κελσίου.

Μιλάμε για τη γνωστή στην Κρήτη «κουφόβραση», μεγεθυμένη ανά περιοχή ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων και την έντασή τους. Το δεύτερο «αν» αφορά στην απουσία ανέμων. Στην περίπτωση αυτή, η άπνοια σε συνδυασμό με την υγρασία, ακόμη και αν ο υδράργυρος δε φτάσει σε αυτά τα "τρελά κέφια", θα προκαλέσει συνθήκες δυσφορίας. Και βεβαίως στην περίπτωση των νοτιάδων, που φαίνεται ως η πιο πιθανή, θα έχουμε μαζί με τη μεταφορά αερίων μαζών και μπόλικη σκόνη από τη Σαχάρα. Ιδανική για λίπασμα στα χωράφια και τους κήπους, αλλά εφιάλτης για τις νοικοκυρές και σοβαρό πρόβλημα για όλους μας.

Του καλοκαιρινού σκηνικού, που... "ψήνεται", θα έχει προηγηθεί ένα μικρό διάλειμμα βροχής στις 9 του Μάη, περιορισμένης όμως έκτασης και με τοπικά χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία αυτά από πολλά προγνωστικά μοντέλα επιβεβαιώνονται και από το αμερικανικό GFS (Global Forecast System), από τα πλέον έγκυρα παγκοσμίως, που τοποθετεί το αποκορύφωμα της πρώτης θερμής εισβολής της χρονιάς στο διάστημα από 14-16 του μήνα, οπότε οι θερμοκρασίες, ακόμη και στην περίπτωση που δε θα είναι ακραίες, θα εκτιναχθούν σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο για την εποχή.

Η ζέστη θα έρθει για να μείνει - πάντα σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα - τουλάχιστον ως τις 17 Μαΐου και... βλέπουμε, καθώς από τώρα είναι υπερβολικά νωρίς να κάνει κανείς τόσο μακρινές στο χρόνο εκτιμήσεις. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μια περίεργη (και) καιρικά χρονιά, που σε αντίθεση με τα όσα είχαμε συνηθίσει, απουσίαζαν οι νοτιάδες σε μεγάλη ένταση και διάρκεια, που "μαστιγώνουν" κάθε χρόνο πολλές φορές την Κρήτη.

Σε κάθε περίπτωση, εσείς φροντίστε να βγάλετε τα κοντομάνικα από τις ντουλάπες και να έχετε πρόχειρο τον εξοπλισμό της παραλίας, μαγιό, καπελάκι, αντηλιακό και τα συναφή. Θα σας χρειαστεί.

Και αν, τύχη αγαθή, έχετε ρεπό ή άδεια εκείνες τις μέρες, μπορείτε ήδη να καταστρώνετε τα σχέδιά σας για απολαυστικές βουτιές και εξορμήσεις. Για τους υπόλοιπους, η τύχη μερίμνησε ώστε ο - κατά τα φαινόμενα - πρώτος καύσωνας της χρονιάς να ξεκινήσει... σαββατοκύριακο!

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης - click neakriti.gr