Πλουμή - Παραγιουδάκης

Μια Ηρακλειώτισσα στην “καρδιά” του Facebook


Εδώ και ένα χρόνο η Ηρακλειώτισσα Μαρία Μανωλιούδη εργάζεται στα γραφεία της Facebook στο Δουβλίνο, στον τομέα του μάρκετινγκ. « Η Facebook είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα success stories των τελευταίων ετών και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον ιδρυτή της» αναφέρει η ίδια σε συνέντευξή της στην «Π». Τονίζει πως «πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση να πετύχουν κάτι καλό και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους».


Συνέντευξη στην Κατερίνα Μυλωνά
Μία Ηρακλειώτισσα βρίσκεται στην “καρδιά” της κορυφαίας ε- ταιρείας στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης! Η Μαρία Μανωλιούδη εργάζεται από τον προηγούμενο Μάρτιο στα γραφεία της Facebook στο Δουβλίνο, στον τομέα του μάρκετινγκ.


«Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση να πετύχουν κάτι καλό και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Π».

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Σε περίοδο κρίσης για τη χώρα μας, πώς είναι να εργάζεστε για μια εταιρεία όπως είναι η Facebook;

«Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για ανθρώπους που έχουν όρεξη και θέληση να πετύχουν κάτι καλό και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Βλέπω αρκετούς νέους ανθρώπους να πετυχαίνουν εδώ παρά την κρίση.

Όταν υπάρχει θέληση και επιμονή τα πάντα γίνονται και ίσως η κρίση να είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πράγματα που δεν έχουμε κάνει τόσο στο παρελθόν. Άλλωστε το ανθρώπινο δυναμικό είναι ένας από τους θησαυρούς που έχουμε στην Ελλάδα. Το Online marketing στη Facebook για μένα ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη της πορείας μου μετά από σπουδές στον τομέα του management και marketing σε Ελλάδα και εξωτερικό και της προηγούμενης εργασιακής μου εμπειρίας στον κλάδο.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μέσω της δουλειάς μου μπορώ να συνεισφέρω στη χώρα μου καθώς μία από τις αρμοδιότητες μου είναι η ελληνική αγορά».

Έχετε γνωρίσει τον ιδρυτή της εταιρείας ή ξέρετε κάτι για εκείνον; Ποια είναι η εικόνα που έχουν οι εργαζόμενοί του για αυτόν;

«Η Facebook είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα success stories των τελευταίων ετών και αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον ιδρυτή της. O Mark είναι ένας εξαιρετικός οραματιστής και ηγέτης που του αρέσει να καινοτομεί και να κάνει την πλατφόρμα καλύτερη και ασφαλή για τον τελικό χρήστη. Ας μην ξεχνάμε την επανάσταση που έχει φέρει η Facebook στην επικοινωνία δισεκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο αλλά και τα τελευταία χρόνια στον κόσμο των επιχειρήσεων. Η φιλοσοφία της Facebook είναι αυτό που βλέπετε και στην πλατφόρμα: Ανοιχτή επικοινωνία και καινοτομία σε όλα τα επίπεδα».


Πώς είναι το «στρατηγείο» της Facebook;

«Τα κεντρικά στη Silicon Valley στην Αμερική είναι σαν μια μικρή κοινότητα με ανοιχτή και άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους.

Άλλωστε είναι κάτι που ενθαρρύνεται σαν κουλτούρα, να ‘’σπας’’ τα εμπόδια επικοινωνίας και να κάνεις την πληροφορία να μετακινείται γρήγορα και αποτελεσματικά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η απλότητα και η αμεσότητα των εργαζομένων και η παρότρυνση να είσαι ο εαυτός σου».

Υπάρχουν γενικά χαρακτηριστικά για τους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα;

«Δε μπορώ να δώσω συγκεκριμένα στοιχεία».

Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα από την εταιρεία; Ίσως κάποια καινοτομία;

«Μείνετε συντονισμένοι».

Υπάρχουν άλλοι Έλληνες στην εταιρεία;

«Η ομάδα που δουλεύω βοηθάει εταιρείες σε διάφορες χώρες την Ευρώπης να βελτιώσουν τις δραστηριότητες τους σε Facebook και Instagram και να γίνουν επιτυχημένες μέσω της πλατφόρμας. Ανάμεσα στις χώρες που δουλεύω είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και αυτή τη στιγμή είμαι η μόνη Ελληνίδα στην ομάδα. Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες στην εταιρεία σε άλλα τμήματα, κυρίως μηχανικοί.

Η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα για την εταιρεία και ευελπιστώ ότι θα ισχυροποιήσουμε περαιτέρω την παρουσία μας εδώ βάζοντας ένα λιθαράκι να κινηθεί προς τα εμπρός. Τον Σεπτέμβριο διοργανώσαμε το πρώτο Facebook bootcamp στην Ελλάδα και αρχές Νοέμβρη διοργανώσαμε ένα δεύτερο event στην Αθήνα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία».

Ποια είναι η παρουσία των Ελλήνων στο Δουβλίνο;

«Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη εισροή Ελλήνων στο Δουβλίνο καθώς όλο και περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρώπη με κέντρο την Ιρλανδία. Η ελληνική κοινότητα συνεχώς μεγαλώνει και κάνει πιο ισχυρή την παρουσία της στην Ιρλανδία καθώς είναι πόλος έλξης διαφόρων ειδικοτήτων».

Η Ιρλανδία είναι μια χώρα μνημονίου. Σήμερα πώς έχει καταφέρει να ορθοποδήσει;

«Η Ιρλανδία είχε και έχει στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της οικονομίας και ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Έχει καταφέρει να προσελκύσει τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου και να δημιουργήσει αυτό που πολλοί αποκαλούν Silicon Valley της Ευρώπης.

Δημιούργησε μια επιτροπή που έρχεται σε επαφή με εταιρείες και τους δίνει κίνητρα να επενδύσουν στη χώρα και σαν αποτέλεσμα στην Ιρλανδία βρίσκονται πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί με διεθνή κεντρικά γραφεία.

Η σχετικά χαμηλή φορολογία για επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, η αγγλική γλώσσα αλλά και η γεωγραφική εγγύτητα στην Αμερική για ευρωπαϊκή χώρα την έκαναν ιδανικό μέρος για όλες αυτές τις εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και έναν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη λίγα μόλις χρόνια από την κρίση».

Ποια είναι η εικόνα που επικρατεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό;

«Είναι αρκετοί οι ξένοι που επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές και μαγεύονται από τις ομορφιές της και κάθε φορά φουσκώνω από υπερηφάνεια όταν βλέπω φωτογραφίες τους αλλά και να μιλάνε με τόσο θαυμασμό για τη χώρα μας σε επίπεδο φυσικής ομορφιάς, φαγητού, μνημείων και κουλτούρας. Συγκινούμαι όταν ακούω να μιλάνε για τους Έλληνες ως έναν ανοιχτόκαρδο και φιλόξενο λαό και να μιλάνε με ενθουσιασμό για τις εμπειρίες τους και την ανυπομονησία τους να την επισκεφτούν ξανά».

Θα σκεφτόσασταν να γυρίσετε πίσω;

«Η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη, άλλωστε στη δουλειά μου φημίζομαι ως η “Ελληνίδα” που μιλάει συνέχεια με πάθος για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι για μένα η χώρα που λατρεύω, εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα και που μένουν πολλοί φίλοι μου και η οικογένειά μου που ειδικά με έχει στηρίξει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια.

Σίγουρα θα ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα κάποια στιγμή αλλά το πότε θα το δείξουν ο χρόνος και οι συνθήκες…».

Τι σας οδήγησε έξω από την Ελλάδα;

«Μετά την αποφοίτησή μου από την ΑΣΟΕΕ και το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων με κατεύθυνση το Μάρκετινγκ αποφάσισα να συνεχίσω τις σπουδές μου στο εξωτερικό επειδή πήρα μια υποτροφία από το ΙΚΥ μετά από εξετάσεις για μεταπτυχιακές σπουδές.

Η απόφασή μου σχετίζεται με καθαρά προσωπικούς λόγους καθώς θεωρώ ότι η εμπειρία του εξωτερικού ανοίγει πολύ τους ορίζοντες σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις ευκαιρίες προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης. Έτσι βρέθηκα στο Λονδίνο στο City University London και την επόμενη χρονιά στο ESADE Business School στη Βαρκελώνη για δεύτερο μεταπτυχιακό.

Δουλεύοντας στον τομέα του μάρκετιγνκ τα τελευταία χρόνια και με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, η μία δουλειά έφερνε την άλλη στη Βαρκελώνη και τώρα στα διεθνή κεντρικά γραφεία της Facebook στο Δουβλίνο.

Είμαι αρκετά τυχερή που κάνω μία δουλειά που μου αρέσει πολύ και ταυτόχρονα μπορώ να βοηθάω εταιρείες στην Ελλάδα και να συνεισφέρω στο πώς μπορούμε να αναπτύξουμε το μάρκετινγκ στην Ελλάδα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Μετρώντας ήδη πάνω από έξι χρόνια στο εξωτερικό μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά τυχερή στο να μπορώ να επισκέπτομαι την Ελλάδα όσο πιο συχνά μπορώ ως μέρος της δουλειάς μου και για διακοπές πάντα στην Κρήτη με την οικογένεια και τους φίλους μου…».

click patris.gr