Πλουμή - Παραγιουδάκης

Έρχονται τα δημοτικά τασάκια - κάλπες!


Τασάκια που θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως κάλπες σχεδιάζει να τοποθετήσει σε 200 σημεία της πόλης μέσα στο καλοκαίρι ο Δήμος Ηρακλείου. Οι καπνιστές θα ρίχνουν τ’ αποτσίγαρά τους σε ένα τασάκι πάνω στο οποίο θα υπάρχει ένα ερώτημα και δύο εσοχές στις οποίες θα πέφτουν οι γόπες. Επάνω στις εσοχές θα δίδονται δύο διαφορετικές απαντήσεις τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει ο καπνιστής, ώστε η γόπα του να μετατραπεί αυτόματα και σε... ψήφο...

Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Και καπνίζεις και ψηφίζεις… Είναι το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου όχι απλώς οι γόπες να μην πέφτουν ανεξέλεγκτα στους δρόμους, αλλά να έχουν και ... άποψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το σχέδιο είναι απλό και σίγουρα ευφάνταστο με τασάκια που είναι ταυτόχρονα και κάλπες και θα στηθούν σε δεκάδες σημεία στο κέντρο και περιμετρικά του Ηρακλείου, με σκοπό καταρχήν να δώσουν λύση στο οξύ πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ρίψης των τσιγάρων στους δρόμους.

Το τασάκι είναι ουσιαστικά ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί το οποίο εσωτερικά είναι χωρισμένο στα δύο. Στην εξωτερική πλευρά του τοποθετείται ένα διαφανές πλέξιγλας από το οποίο διακρίνεται το εσωτερικό χώρισμα που υπάρχει στο κουτί – τασάκι. Στην κορυφή του υπάρχουν δύο διαφορετικές στρογγυλές εσοχές, στις οποίες θα μπορεί ο καπνιστής να ρίχνει το τσιγάρο του. 


Πιο πάνω θα διατυπώνεται ένα ερώτημα, και θα δίδονται δύο διαφορετικές απαντήσεις, οι οποίες θα αναγράφονται σε κάθε μια από τις δύο εσοχές. Έτσι ο καπνιστής θα διαβάζει το ερώτημα και θα έχει τη δυνατότητα να ρίχνει το τσιγάρο του στην εσοχή με την απάντηση που τον καλύπτει περισσότερο.

Με άλλο λόγια, το αποτσίγαρο του κάθε καπνιστή γίνεται αυτόματα και η ψήφος του στο ερώτημα που έχει τεθεί από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Το ερώτημα το οποίο θα τίθεται, θα επιλέγεται με γνώμονα την γκάμα των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες. Ακόμα θα επιλέγονται ζητήματα που ο Δήμος θέλει να θέσει σε δημόσια διαβούλευση όπως για παράδειγμα την επέκταση των πεζοδρομήσεων κ.α.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Χάρης Μαμουλάκης «πρόκειται για ένα σχεδιασμό τον οποίο σε αυτή τη φάση επεξεργάζεται η Υπηρεσία Καθαριότητας, και ο στόχος που έχει τεθεί, είναι μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Τα τασάκια – κάλπες θα κατασκευαστούν από την ίδια την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία προμηθεύεται τα υλικά για να προχωρήσει στη διαμόρφωσή τους. Περίπου 200 τασάκια θα τοποθετηθούν στην πόλη με μεγάλη έμφαση το κέντρο για προφανείς λόγους…

Ο σχεδιασμός αυτός να λειτουργούν συνδυαστικά δομές καθαριότητας και δημόσιος διάλογος είναι δοκιμασμένος στην Αγγλία που πριν από αρκετά χρόνια είχε προχωρήσει σ’ αυτό το εγχείρημα.

Είναι ενδιαφέρον ο δημόσιος χώρος να γίνεται αποδέκτης παραπόνων, αιτημάτων, η και διεκδικήσεων μέσα από μια άτυπη ψηφοφορία που θα καταγράφει το κλίμα και την τάση της κοινωνίας, με τις αναγκαίες βέβαια παραμέτρους που θα πρέπει κάποιος να λαμβάνει υπόψη του σε μια τέτοια διαδικασία. Ευχή μας είναι να λειτουργήσει με τρόπο ελκυστικό προς τον πολίτη, ώστε να μειωθεί το πρόβλημα της ρύπανσης και την ίδια στιγμή να ενισχύσει τα αντανακλαστικά της συμμετοχικής δράσης».


click patris.gr