Ουζερί του Τερζάκη

Αίσιο τέλος για την τουρίστρια που τραυματίστηκε στο φαράγγι της Αράδαινας


Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια μιας 60χρονης Ελβετίδας τουρίστριας η οποία τραυματίστηκε όταν έπεσε σε δύσβατο σημείο ενώ διέσχιζε το Φαράγγι της Αράδαινας Σφακίων.

H άτυχη γυναίκα ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας πεζοπορία μαζί με άλλους περιπατητές, με σκοπό να φτάσει στο γραφικό Λουτρό. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι όμως, σε σημείο όπου έχει τοποθετηθεί μια ξύλινη σκάλα για την κατάβαση από έναν μεγάλο βράχο, η 60χρονη έπεσε στο κενό με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της.

Συνοδοιπόροι της ενημέρωσαν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε η γυναίκα στην περιοχή της Αλμυρίδας για να ζητήσουν βοήθεια και άμεσα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Άνδρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανώπολης ξεκίνησαν για το Φαράγγι της Αράδαινας, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βρυσσών.

Γύρω στις πέντε το απόγευμα και μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας η ομάδα διάσωσης προσέγγισε το σημείο και κατάφερε να παραλάβει την τραυματισμένη γυναίκα.

Τη μετέφερε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Σφακίων, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων.

Έφερε τραύματα στο πρόσωπο από την πτώση στο βραχώδες έδαφος ενώ σύμφωνα με πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης, η γυναίκα ήταν εμφανώς φοβισμένη.

Η επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε χθες στα ορεινά των Σφακίων δεν είναι η πρώτη για τη φετινή σεζόν. Ωστόσο, επαναφέρει στο προσκήνιο τους κινδύνους που κρύβει η πεζοπορία σε ορειβατικά μονοπάτια από ξένους κυρίως επισκέπτες που δεν γνωρίζουν τις δυσκολίες που κρύβει ο ορεινός όγκος της Κρήτης.

Οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Χανίων δεν παραλείπουν να θυμίζουν με κάθε αφορμή, ότι υποχρέωση των τουριστικών πρακτόρων, των ξενοδόχων και όλων όσων εμπλέκονται με τη φιλοξενία τουριστών, είναι να παρέχουν σωστή πληροφόρηση για τις περιπατητικές εκδρομές ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα.

Σε δεκάδες ανέρχονται κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις που στήνουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η ΕΜΑΚ για τη διάσωση τουριστών που υπερεκτιμώντας τις ικανότητες τους, επιχειρούν να γνωρίσουν την άγρια ομορφιά των βουνών της Κρήτης χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία ή τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου μια γυναίκα 60 ετών έχασε τη ζωή της όταν έπεσε στο κενό ενώ διέσχιζε ορειβατικό μονοπάτι σε απόκρημνη περιοχή των Λευκών Ορέων κοντά στα Σφακιά μαζί με άλλους περιπατητές.

ΡεπορτάζΒίκυ Παπαδογιαννάκη
(Φωτογραφία αρχείου) - click neakriti.gr