Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οριστικό τέλος στη λαϊκή των Πατελών



Aυλαία έπεσε στην πολύκροτη υπόθεση του οικοπέδου Λυδάκη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σφραγίζοντας και τυπικά με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης την απώλεια μιας έκτασης, η οποία ήταν χαρακτηρισμένη ως έκταση πρασίνου από το 1958 και χάθηκε οριστικά από την πόλη με ιστορική ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών.

Το σώμα ενέκρινε, εν μέσω ζωηρών αντιπαραθέσεων, την τροποποίηση του σχεδίου πόλης, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την πολεοδόμηση της έκτασης, που μένει τελικά στα χέρια του ιδιώτη, εκτός από έξι στρέμματα, τα οποία περιέρχονται στον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να τα αξιοποιήσει ως κοινόχρηστους χώρους... Ωστόσο, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του ακινήτου και τον Δήμο Ηρακλείου φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για τη συνέχιση της μίσθωσης του ακινήτου μέχρι το τέλος της χρονιάς, αφού και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι δεν μπορεί να κλείσει από τη μια στιγμή στην άλλη και χρειάζεται ένας ικανός χρόνος, για να προχωρήσει η προετοιμασία για τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς που λειτουργεί εκεί.


Της Λίλιαν Δαφερμάκη

ΈΈκλεισε οριστικά στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις Πατέλες η πολύκροτη υπόθεση του οικοπέδου Λυδάκη. Το Σώμα ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης που ανοίγει τον δρόμο για την πολεοδόμηση της έκτασης που παραμένει στον ιδιώτη, ενώ περιέρχεται στον Δήμο Ηρακλείου μια έκταση 6 στρ. για τη λειτουργία κοινόχτηστων χώρων.

Όπως είναι γνωστό, το οικόπεδο Λυδάκη προβλεπόταν σύμφωνα με το σχέδιο πόλης του 1958, να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο και μέσα σε μια διαδρομή 60 χρόνων καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να υλοιποιήσει τον σχεδιασμό αυτό, παρά τις κατά καιρούς πολιτικές δευσμεύσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών και κυβενητικών στελεχών

Το θέμα του ακινήτου Λυδάκη έχει δύο όψεις, τόνισε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Λυγερός υπογραμμίζοντας τις διαχρονικά ιστορικές ευθύνες των δημοτικών αρχών, ενώ σημείωσε και την ταλαιπωρία του ιδιοκτήτη η υπόθεση του οποίου τόνισε ότι πλέον σήμερα έχει δίκαια τελεσιδικήσει. Το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί πριν το 2010, όπως είπε, διότι από την περίοδο οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε αμέσως μετά δεν υπάρχει κανένα περιθώριο πια στην κατεύθυνση αυτή.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονοιμικών κ. Γ. Καραντινός, μίλησε για την πρόταση που είχε καταθέσει η πρώην παράταξη του όταν ήταν δημοτικός σύμβουλος με την οποία εισηγήθηκε το οικόπεδο να αγοραστεί με χρήματα του δανείου της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων. Δυστυχώς όμως, όπως είπε, η σημερινή αντιπολίτευση δεν κάνει το ίδιο και στερεί από το Ηράκλειο σημαντικά έργα... Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης, με τον κ. Σισαμάκη να τονίζει πως, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν χρηματοδοτικές πηγές για την αγορά του ακινήτου, δρομολόγησε τη βέλτιστη δυνατή λύση μέσα από την οποία ο Δήμος αποκτά το 50% της έκτασης του ακινήτου ως κοινόχρηστο χώρο χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

Η απώλεια του οικοπέδου Λυδάκη για τον Δήμο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο αδύναμο είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού ένας κοινόχρηστος χώρος χαρακτηρισμένος από το ‘58 χάθηκε μέσα από τα χέρια του Δήμου με ευθύνη και των πρώην δημοτικών αρχών, και των κυβερνήσεων. Αυτό τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Μιχάλης Κασαπάκης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρώην αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης και στέλεχος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά φιλόδοξο το σχέδιο του ΄58 για την απαλλοτρίωση του ακινήτου. Όπως εξήγησε η πρώην δημοτική αρχή ήταν υποχρεωμένη να άρει την απαλλοτρίωση δίδοντας τέλος στην ομηρεία του ιδιοκτήτη, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και καμία προοπτική να εξασφαλιστούν κονδύλια για την αγορά του ακινήτου για το οποίο όπως τόνισε θα έπρεπε να εξασφαλίσει το αστυρονομικό ποσό των 23 εκ.!

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της πρότασης του Δήμου, που ουσιαστικά υιοθέτησε την πρόταση των ιδιοκτητών του ακινήτου, με την οποία περιέρχονται στον Δήμο χωρίς οικονομική επιβάρυνση σημαντικότατοι από πολεοδομική άποψη κοινόχρηστοι χώροι συνολικής επιφάνειας 12.131,50 ανερχόμενοι δηλαδή στο 46,8% της συνολικής επιφάνειας του ακινήτου.

Ο ίδιος προέτρεψε τη δημοτική αρχή να ασχοληθεί με την αξιοποίηση του ρέματος από το ύψος της γέφυρας Γερωνυμάκη μέχρι την Ικάρου, όπου έχει γίνει αποτύπωση και μελέτη κτηματολογίου. Πρόκειται, όπως είπε, για μια πολύ σημαντική έκταση, η οποία σήμερα όμως είναι εγκαταλελειμμένη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία Ελευθερίας. Παρέμβαση στο μείζον αυτό θέμα έγινε και από το γνωστό αρχιτέκτονα και ενεργό στα δημοτικά θέματα συμπολίτη μας Κωστή Δολαψάκη, ο οποίος τόνισε ότι είναι τεράστια απώλεια για την πόλη ενός τόσου σπουδαίου χώρου πρασίνου τη στιγμή που οι ανάγκες για ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους είναι τόσο μεγάλες. Πρότεινε μάλιστα στο Σώμα να μην πάρει απόφαση και εισηγήθηκε τη συγκρότηση μιας επιτροπής που θα δώσει πολεοδομική λύση στο θέμα, ώστε να μην αδικηθεί η οικογένεια που έχει στην ιδιοκτησία της το ακινήτου αλλά κυρίως να μην στερηθεί η πόλη μια τόσο σημαντική έκταση.

Σύσκεψη για το ΙΚΑ Ν. Αλικαρνασσού

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τη δρομολογούμενη μεταφορά του ΙΚΑ της Ν.Αλικαρνασσού και την ενσωμάτωση του με το ΙΚΑ του Αγίου Μηνά συγκαλεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 6.00 το απόγευμα ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός με τη συμμετοχή βουλευτών και εκπροσώπων του Εμπορικού Συλλόγου, των Επιμελητηρίων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Η σύσκεψη συγκαλείται με πρωτοβουλία του δημάρχου Ηρακλείου, ο οποίος ενημέρωσε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση του να συγκαλέσει τους τοπικούς φορείς, που έχουν κινητοποιηθεί, προκειμένου να μην προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ένωση των δύο υπηρεσιών, επειδή, όπως είπε μια τέτοια εξέλιξη θα έχει σοβαρότατες παρενέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Αλικαρνασσού. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό, το ΙΚΑ Αλικανρασσού εξυπηρετεί ανάγκες που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή και συγκεκριμένα το Καστέλλι, τα Μάλια και τη Χερσόνησο, άρα το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο δημιουργεί αυτόματα σοβατότατα προβλήματα στην εξυπηρέτηση εκατοντάδων πολιτών.


klik patris.gr