Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κρήτη: Ανατριχίλα η απολογία του δασκάλου, "έφαγε" 54 χρόνια


Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης για τον 58χρονο εκπαιδευτικό που εργαζόταν σε δημοτικό σχολείο της Ιεράπετρας και φέρεται να ασέλγησε σε βάρος συνολικά 16 ανήλικων μαθητών και μαθητριών. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ομόφωνα ένοχο το δάσκαλο από τη βόρεια Ελλάδα για τέσσερις από τις 16 περιπτώσεις που του αποδίδονταν, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 54 ετών.

Ο 58χρονος δικαζόταν για την πράξη της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση. Παρά το ότι ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε χθες ενώπιον των τακτικών και των λαϊκών (ενόρκων) δικαστών μόνο την ασέλγεια σε βάρος του 8χρονου κοριτσιού (οι γονείς του οποίου κατήγγειλαν το περιστατικό, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο εκπαιδευτικός), το Δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ασέλγεια σε βάρος συνολικά τεσσάρων παιδιών. Η μία από αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις ήταν εκείνη της 8χρονης.

Η Έδρα επέβαλε τελικά στο δάσκαλο ποινή κάθειρξης 15 ετών για την ασέλγεια σε δύο από τα ανήλικα θύματά του, ενώ καταδικάστηκε και σε 12ετή κάθειρξη για τα υπόλοιπα δύο παιδάκια σε βάρος των οποίων ασέλγησε. Έτσι, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τού επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 54 ετών.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εν λόγω ποινή συγχωνεύτηκε στα 25 χρόνια: Τόση είναι και η ποινή κάθειρξης που πρέπει να εκτίσει.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες 12 περιπτώσεις παιδιών σε βάρος των οποίων φέρεται να ασέλγησε ο 58χρονος, το Δικαστήριο απήλλαξε τον κατηγορούμενο λόγω αμφιβολιών. Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο εκπαιδευτικός ζήτησε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, η Έδρα απέρριψε το αίτημα του καταδικασθέντα, με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο της επιστροφής στη φυλακή.

«Επιβράβευση» για τους μαθητές του...

Νωρίτερα, χθες, ο δάσκαλος απολογήθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, πέφτοντας, ωστόσο, σε αντιφάσεις. Από τη μια ζητούσε συγνώμη για την ταλαιπωρία που προκάλεσε στα θύματα και τις οικογένειές τους, και από την άλλη φέρεται να υποστήριξε ότι οι πράξεις του δεν ήταν ιδιαίτερα επιλήψιμες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ν.Κ.", ο κατηγορούμενος παρουσίασε τις ασελγείς του πράξεις ως «επιβράβευση» για τους μαθητές του.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Βαγγέλης Μουνδριανάκης, ο οποίος ήταν μαζί με τη συνάδελφό του Στέλλα Κιρμίζογλου συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη, παρουσιάστηκε λακωνικός μεν, εμφανώς ικανοποιημένος δε.

«Ως πολιτική αγωγή επιτελέσαμε το καθήκον μας, ώστε τέτοιοι άνθρωποι να βρίσκονται εκεί που ανήκουν: στη φυλακή», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο κ. Μουνδριανάκης.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η χθεσινή δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανήλικων θυμάτων.




Το χρονικό

Η υπόθεση είχε σκάσει σαν "βόμβα" στην τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας πριν από περίπου ένα χρόνο: Το Φεβρουάριο του 2016, οι γονείς του 8χρονου κοριτσιού άκουγαν σοκαρισμένοι μια φίλη τους να τους λέει ότι η μικρή της εκμυστηρεύτηκε πως ο δάσκαλος ήταν υπερβολικά διαχυτικός μαζί της. Ο εκπαιδευτικός ήταν δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Ιεράπετρας, ωστόσο παρέδιδε και μαθήματα κατ' οίκον στην 8χρονη και τον επίσης ανήλικο αδερφό της.

Οι γονείς των παιδιών τρόμαξαν και αποφάσισαν να τοποθετήσουν κρυφά κάμερα στο δωμάτιο όπου γίνονταν τα μαθήματα. Έτσι κι έγινε... Βλέποντας το οπτικοακουστικό υλικό που συλλέχθηκε, οι γονείς δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους και άμεσα προέβησαν σε καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ., άνδρες της οποίας προχώρησαν στη σύλληψη του δασκάλου.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Ιεράπετρα. Οι ντόπιοι, ωστόσο, υπέστησαν ακόμη μεγαλύτερο σοκ όταν έμαθαν ότι ο κατηγορούμενος, στο στάδιο της προανάκρισης, είπε στους αστυνομικούς ότι είχε προχωρήσει σε ασελγείς πράξεις όχι μόνο σε βάρος της 8χρονης, αλλά και άλλων ανήλικων μαθητών (και των δύο φύλων).

Λίγα 24ωρα αργότερα, πάντως, κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Λασιθίου, ο 58χρονος φέρεται να ομολόγησε μόνο την ασέλγεια σε βάρος του 8χρονου κοριτσιού. Ωστόσο, δεν έπεισε τις δικαστικές Αρχές και κρίθηκε προφυλακιστέος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΡεπορτάζΝικόλας Αγγελίνος - ΦωτογραφίαΝίκος Χαλκιαδάκης - klik neakriti.gr