Πλουμή - Παραγιουδάκης

Οι σκάλες βοηθούν τον οργανισμό μας

Ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό έχει το ανεβοκατέβασμα των σκαλιών, ακόμα και αν πολλές φορές το αποφεύγουμε και προτιμάμε την εύκολη λύση: το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες σκάλες.
Το κατέβασμα μιας σκάλας, ειδικά όταν γίνεται συστηματικά, μπορεί να είναι ωφέλιμο στην υγεία του ανθρώπου αφού ανήκει στην ευεργετική κατηγορία της έκκεντρης άσκησης, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα τουεργαστηρίου Βιοχημείας της Άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά...
Σε τι όμως μας βοηθά;
Κάποιος ο οποίος κατεβαίνει καθημερινά μερικές σκάλες έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (δηλαδή την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε ενώ καθόμαστε ήρεμοι) κατά 5% και κατά 10% τηνκατανάλωση θερμίδων που προέρχονται από την καύση λιπών. Επιπλέον μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας τα επίπεδα σακχάρου.
Η ευεργετική επίδραση των σκαλιών δε σταματά εδώ: Μπορεί ακόμη να μεταβάλλει το λιπιδαιμικό προφίλ, μειώνοντας τις τιμές των τριγλυκεριδίων κατά 13%, της χοληστερόλης κατά 9%, της "κακής"χοληστερόλης (LDL) κατά 16% και αυξάνοντας τις τιμές της "καλής" χοληστερόλης (HDL) κατά 9%.