Πλουμή - Παραγιουδάκης

Κωστής Πλάντζος: Ας «πηδήξουμε» το 2011...

 
Δεν κάνω πλάκα! Πλάκα κάνει σε όλους μας το υπουργείο Οικονομικών: αντί το Κράτος να εισπράττει τους φόρους που συνήθως εισέπραττε και να επιζητεί και άλλους, αναβάλλει διαρκώς την είσπραξη των φόρων!
Ενώ στη τραγική συγκυρία που ζούμε, το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε, ει δυνατόν, να εισπράξει «εδώ και τώρα» όσους περισσότερους φόρους μπορεί (ή και να προεισπράξει ακόμα και έσοδα επομένων ετών, αν μπορούσε), μεταθέτει διαρκώς και πιο πίσω τις ημερομηνίες για δήλωση και πληρωμή φόρων...
Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβαίνει, όταν κόβονται συντάξεις; Μόνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ξέρει –και όσοι γνωρίζουν τι εστί «ελληνικός παραλογισμός». Ένα είναι όμως το σίγουρο:  δεν φταίει και πάλι το Μνημόνιο για αυτό!

Με το «παλιό» taxisnet, το δημόσιο θα είχε εισπράξει ήδη ένα σωρό φόρους, αυτούς τουλάχιστον που συνήθως εισέπραττε. Τώρα όμως, με το «αναβαθμισμένο» taxisnet, είναι «στο πλην 10%».

Προτείνω στην κυβέρνηση και στον υπουργό Οικονομικών να μην εισπράξουν φέτος κανένα φόρο (μείωση 100%). Ας τους μεταθέσουν όλους για το 2012! Έτσι θα μειώσουμε ταχύτερα το έλλειμμα του χρόνου, ενώ δεν θα μας βγει και η ψυχή για φέτος που, ούτως ή άλλως, τα έσοδα από φόρους πάνε ... κατά διαόλου.

Ή, άν θέλουν να δείξουν «πρόσωπο» στην Τρόικα και σε 6 εκατομμύρια ταλαίπωρους φορολογουμένους, ας ανακοινώσουν:  μετατίθενται ΟΛΑ για τον Ιούνιο! Και ας κανονίσει πλέον ο καθείς την πορεία του.   Ας αφουγκραστούν την αγωνία των λογιστών που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που φορτώνει το υπουργείο Οικονονμικών στο σύνολο των φορολογουμένων και ας ικανοποιήσει το αίτημα της Ε.Σ.Ε.Ε. που ζητά, οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων να είναι φέτος έως 31 Μαΐου για όλες τις επιχειρήσεις και έως 30 Ιουνίου για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Θα ήταν αυτό, πιο αξιοπρεπές και έντιμο απέναντι σε πολίτες που έχουν χάσει το μπούσουλα από όσα γίνονται και όσα έρχονται, αντί για τούτο το θέατρο του παραλόγου, με τις απανωτές μεταθέσεις των προθεσμιών. Αντί για το γαϊτανάκι των παρατάσεων, που δείχνει πως ως χώρα διαρκώς «κυνηγάμε την ουρά μας».

Δείτε και μόνοι σας όμως, τι εικόνα θα αντικρύσει κάθε σοβαρός παρατηρητής από το εξωτερικό. Ελάτε στη θέση ακόμα και αυτών των ελεγκτών της Τρόικα, που κουβαλιούνται από βδομάδα και πάλι στην Αθήνα και θα ήθελαν (γιατί όχι;)  να αναγγείλουν σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη , Ουάσιγκτον και αγορές ότι «Greece is on track». Τι θα δουν και τι να πουν όμως;

Ο πρώτος φορολογικός νόμος της κυβέρνησης (23-4-2010) όριζε πως «δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος,  των προσωπικών (Ο.Ε. – Ε.Ε. κτλ)  και κεφαλαιουχικών (Α.Ε. – Ε.Π.Ε.) επιχειρήσεων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά». Το μέτρο χαιρετήθηκε τότε με ενθουσιασμό από τους κοινωνικούς φορείς διότι θεσμοθετείται ένα από τα βασικά αιτήματα της αγοράς, η μείωση δηλαδή της γραφειοκρατίας.


Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών πίστευαν ίσως τότε πως, από τον Απρίλιο του 2010 μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών  Συστημάτων του υπουργείου θα είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί και να αποδείξει ότι η νέα διακυβέρνηση  μάχεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αντί να ρίχνει νερό στο μύλο της προχειρότητας, του ωχαδερφισμού, της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, της γραφειοκρατίας...  Αντιθέτως όμως:

- Για εκκαθαριστικές ΦΠΑ: βάσει του Κώδικα ΦΠΑ, η υποβολή Εκκαθαριστικών Δηλώσεων γίνεται κανονικά έως 55 ημέρες μετά τη λήξη της οικονομικής περιόδου της επιχείρησης. Δηλαδή για τη χρήση από 1/01- 31/12/2010, η καταληκτική είναι η 25/02/2011. Στις 12/04/2011 ήρθε ανακοίνωση παράτασης από TAXISnet: «Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Σας ενημερώνουμε ότι η ηλεκτρονική υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. για υποκείμενους που τηρούσαν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας ΚΒΣ, παρατείνεται μέχρι 20/04/2011». Στις 21/04/2011 το υπουργείο έδωσε και νέα παράταση έως τις 27 Απριλίου.

- Για επιτηδευματίες:  Την Πρωταπριλιά (1/04/2011) η ΓΓΠΣ ανακοινώνει ότι «τέθηκε σε λειτουργία στο σύστημα TAXISNet του Υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1, Ε2, Ε3)». Ταυτόχρονα μετατέθησαν και οι προθεσμίες, ώστε να λήγουν από τις 18/4/2011.  Στις 12 Απριλίου δόθηκε νέα παράταση μέχρι 5 Μαΐου για όσους ασκούν ατοµική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες µε βιβλία γ’ κατηγορίας, ή μέχρι 28 Απριλίου για ΟΕ ΕΠΕ και κοινοπραξίες με γ’ κατηγορίας.  Σύμφωνα με πληροφορίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) αναμένεται και νέα παράταση (!) για τις δηλώσεις που λήγουν στις 5/5/11. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο την Δευτέρα 2 Μαΐου!

 - Για Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών:  Στις 31 Μαρτίου έληγε η προσθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής οριστικών δηλώσεων ΦΜΥ (Ε7) για το οικονομικό έτος 2010. Έως σήμερα όμως έχει ακόμα προβλήματα.

Αυτά τα ολίγα... και έπεται συνέχεια …….

Θα έχει άδικο λοιπόν εάν μας «κράξει» και πάλι (;) ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα, όπως έκανε και πριν 3 μήνες λέγοντας: «Το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη 3 πράγματα: απλοποίηση, απλοποίηση, απλοποίηση! Ούτε το Κράτος ούτε οι επιχειρήσεις μπορούν να λειοτυργήσουν  με έναν Κώδικα 700 σελίδων. Κατά την άποψή μου, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος έπρεπε να είναι 25 σελίδες το πολύ»!

... «να μην αλλάζει συνέχεια και να μοιράζεται δωρεάν με τις Κυριακάτικες εφημερίδες, για να ξέρουν όλοι τι τελικά ισχύει» θα συμπλήρωνα απλά εγώ...

Ο Χριστός Ανέστη... άντε, και στα δικά μας αδέλφια! klik protothema