Πλουμή - Παραγιουδάκης

Ηράκλειο: Η τρώγλη έγινε "παλατάκι" για την Κυριακούλα και τη μαμά της


Τη ζωή υπό άλλες συνθήκες χαίρονται εδώ και μερικούς μήνες η 16χρονη Κυριακούλα και η 50χρονη μαμά της, Μαρία. Μάνα και κόρη, μη έχοντας τη στήριξη του πατέρα, προσπαθούσαν μέχρι πρότινος να τα βγάλουν πέρα μόνες, ζώντας σε ένα σπίτι-τρώγλη στην περιοχή των Μαλάδων Ηρακλείου, έτοιμο στην κυριολεξία να καταρρεύσει.

Όμως η αγάπη και η αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει εμάς τους Έλληνες, καθώς και η θέληση για προσφορά έκαναν το θαύμα τους! Έτσι, το ερείπιο, στο οποίο ζούσαν, από μια ετοιμόρροπη παράγκα μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό παλατάκι, χάρη στην εθελοντική προσφορά απλών ανθρώπων, αλλά και επαγγελματιών της πόλης, που μόλις έμαθαν τις πρωτόγνωρες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν μάνα και κόρη, έσπευσαν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια που στήθηκε, προκειμένου η παράγκα που έμεναν να μετατραπεί σε μια ανθρώπινη, ζεστή, φιλόξενη, αλλά κυρίως ασφαλή στέγη γι' αυτές.




Πρωτεργάτης συνταξιούχος ιερέας

Πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του "Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονα" κ. Ιωάννης Μαρκάκης, συνταξιούχος ιερέας, που εδώ και περίπου 50 χρόνια στέκεται στο πλευρό των απόρων.

Το σπίτι όπως ήταν πριν από τη μεταμόρφωση



Με την οικονομική συνδρομή και εργασία τους, αρκετοί συμπολίτες μας και ο πατέρας Ιωάννης Μαρκάκης έβαλαν κουφώματα (πόρτες και παράθυρα), που απουσίαζαν παντελώς από το σπίτι, διαμόρφωσαν τον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο, ενώ κατάφεραν να φτιάξουν και ένα πλήρως εξοπλισμένο μπάνιο, που μέχρι χθες δεν υπήρχε, προσφορά συμπολίτη μας επαγγελματία, ο οποίος δώρισε ένα ολοκληρωμένο σετ μπάνιου, αλλά και τα πλακάκια.

Η 50χρονη μητέρα και η 15χρονη κόρη της, μετά από όλο αυτό, ανοίγουν πλέον μια νέα σελίδα στη ζωή τους, ζώντας από 'δω και στο εξής με ασφάλεια στο "καινούργιο", κουκλίστικο πια σπίτι τους. Μάλιστα, ο κόσμος και ο Σύλλογος "Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" προσέφεραν τρόφιμα, αλλά και με διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.




Με τη βοήθεια εταιρείας και επαγγελματιών

Ο πατέρας Ιωάννης Μαρκάκης, ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Συλλόγου "Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" και οι συνεργάτες του ευχαρίστησαν δημόσια και την εταιρεία που κατασκεύασε μια νέα κατοικία για την οικογένεια, που μέχρι πρότινος ζούμε σε απαράδεκτες συνθήκες.

Θεωρώντας παράλληλα υποχρέωσή τους, ο πατήρ Ιωάννης Μαρκάκης και τα μέλη του Φιλανθρωπικού Συλλόγου "Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων" ανέφεραν και ευχαρίστησαν έναν-έναν τους Ηρακλειώτες επαγγελματίες, που σε μια δύσκολη εποχή συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην όλη προσπάθεια, προκειμένου τώρα μητέρα και κόρη να χαίρονται τη ζωή τους σε ένα πιο ανθρώπινο σπίτι.




Οι ευχές της μάνας σε όσους τη βοήθησαν

Η 50χρονη μητέρα, ως υπέρβαρη, αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα υγείας, με πιο σοβαρό τη δύσπνοια, που τη βασανίζει, με συνέπεια να χρειάζεται οξυγόνο και να μην είναι σε θέση να εργαστεί. Μη έχοντας λοιπόν κάποιο εισόδημα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, και όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο Θεός ξέρει πώς καταφέρνει να μεγαλώσει το παιδί της, υπό συνθήκες τριτοκοσμικές στο σπίτι που ζούσαν, το οποίο όχι μόνο τουαλέτα δεν είχε, αλλά έμπαζε και από παντού νερά.

Η μικρή Κυριακούλα, η κόρη της δηλαδή, πηγαίνει στο σχολείο παρά τις δυσκολίες, ωστόσο η ζωή της δεν ήταν ποτέ ρόδινη.

Τώρα πια όμως απολαμβάνουν ένα σύγχρονο και εξοπλισμένο σπίτι, και όπως λένε, οι ευχές και οι προσευχές τους θα συνοδεύουν πάντα τους κατασκευαστές.