Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και το μπάχαλο με τις πληρωμές των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Αυτό που ζούμε φέτος με τις πληρωμές των αγροτών δεν είναι απλώς αποτυχία. Είναι φιάσκο μεγατόνων. Και έχει διπλή υπογραφή. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νέα Δημοκρατία. Ο δε υπερυπουργός της Επικοινωνίας, κύριος Χατζηδάκης, δεν δίστασε να ανακοινώσει 3,7 δισ. για τους αγρότες. Πώς; Πολύ απλά. Τα τσουβάλιασε όλα. Παλιές οφειλές, ΕΛΓΑ, παλιά προγράμματα που καθυστερούσαν χρόνια, αποζημιώσεις για ζωονόσους, ό,τι ξεχασμένο υπήρχε στα συρτάρια. Όλα μέσα, μόνο και μόνο για να φουσκώσει ένας αριθμός. Η γνώριμη μέθοδος της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη. Βαφτίζουν ανερυθρίαστα το κρέας, ψάρι. Αυτό ξέρουν, αυτό κάνουν.
Αλλά η πραγματικότητα δεν κρύβεται και η πραγματικότητα φαίνεται σε αυτά τα στοιχεία. Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης έχει γκρεμιστεί. Από τα 697 εκ. το 2019 στα 476 πέρσι. Και φέτος; Ακόμα χαμηλότερα, στα 362 εκατομμύρια. Η χαμηλότερη προκαταβολή της δεκαετίας. Κυβέρνηση της σταθερότητας το λένε αυτό. Και έτσι 140.000 παραγωγοί έμειναν απλήρωτοι ή πήραν ψίχουλα. Χωρίς ενημέρωση, χωρίς αιτιολόγηση και βέβαια χωρίς σχέδιο. Με ένα monitoring που πετάει κόσμο έξω, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, ΟΠΕΚΕ-μπλε, διαλυμένο, με καθυστερήσεις παντού, στις αποζημιώσεις Ντάνιελ, στα επενδυτικά, στα προγράμματα, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η αγροτική οικονομία στραγγαλίζεται. Η αγορά στεγνώνει σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και η έκθεση Agrotica οδηγείται σε αναβολή, γιατί οι εταιρείες δεν αντέχουν άλλο το πάγωμα ρευστότητας. Και τι κάνει η κυβέρνηση; Πουλάει δεύτερες κατανομές για τους έντιμους αγρότες. Πότε; Κανείς δεν ξέρει. Πόσα; Κανείς δεν ξέρει. Υπάρχουν λεφτά; Όχι, όταν ήδη έχουν πέσει 415 εκ. πρόστιμα από τις δημοσιονομικές διορθώσεις. Και άλλα να έρχονται. Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδέψει άλλο τους ανθρώπους της γης, τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, γιατί αυτοί που τους λένε έντιμους είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος παραγωγής που εκτοξεύτηκε, τη χρηματοδοτική ασφυξία, την κατάρρευση των ενισχύσεων, την κοροϊδία στις πληρωμές. Γι' αυτό οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. Όχι για το θέαμα. Γιατί βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Ό,τι κι αν πει η κυβέρνηση, η επικοινωνία τελείωσε. Τώρα μιλάει η πραγματικότητα και η πραγματικότητα τους εκθέτει.».
