Pagopoieion- Παγοποιείον

Ο Χάρης Μαμουλάκης στη διημερίδα «Δημόσια Υγεία: για μια εναλλακτική στρατηγική - H προοδευτική απάντηση στις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις ανισότητες»


Στην διημερίδα που διοργάνωσαν στο Ηράκλειο το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ Ελλάδας και το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συμμετείχε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.


Στο Παγοποιείον. Στο χώρο μας το παρελθόν συναντάει το παρόν. Στο παρόν διαμορφώνουμε το μέλλον. Ανανεωθήκαμε και σας περιμένουμε για να σπάσουμε μαζί τον πάγο. Απολαύστε το καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας και γίνετε και εσείς μέρος της ιστορίας μας.


«Και στην Κρήτη βιώνουμε καθημερινά την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στο ΕΣΥ, όπως διαμορφώνεται από την ασκούμενη πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ που ταυτόχρονα ενισχύει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και ρίχνει νερό στον μύλο του brain drain και της μετανάστευσης των επαγγελματιών υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, εκτός από τους χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες στην Ελλάδα, η χώρα μας είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στις ανικανοποίητες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης λόγω κόστους για το 9,4% των πολιτών, έναντι μόλις 1% στην ΕΕ, καθώς και στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με 40%, έναντι 15% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, ενώ βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε σχέση με τη δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος υγείας» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, είναι η διαμόρφωση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης που θα επαναφέρει την Δημόσια Υγεία στη θέση της: ως το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται με αξιοπρέπεια σε όλους, δωρεάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταθέσει τις προτάσεις του προς αυτή την κατεύθυνση απαντώντας σε ένα καθολικό κοινωνικό αίτημα, σε μια αναμφίβολη κοινωνική ανάγκη, αλλά και στοχεύοντας στην θωράκιση του ΕΣΥ για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Στις τέσσερις θεματικές ενότητες της διημερίδας συμμετείχαν ως εισηγητές πανεπιστημιακοί, υγειονομικοί, ειδικοί για την πολιτική υγείας, συνδικαλιστές του υγειονομικού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι ασθενών, βουλευτές και στελέχη πολιτικών κομμάτων της Αριστεράς από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και του γερμανικού κόμματος Die Linke, ενώ στον διάλογο που αναπτύχθηκε πήραν μέρος εργαζόμενοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, φοιτητές Ιατρικής, καθώς και πολίτες που συμμετέχουν σε συλλόγους ασθενών και κινήματα για τη δημόσια υγεία.



Η βασική διαπίστωση όλων των συνομιλητών, ήταν ότι η νεοφιλελεύθερη στρατηγική και οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχουν οδηγήσει - όπως ήταν αναμενόμενο - σε διάλυση τις δημόσιες δομές υγείας, έχουν εξουθενώσει εργασιακά και μισθολογικά το προσωπικό τους, με αποτέλεσμα ένα κύμα παραίτησης ιατρών από δημόσιες δομές υγείας ειδικά στην περιφέρεια, αλλά και έχουν επιβαρύνει δυσβάστακτα τους πολίτες με εκτίναξη των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ή/και της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, απομειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Αυτό το μείγμα πολιτικής, το οποίο εντείνεται, έχει επιδεινώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, αυξάνοντας παράλληλα τις ακάλυπτες ανάγκες υγείας των ανθρώπων και τις υγειονομικές ανισότητες. Ως αποτέλεσμα, η κακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα που ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και την κρίση εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου, δημιουργώντας ευνοϊκό έδαφος για την άνοδο της Ακροδεξιάς.





Επισυνάπτεται φωτογραφία