Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, από τον Χάρη Μαμουλάκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Τον αποκλεισμό των συνεταιριστικών τραπεζών από τον θεσμό των μικρο-χρηματοδοτήσεων αναδεικνύει ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Στο Παγοποιείον. Στο χώρο μας το παρελθόν συναντάει το παρόν. Στο παρόν διαμορφώνουμε το μέλλον. Ανανεωθήκαμε και σας περιμένουμε για να σπάσουμε μαζί τον πάγο. Απολαύστε το καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας και γίνετε και εσείς μέρος της ιστορίας μας.
«Από το 2021, με διαδοχικές Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, πιέζουμε την Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τον θεσμό των μικροχρηματοδοτήσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και να αξιοποιηθεί η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για έναν θεσμό που ήταν στρατηγικός πυλώνας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όμως σήμερα, εξαιρεί τις συνεταιριστικές τράπεζες από το πεδίο εφαρμογής αλλά και από τη χορήγηση δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εν αντιθέσει με τις συστημικές τράπεζες. Γι’ αυτό και ζητάω απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με το πόσα δάνεια μικροχρηματοδοτήσεων χορήγησαν τα τρία αδειοδοτημένα από την ΤτΕ Ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων μέχρι τη δημιουργία του χρηματοδοτικού εργαλείου «Ταμείο Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ» της ΕΑΤ, καθώς και αν προτίθεται να τροποποιήσει το ν.4701/2020 προκειμένου να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του και οι συνεταιριστικές τράπεζες, οι οποίες ήδη έχουν επιδείξει υψηλή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα στο Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα Μικροπιστώσεων “EaSI” που είχε ως στόχο την ενίσχυση πολύ μικρών επιχειρήσεων και ευάλωτων ομάδων παρέχοντας δάνεια με προνομιακούς όρους και μειωμένες εξασφαλίσεις έως 25.000€.».
Με την Επίκαιρη Ερώτηση, γίνεται επίσης αναφορά στην ιστορία του θεσμού και στην «υιοθέτηση» του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τη χορήγηση μικροχρηματοδοτήσεων. Ενός πλαισίου το οποίο, συνοπτικά, αφορά τη χορήγηση χρηματικού ποσού ανώτατου ύψους 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματη ασφάλεια, από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων σε πολύ μικρές οντότητες, φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας κ.ά. Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ιδρύονται και λειτουργούν με τη μορφή κεφαλαιουχικής ή αστικής εταιρείας αποκλειστικού σκοπού, έπειτα από άδεια λειτουργίας που χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και μεταξύ άλλων θα πρέπει να καλύπτουν αρχικό κεφάλαιο ίσο τουλάχιστον με το ποσό των 250.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι από το πεδίο εφαρμογής εξαιρούνται τα πιστωτικά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων τους. Μέχρι στιγμής η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της ΤτΕ έχει χορηγήσει σχετική άδεια λειτουργίας στις εταιρείες με την επωνυμία:
1. «ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ MICROFINANCE SOLUTIONS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», Αριθ. Απόφ. 3/11.01.2022 (Β’ 114/18.01.2022)
2. ΕΞΥΠΝΕΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ - MICROFINANCE INSTITUTION», Αριθ. Απόφ. 459/2/17.03.2023 (Β’ 2077/31.03.2023).
3. «ActionFinance Initiative Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», Αριθ. Απόφ. 465/1/5.5.2023 (Β΄ 3455/24.05.2023), κατά τα προβλεπόμενα στην αριθ. 178/2.10.2020 (Β’ 4315) απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων και τις Ειδικές Συμμετοχές.