Pagopoieion- Παγοποιείον

Το αποτύπωμα της βενετοκρατίας στον ιστό του Ηρακλείου στις «Μικρές ιστορίες της πόλης»


Ομιλητής ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός Νίκος Σκουτέλης

Συνεχίζεται ο επιτυχημένος κύκλος ομιλιών «Μικρές ιστορίες της πόλης» που διοργανώνουν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με την ομιλία του Αρχιτέκτονα Μηχανικού -Ι.U.A.V. Βενετίας – PhD E.M.Π., και Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκου Σκουτέλη.


Στο Παγοποιείον. Στο χώρο μας το παρελθόν συναντάει το παρόν. Στο παρόν διαμορφώνουμε το μέλλον. Ανανεωθήκαμε και σας περιμένουμε για να σπάσουμε μαζί τον πάγο. Απολαύστε το καφέ, το ποτό ή το φαγητό σας και γίνετε και εσείς μέρος της ιστορίας μας.




Η ομιλία με τίτλο «Το αποτύπωμα της βενετοκρατίας στον ιστό της πόλης» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.



Λίγα λόγια για την ομιλία

Ο Νίκος Σκουτέλης θα παρουσιάσει μια επισκόπηση των φυσικών δεδομένων σε σχέση με τους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις στον ευρύτερο χώρο της πόλης του Ηρακλείου κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας. Επίσης θα αναδείξει τα γεγονότα εκείνα που συνέδεσαν την πόλη σε κοινή πορεία με άλλες πόλεις στην Ιταλία, στη Δαλματία, στο Ιόνιο και στην Κύπρο και απέδωσαν ομοιότητες και αναλογίες στην περαιτέρω εξέλιξή τους. Τέλος, θα επιχειρήσει την ανάδειξη των έργων και της εποχής μεταξύ του 16ου και του 17ου αιώνα ως την κατ’ εξοχήν περίοδο μορφοποίησης των χαρακτήρων και της ατμόσφαιρας της πόλης μας έως και σήμερα.



Σύντομο Βιογραφικό

Ο Νίκος Σκουτέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης (1962). Πτυχιούχος αρχιτέκτων I.U.A.V. – Βενετία (1987) Διδάκτωρ Ε.Μ.Π. (2006) με θέμα διατριβής «Το δίκτυο των πόλεων-οχυρών στο κατά θάλασσα κράτος της Βενετίας. Επεμβάσεις και Προκλήσεις για τις πόλεις της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 16ο – 17ο αι.».

Μαζί με τον Φλάβιο Ζανόν από τον Ιούλιο 1987 εργάστηκε στη Βενετία και από το 1993 έως σήμερα στο Ηράκλειο, σε δημόσια και ιδιωτικά έργα, συμμετέχοντας παράλληλα σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Θεωρητικά του πονήματα αφορούν στην αρχιτεκτονική και στην πόλη της αναγέννησης, στη θεωρία της αποκατάστασης και στη συμβολή της ιστορίας ως εργαλείο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων, (Ε.Τ.Α.Ι.Κ.Σ.) (Do.Co.Hi.B.S.) Ιούνιος 2019 www.docohibs.tuc.gr.

Επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, συνέργεια με την Περιφέρεια Κρήτης–εκπαιδευτική αναπτυξιακή εταιρεία ΠΛΟΗΓΟΣ – Πολυτεχνείο Κρήτης – Αύγουστος 2019, www.ruralcrete.gr.